Menu
ΡΟΗ 24/7:
A+ A A-

Τσίπρας σε Τουσκ: Συμφωνία μέσα στον Απρίλιο ακόμη και με σύγκληση της Συνόδου Κορυφής (βίντεο)

C8olKvOXoAA16pn

Για "ροκάνισμα" του χρόνου από κάποιους έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός

Για θετικά μηνύματα ως προς την επίτευξη συμφωνίας έως την Παρασκευή που συνεδριάζει το Eurogroup στη Μάλτα, έκαναν λόγο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια κοινών τους δηλώσεων, μετά από την συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για κωλυσιεργία από κάποιους, ενώ υπογράμμισε ότι μέσα στον Απρίλιο πρέπει να επιτευχθεί οπωσδήποτε συμφωνία, ακόμη και με σύγκληση της Συνόδου Κορυφής.
«Είχα την ευκαιρία να του πω με ειλικρίνεια ότι η αίσθηση που έχουμε εδώ στην Ελλάδα είναι πως κάθε φορά που πλησιάζουμε σε συμφωνία, καθώς η ελληνική πλευρά με καλή πίστη επιδιώκει διαρκώς να βρεθεί κοινό έδαφος, κάποιοι έρχονται τελευταία στιγμή να βάζουν επιπρόσθετες απαιτήσεις, παραβιάζοντας τα συμφωνηθέντα», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Η αίσθησή μας, λοιπόν, είναι ότι κάποιοι επιχειρούν να ροκανίσουν το χρόνο, να βλάψουν την ανάκαμψη, να επαναφέρουν στο τραπέζι αρνητικά σενάρια, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη, και μάλιστα σε μια πολύ ευαίσθητη συγκυρία για την Ευρώπη, με μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία, με μια ένταση στις σχέσεις Ε.Ε. –Τουρκίας.
Υπ` αυτή την έννοια, εξέφρασα με ειλικρίνεια στον Πρόεδρο Τουσκ, ότι τόσο εγώ όσο και η ελληνική κυβέρνηση δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε για πολύ ακόμα παιχνίδια σε βάρος του ελληνικού λαού και θα – έλεγα παιχνίδια – σε βάρος της προοπτικής της Ευρώπης, της προοπτικής της ενότητας της Ευρώπης. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες που οφείλει να οδηγήσει σε λύση στο Eurogroup της Παρασκευής, στη Μάλτα. Αυτή η διαδικασία βρίσκεται στο πλαίσιο των όσων έχουν συμφωνηθεί σε προηγούμενο Eurogroup στις 20 του Φλεβάρη».
Ωστόσο έκανε λόγο για θετικά μηνύματα: «Οι πληροφορίες που έχουμε από χθες βράδυ, τόσο εγώ όσο και ο Πρόεδρος Τουσκ είναι ότι βρισκόμαστε μια ανάσα από τη συμφωνία, είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία. Ωστόσο, είχα την υποχρέωση να θέσω στον Πρόεδρο τις ανησυχίες μου ότι εάν, παρά τις προβλέψεις, αυτή η συμφωνία δεν επιτευχθεί την ερχόμενη Παρασκευή στο πλαίσιο αυτού του άτυπου οργάνου, του άτυπου οικονομικού διευθυντηρίου της Ευρώπης, του Eurogroup, θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ένα ανώτερο επίπεδο, ώστε να έχουμε θετική εξέλιξη. Να έχουμε θετική εξέλιξη πριν το Πάσχα, σε κάθε περίπτωση μέσα στον Απρίλη, ακόμα και αν χρειαστεί να φθάσουμε και στην ανάγκη της σύγκλησης της Συνόδου των κρατών-μελών του ευρώ.
Θέλω να κλείσω, όμως, λέγοντας ότι δεν είναι μόνο η πληροφόρηση που έχουμε από τις χθεσινές εξελίξεις, είναι και η αίσθηση που έχουμε, η πολιτική, ότι βρισκόμαστε σε μια φάση που αυτή η ταλαιπωρία τελειώνει και που ο ελληνικός λαός θα έχει τη δυνατότητα πολύ σύντομα να θρέψει τους καρπούς των δύσκολων και επίπονων προσπαθειών όλων των τελευταίων χρόνων», είπε ο Πρωθυπουργός μιλώντας για κλείσιμο της συμφωνίας μέσα στον Απρίλιο: «Θέλω να επισημάνω ότι δεν είμαστε κοντά μόνο στο κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης, αλλά και μιας συνολικής συμφωνίας που αφορά και την αναγκαία απομείωση του χρέους. Όλα αυτά, λοιπόν, σε αυτόν τον κρίσιμο μήνα Απρίλιο και μετά από τη συνάντηση αυτή με τον Πρόεδρο Τουσκ, θέλω να σας επισημάνω, πως έχω μεγαλύτερη αισιοδοξία και βεβαιότητα ότι οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν και θα ακολουθήσουν σύντομα θα είναι θετικές».
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρωθυπουργό, σημείωσε τη βελτίωση που υπάρχει στην Ελλάδα, από την προηγούμενη επίσκεψή του.
«Κάθε ημέρα φτάνουμε πιο κοντά σε μια συμφωνία. Χθες, επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος και, όπως γνωρίζετε, οι συζητήσεις συνεχίζονται και σήμερα. Ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να καταλήξουμε σε μια συμφωνία την Παρασκευή στο Eurogroup. Και θέλω να υπογραμμίσω ότι η ευθύνη επίτευξης της συμφωνίας αυτής είναι κάτι το οποίο μοιραζόμαστε όλοι όσοι συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τουσκ.

 

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 05 Απριλίου 2017 18:49
επιστροφή στην κορυφή