Menu
ΡΟΗ 24/7:

xrysopoulos

A+ A A-

Αναστάτωση για τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης στο Δήμο Σιθωνίας

19206438 312610949195307 1986742636 n

- Γ. Τζίτζιος: Επιβεβλημένη η αύξηση για να ανταπεξέλθει ο Δήμος στις αυξημένες ανάγκες κατασκευής – συντήρησης του δικτύου και νέων γεωτρήσεων - Για «παράνομο χαράτσι» κάνει λόγο ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου

 

 

 

Αναστάτωση επικρατεί σε κατοίκους, αλλά και οικογένειες που διατηρούν εξοχικά στο Δήμο Σιθωνίας για τους λογαριασμούς του νερού, που αφορούν τη χρήση του 2016, τους οποίους χαρακτηρίζουν «φουσκωμένους». Την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα μάλιστα έγινε μια συνάντηση στον Άγιο Νικόλαο, για το θέμα.
Για ειλημμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από το τέλος του 2015, ώστε τα έσοδα να μπορούν να καλύψουν το κόστος της συντήρησης του δικτύου και τις νέες γεωτρήσεις που απαιτούνται συνεχώς, κάνει λόγο ο Δήμαρχος Σιθωνίας, Γιάννης Τζίτζιος.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου, Σωτήρης Ληστής, κάνει λόγο για «παράνομο χαράτσι» από πλευράς του Δήμου, δηλώνοντας ότι θα απευθυνθεί άμεσα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και αν χρειαστεί στη Δικαιοσύνη.

Ένας Δήμος με διάσπαρτες εξοχικές κατοικίες

Στα πλαίσια του ρεπορτάζ απολυθήκαμε στον Δήμαρχο Σιθωνίας, ο οποίος - μιλώντας στο halkidikifocus - επεσήμανε ότι το 80% περίπου των κατοικιών που υπάρχουν στη Σιθωνία είναι εξοχικά, στα οποία οι ιδιοκτήτες τους διαμένουν μικρό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να έχουν πολύ μικρή κατανάλωση νερού και μέχρι τώρα πλήρωναν 30 με 35 ευρώ το χρόνο. «Από την άλλη - συνέχισε ο κ. Τζίτζιος - οι εξοχικές κατοικίες είναι διάσπαρτες σε όλο το Δήμο, με αποτέλεσμα η σύνδεσή τους στην ύδρευση να απαιτεί τη δημιουργία πολλών δικτύων, τα οποία φυσικά θέλουν και συντήρηση, αλλά και τη διενέργεια συνεχών γεωτρήσεων σε διάφορα σημεία του Δήμου για να καλύψουμε τις ανάγκες για νερό», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «μόνο φέτος έγιναν πάνω από 100 γεωτρήσεις και δαπανήθηκε 1 εκατ. ευρώ γι’ αυτό το σκοπό».
Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Σιθωνίας, στο τέλος του 2015 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να θεσπιστεί ελάχιστη κατανάλωση ετησίως 100 κυβικών σε κάθε ρολόι ύδρευσης και ελάχιστη καταβολή 120 ευρώ ετησίως για την ύδρευση, απόφαση που τέθηκε σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2016 και τους λογαριασμούς για τη χρήση της προηγούμενης χρονιάς άρχισαν να λαμβάνουν πρόσφατα οι καταναλωτές.
Όσον αφορά τα τέλη αποχέτευσης, ο κ. Τζίτζιος επεσήμανε ότι αυτά αφορούν περίπου το 30% των κατοικιών και συγκεκριμένα των σπιτιών που βρίσκονται εντός οικισμών, σημειώνοντας ότι και στα τέλη αποχέτευσης αποφασίστηκε ελάχιστη καταβολή ετησίως 120 ευρώ, με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά εντός σχεδίου πόλεως να καλούνται να καταβάλλουν για τη χρήση του 2016 συνολικά 240 ευρώ.
«Καταλαβαίνουμε ότι οι εποχές είναι δύσκολες. Όμως αναγκαστήκαμε να λάβουμε αυτή την απόφαση, γιατί αλλιώς θα είχαμε πρόβλημα ως Δήμος να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις», σημείωσε ο Δήμαρχος Σιθωνίας, τονίζοντας ότι οι περισσότερες αντιδράσεις για τους λογαριασμούς προέρχονται από κατόχους εξοχικών κατοικιών, οι οποίοι πλήρωναν μέχρι τώρα ιδιαίτερα χαμηλά ποσά: «Δεν γίνεται ένας που έχει εξοχικό να πληρώνει 30 με 35 ευρώ το χρόνο. Είναι αδύνατο για το Δήμο να ανταπεξέλθει στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των κατοικιών που χτίζονται και είναι διάσπαρτες. Συνεχώς προστίθενται νέα δίκτυα, συνεχώς πρέπει να κάνουμε νέες γεωτρήσεις και αυτά τα κόστη πρέπει να καλυφθούν», κατέληξε ο κ. Τζίτζιος, σημειώνοντας ότι σαφώς αν ένας καταναλωτής δεν μπορεί να καταβάλει εφάπαξ το ποσό των 120 ή των 140 ευρώ, έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε ρύθμιση.

«Παράνομο χαράτσι»

«13.000 υδρόμετρα που ανήκουν στο Δήμο Σιθωνίας, θίγονται από την πολιτική του Δήμου», είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης, Σωτήρης Ληστής, μιλώντας στο halkidikifocus. Ο κ. Ληστής παραδέχθηκε ότι το μέτρο αποτελεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στο οποίο είναι μειοψηφία η παράταξή του, χαρακτηρίζοντάς το ωστόσο ως «παράνομο χαράτσι», καθώς προβλέπει αύξηση των τιμολογίων ύδρευσης-αποχέτευσης 30-35% μεσοσταθμικά περίπου, πέραν της αύξησης που επιβλήθηκε με την ελάχιστη κατανάλωση.
Όπως είπε, ψηφίστηκε ο Κανονισμός που αφορούσε την ύδρευση και την αποχέτευση στο Δήμο, ένα άρθρο του οποίου όριζε ότι θεσπίζεται ελάχιστη κατανάλωση 100 κυβικών ετησίως σε όσα υδρόμετρα έχουν τοποθετηθεί μετά το 1983. «Με ποιο σκεπτικό διαχωρίζονται οι κατοικίες σε δύο κατηγορίες;» αναρωτήθηκε, υπογραμμίζοντας ότι υπήρχε πάγιο (98,5 ευρώ για τη συντήρηση των δικτύων για τις κατοικίες εντός οικισμών και 86 ευρώ για τις εκτός), ωστόσο τώρα έχει επιβληθεί ελάχιστη κατανάλωση που αφορά το ποσό των 165 ευρώ εκτός οικισμών και 240 εντός και αυτό αποτελεί «εφεύρεση του Δημάρχου» αποτελώντας «μια πρωτοφανή απόφαση, η οποία παραβιάζει την αρχή της δίκαιης επιβάρυνσης των πολιτών, ανάλογα με την κατανάλωση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τον Φεβρουάριο του 2016, λίγες μέρες μετά την υπερψήφιση του μέτρου στο Δημοτικό Συμβούλιο, απέστειλε ένσταση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, ωστόσο το θέμα δεν προχώρησε.
Όπως ανέφερε ο κ. Ληστής, στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη, αποφασίστηκε από τους συμμετέχοντες αρχικά να συνταχθεί νέα ένσταση-αναφορά, υπογεγραμμένη από όσους θίγονται και να αποσταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και αν το θέμα δεν διευθετηθεί να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

 

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 20 Ιουνίου 2017 21:59
επιστροφή στην κορυφή

 WATERCURE2