ΡΟΗ 24/7:

Ετσι γίνονται οι υποκλοπές -Το ειδικό λογισμικό και το «βαλιτσάκι» της ΕΥΠ

korios708

Η αποκάλυψη από τον ιστότοπο Wikileaks τηλεφωνικής συνομιλίας του Πολ Τόμσεν με την επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου και την υπεύθυνη της τεχνικής ομάδας του Ταμείου, Ιβα Πέτροβα, έφερε ξανά στο προσκήνιο το θέμα των υποκλοπών συνομιλιών μέσω κινητών τηλεφώνων ή μέσω τηλεδιάσκεψης με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.

 

Οπως εξηγούν οι ειδικοί στην ασφάλεια του Διαδικτύου, στην περίπτωση που η τηλεδιάσκεψη έγινε με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, η υποκλοπή «είναι σχετικά εύκολη». Η «επιτυχία» της υποκλοπής όπως αναφέρουν εξαρτάται κυρίως από τα μέτρα ασφαλείας τα οποία έχει λάβει ο Οργανισμός που διαθέτει τους υπολογιστές για την τηλεδιάσκεψη, δηλαδή τα μέτρα ασφαλείας που έχει πάρει για να διαφυλάξει τις διαβαθμισμένες πληροφορίες.

Τηλεδιάσκεψη με κινητά
Για τους γνωρίζοντες τους τρόπους παρακολούθησης των κινητών τηλεφώνων στην περίπτωση των τριών έγινε μέσω κινητών συσκευών είναι απολύτως βέβαιο ότι τα τρία στελέχη του ΔΝΤ ευρίσκονταν σε τηλεδιάσκεψη. Αρα, η παρακολούθηση της συγκεκριμένης συνομιλίας ήταν εφικτή με την «παγίδευση-παρακολούθηση» και μόνο του ενός εκ των τριών συνομιλητών. Σήμερα, σύμφωνα με στελέχη τηλεπικοινωνίων που ειδικεύονται σε θέματα ασφαλείας των επικοινωνιών, οι τρόπο για να παρακολουθήσει κάποιος τις συνομιλίες είναι τρεις:

1.Παγίδευση της συσκευής με επιπρόσθετο λογισμικό
2.Παγίδευση της συσκευής
3.Υποκλοπή σήματος

Το «βαλιτσάκι της ΕΥΠ»
Ο λεγόμενος «υπερκοριός» της ΕΥΠ, που τόσο συνέβαλε στην εξάρθρωση μιας σειράς πολύκροτων υποθέσεων των τελευταίων ετών, αποκαλείται κοινώς «βαλιτσάκι της ΕΥΠ». Ωστόσο, ο υπερκοριός είναι ένα ολόκληρο σύστημα παρακολούθησης τηλεφωνικών επικοινωνιών με υπερσύγχρονη τεχνολογία, καθώς παραμβαίνει αθόρυβα στη γραμμή του ατόμου που βρίσκεται στο στόχαστρο. Ο κοριός υποκλοπών υψηλής τεχνολογίας σε συνδυασμό με τους υπερυπολογιστές που έχει στη διάθεσή της η ΕΥΠ, όπου μέσω ειδικού λογισμικού μπορούν να καταγραφούν έως 3 εκατομμύρια τηλεφωνικές συνομιλίες το λεπτό, αξιολογώντας ακόμα και ειδικές λέξεις-κλειδιά, είναι ένα σύγχρονο υπερόπλο στον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών.

Πηγή:Τα Νέα

επιστροφή στην κορυφή