Menu
ΡΟΗ 24/7:
A+ A A-

express 2

Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα

sintagess 085 2

Ένα τέλειο ορεκτικό ή και κυρίως πιάτο

Έχουν ανθήσει όλα τα πράσινα αμπελοφυλλαράκια, για να συνοδέψουν τα σταφύλια  στην πορεία τους προς το κρασί.
Οι μικρές πράσινες λαχταριστές μπουκίτσες, πραγματικός πειρασμός τα σαρμαδακια με τα ανοιξιάτικα αμπελόφυλλα, που δεν μπορεί κανείς να τα αντισταθεί.
Ένα φαγητό εποχής τα σαρμαδάκια ή ντολμαδάκια, τυλιχτά, που μέσα τους κλείνουν όλες τις μυρωδιές από τον δυόσμο, το φρέσκο κρεμμυδάκι, όλα αυτά τα χορταρικά σε ένα  πάντρεμα με το ρύζι ή το κρέας.

Υλικά

100 αμπελόφυλλα*
500 γρ. ρύζι Καρολίνα
1 μεγάλο κρεμμύδι
150 γρ. ελαιόλαδο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/3 ματσάκι δυόσμο
1/4 ματσάκι μάραθο (μάλαθρο)
1 κουταλιά σούπας αλάτι
1/2 κουταλάκι γλυκού μαύρο πιπέρι
1/2 κουταλάκι γλυκού μπαχάρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
χυμός από μισό λεμόνι
1κεσεδακι στραγγιστό γιαούρτι

Εκτέλεση

Πλένουμε τα αμπελόφυλλα, τα βουτάμε σε ζεστό νερό για να τα ζεματίσουμε για πολύ λίγο και τα στραγγίζουμε.
Στη συνέχεια θα τρίψουμε το κρεμμύδι και μέσα σε ένα μπολ θα ανακατέψουμε όλα τα υλικά μαζί και το λάδι και έχουμε  έτοιμη τη γέμιση.
Θα βάλουμε μια κουταλιά του γλυκού σε κάθε ένα φύλλο και θα το τυλίξουμε σφιχτά.
Τοποθετούμε στον πάτο της κατσαρόλας κάποια φύλλα άδεια και μετά θα βάλουμε τα τυλιχτά, όχι απαραίτητα σε σειρά, για να βράσουν καλύτερα. Βάζουμε νερό τόσο όσο να σκεπάσει όλα τα σαρμαδάκια και ένα πιάτο από πάνω τους, για μα μην μας "ανοίξουν" στο βράσιμο. Ρίχνουμε και το λεμόνι. Θα τα βράσουμε για 35 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Σερβίρεται με κρύο στραγγιστό γιαούρτι και δυόσμο.

*Θα τα βρείτε να τα αγοράσετε  στα μανάβικα, ή μπορείτε να τα μαζέψετε σε κάποια εκδρομή έξω από τις πόλεις, όπου υπάρχουν αμπέλια και να νιώσετε έτσι τη φύση που ανθίζει (τα δυο-τρία  πρώτα φύλλα  από την κορυφή είναι τρυφερά και κατάλληλα για ντολμαδάκια).

 

επιστροφή στην κορυφή