ΡΟΗ 24/7:

Η σημασία της διατροφής στον διαβήτη

diabetes

Πολλοί είναι οι παράγτοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα

Μερικοί από τους πιο σημαντικούς είναι:

1.Η συνεχής μέτρηση και καταγραφή των αποτελεσμάτων της γλυκόζης του αίματος
2.Η συνέπεια στις βασικές αρχές της διατροφής για τον Σακχαρώδη Διαβήτη
3.Η ύπαρξη ή οχι σωματικής δραστηριότητας
4.Η ρύθμιση του σωματικού βάρους στα ιδανικά επίπεδα 

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟΝ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ

Έρευνες σχετικά με την σημασία της διατροφής στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν δείξει πως το μεσογειακό πρότυπο διατροφής πληρεί τις διατροφικές συστάσεις για τον ΣΔ και  
βοηθάει στην απώλεια βάρους και γενικά στην διατήρηση της καλής υγείας.
Τα βασικά χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής είναι η καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης, ξηροί καρποί, πατάτες και όσπρια) και η εβδομαδιαία κατανάλωση λευκού κρέατος (πουλερικά) και ψαριών. Τέλος, συστήνεται η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κρασιού να είναι σε μικρές ποσότητες.
Η υιοθέτηση του μεσογειακού προτύπου διατροφής έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους και στην παρακολούθηση του σακχάρου του αίματος, αρκεί να υπάχει ταυτόχρονος περιορισμός των προσλαμβανόμενων θερμίδων και της κατανάλωσης ελαιόλαδου (το οποίο αν και θρεπτικό περιέχει αρκετές θερμίδες).

pyramida

 

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΣΤΟΝ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ

Η ύπαρξη υπερβάλλοντος βάρους παίζει σημαντικό ρόλο στον ΣΔ καθώς συνοδεύεται από αυξημένο λίπος στο σώμα και ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς (το γνωστό σε όλους “σωσίβιο”).
Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως αυτό δυσκολέυει την δράση της ινσουλίνης και αυξάνει την ινσουλινοαντίσταση (υπερπαραγωγή και υπερέκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας).

 

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

  • Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, ψωμί ολικής άλεσης, δημητριακά ολικής άλεσης, μακαρόνια ολικής άλεσης, όσπρια).
  • Κατανάλωση τροφίμων με χαμηλά ποσοστά λίπους (άπαχα τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα).
  • Κατανάλωση σωστού και ισορροπημένου πρωινού γεύματος.
  • Πολλά μικρά και συχνά γεύματα.
  • Το καθημερινό διαιτολόγιο να περιλαμβάνει τουλάχιστον πέντε μικρομερίδες φρούτων και λαχανικών.  
  • Σπάνια κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων πλούσιων σε αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά (γλυκά, τηγανητά τρόφιμα, σοκολάτες, χυμοί, αναψυκτικά και fast food).
  • Η κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να είναι σπάνια.
  • Ελαφριά καθημερινή δραστηριότητα (περπάτημα σε χαμηλό ρυθμό).
  • Κατανάλωση άφθονου νερού.

 

 

Μαργαριτίδου Μαργαρίτα

Σύμβουλος Διατροφής Φαρμακείου Μαργαριτίδη 

Τελευταία τροποποίηση στιςΣάββατο, 14 Νοεμβρίου 2015 16:50
επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2