Menu
ΡΟΗ 24/7:

xrysopoulos

A+ A A-

Αβέβαιο το μέλλον του εμπορικού κόσμου στα Ν. Μουδανιά

moudania agora kleisth

- Αρνητικός ο απολογισμός της κίνησης για το Πάσχα - Την 1η Μαΐου ξεκινά η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος - Ερωτηματικό η καλοκαιρινή σεζόν

"Φρούδες ελπίδες" αποδείχθηκαν οι προσδοκίες των εμπόρων των Ν. Μουδανιών για κίνηση στην αγορά της πόλης τη Μεγάλη Εβδομάδα, ώστε να πάρουν μία «ανάσα», αφού αποδείχθηκε, για άλλη μια χρονιά, "κάθε πέρυσι και καλύτερα". Όπως δήλωσε στο halkidikifocus ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου των Ν. Μουδανιών, Γιώργος Λείβανος, η κίνηση των καταναλωτών ενόψει του Πάσχα ήταν κατά 30% μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Όπως επεσήμανε ο κ. Λείβανος η κίνηση στα είδη ένδυσης και υπόδησης ήταν υποτονική, ενώ τόνισε ότι ακόμη και στα είδη διατροφής υπήρξε μειωμένη κατανάλωση: «Σαφώς τα μαγαζιά με είδη διατροφής κινήθηκαν περισσότερο από τα υπόλοιπα. Κράτησαν σταθερά τους πελάτες τους. Όμως αυτοί οι πελάτες αγόρασαν μικρότερες ποσότητες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», είπε ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ν. Μουδανιών. «Πώς να κινηθεί η αγορά; Όταν ο επαγγελματίας βλέπει συνεχώς τα έσοδά του να μειώνονται πώς να καταναλώσει; Αλυσίδα είναι η αγορά», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα οι έμποροι της πόλης βλέπουν το μέλλον τους αβέβαιο.

Την 1η Μαΐου αρχίζει η εκπτωτική περίοδος

Με νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών, αυξήθηκε από φέτος η διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων από 10 σε 15 ημέρες ανά έτος. Παράλληλα προβλέπεται η δυνατότητα των τοπικών κοινωνιών, μέσω απόφασης του οικείου Αντιπεριφερειάρχη, οι ενδιάμεσες εκπτώσεις να πραγματοποιούνται διαφορετικές χρονικές περιόδους, αντί του γενικού πλαισίου που θέτει ο νόμος, προκειμένου να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες των καταναλωτών αλλά και των εμπορικών επιχειρήσεων κάθε περιοχής.
Όπως είπε ο κ. Λείβανος, η Χαλκιδική είναι πολύ κοντά με τη Θεσσαλονίκη και κατά συνέπεια «συμβαδίζει» με τη μεγαλούπολη. Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει «σπάσει» τις ενδιάμεσες εκπτώσεις σε τρία 10ήμερα: Ένα τον Μάιο, ένα τον Νοέμβριο (όπως ίσχυε) και ένα την περίοδο της Διεθνούς Έκθεσης. Αντίστοιχα στη Χαλκιδική, με την απόφαση ΕΞ/111237/723/22-03-2017 του Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Γιώργου, όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ με αριθμό 1166/Β ́/04-04-2017, ορίζονται για το νομό ως ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου, του Σεπτεμβρίου και του Νοεμβρίου.
Όπως σημείωσε ο κ. Λείβανος, για τη Χαλκιδική αποφασίστηκε να οριστεί εκπτωτική περίοδος το πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου, που είναι το πανηγύρι του Αγίου Μάμαντος και κατά συνέπεια αυξάνεται η κίνηση.
Όσον αφορά την εκπτωτική περίοδο του Μαΐου, ο κ. Λείβανος ανέφερε ότι τα εμπορικά θα έχουν εκπτώσεις από την 1η μέχρι τις 10 του μηνός και μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή 7 Μαΐου.

Ερωτηματικό η καλοκαιρινή σεζόν

«Κρατάμε μικρό καλάθι», ήταν το σχόλιο του Αντιπροέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Ν. Μουδανιών για την καλοκαιρινή σεζόν, μια περίοδο που τα καταστήματα είχαν παραδοσιακά αυξημένη κατανάλωση, λόγω του τουριστικού ρεύματος. «Η κίνηση στην αγορά της πόλης το καλοκαίρι, θα εξαρτηθεί από το επίπεδο του τουρισμού. Οι Βαλκάνιοι που κατακλύζουν τα τελευταία χρόνια την περιοχή δεν αγοράζουν ιδιαίτερα από τα καταστήματα. Ακόμη κι αν το κάνουν ζητούν επιπλέον "σκόντο", σε περίοδο μάλιστα που έχουμε εκπτώσεις», κατέληξε.

επιστροφή στην κορυφή

 WATERCURE2