Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ι. Φωτιάδης: Γυρίζουμε «σελίδα» στο ΒΕΘ

fotiadis0910

"Στόχος ένα αξιόπιστο Επιμελητήριο δίπλα στον επιχειρηματία"

Τις προγραμματικές θέσεις της Ένωσης Βιοτεχνών –Νέοι Ορίζοντες, που διεκδικεί τη διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης στις επικείμενες επιμελητηριακές εκλογές, περιέγραψε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής του συνδυασμού και υποψήφιος πρόεδρος του ΒΕΘ, Ιωάννης Φωτιάδης. Παράλληλα αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος της Θεσσαλονίκης, αλλά και στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Επιμελητήριο για τη βελτίωση της καθημερινότητας και την έμπρακτη στήριξη του βιοτέχνη.

«Σε μια πρωτόγνωρη οικονομική συγκυρία για τη χώρα αλλά και τη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, ο επιχειρηματικός κόσμος θα βρεθεί σύντομα ενώπιον της κάλπης για να εκλέξει τους εκπροσώπους του στα Επιμελητήρια, τα οποία θα έπρεπε να διαδραματίζουν ισχυρό παρεμβατικό ρόλο και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κάθε περιοχής και στη στήριξη των επιχειρήσεων –μελών τους. Θα κληθεί να επιλέξει εκείνους τους εκπροσώπους του οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν για τα Επιμελητήρια ουσιαστικό ρόλο με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού τοπίου μέσα στο οποίο δραστηριοποιούμαστε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φωτιάδης και πρόσθεσε: «Οι επιχειρηματίες, βιοτέχνες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα επιλέξουν εάν θέλουν Επιμελητήρια τα οποία θα κινούνται στα πλαίσια ενός διακοσμητικού ρόλου ή αν θα διεκδικήσουν Επιμελητήρια που θα λειτουργήσουν επιτέλους ως συμβουλευτικό όργανο και συμπαραστάτης του κάθε επαγγελματία, του κάθε επιχειρηματία, του κάθε βιοτέχνη».

Σύμφωνα με τον κ. Φωτιάδη, επιδίωξη της «Ένωσης Βιοτεχνών- Νέοι Ορίζοντες», είναι ένα Επιμελητήριο αξιόπιστο, παρεμβατικό, πρωταγωνιστής στις εξελίξεις και κυρίως δίπλα στις επιχειρήσεις –μέλη του. «Σε αυτή την προσπάθειά μας έχει συστρατευθεί πλήθος μελών που στήριξαν και στηρίζουν τις θέσεις μας από όλους τους κλάδους τους οποίους ‘’αγκαλιάζει’’ το ΒΕΘ. Έχουμε συγκροτήσει έναν δυναμικό συνδυασμό με στελέχη που έχουν μακρά επιμελητηριακή εμπειρία αλλά και με νέους επιχειρηματίες οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να λειτουργήσουν χωρίς συντεχνιακές και καθεστωτικές αντιλήψεις και να μην επιτρέψουν σε κάποιους να αποφασίζουν ερήμην τους και μάλιστα για θέματα που απειλούν την επιβίωσή τους», τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΒΕΘ.

Ο κ. Φωτιάδης αναφέρθηκε ακόμη στη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, αλλά και όλης της χώρας. «Η αγορά ασφυκτιά, τα λουκέτα παραμένουν στην ημερήσια διάταξη, τα μνημονιακά μέτρα ‘’ξεδιπλώνονται’’ το ένα μετά το άλλο και δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο. ‘’Φως στο τούνελ’’ δεν διαφαίνεται και κανείς δεν μπορεί να βοηθήσει να βγούμε από αυτό με πολιτικές… δημοσίων σχέσεων απέναντι στη σημερινή ηγεσία των παραγωγικών υπουργείων», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τα μέλη του ΒΕΘ να στηρίξουν με την ψήφο τους την Ένωση Βιοτεχνών –Νέοι Ορίζοντες και να την αναδείξουν 1η δύναμη στις επικείμενες εκλογές που θα διεξαχθούν στις 2, 3 και 4 Δεκεμβρίου 2017 ώστε «να γυρίσουμε ‘’σελίδα’’ στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο». Και τους διαβεβαίωσε πως «στις προτεραιότητές μας θα είναι να επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τις επιχειρήσεις του νομού Θεσσαλονίκης όπου η επενδυτική δραστηριότητα είναι ανύπαρκτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική απασχόληση, αλλά και για την ελληνική οικονομία γενικότερα».
Στις προτεραιότητες της Ένωσης Βιοτεχνών- Νέοι Ορίζοντες, πρόσθεσε ο κ. Φωτιάδης, είναι να αποτελέσει το ΒΕΘ «ασπίδα» προστασίας για τα μέλη του, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως έμφαση θα δοθεί στον συμβουλευτικό και υποστηρικτικό ρόλο του Επιμελητηρίου ώστε «να είναι ανοιχτό σε όλα τα μέλη του που θέλουν να ενημερωθούν για νομικά, ασφαλιστικά και φορολογικά θέματα, καθώς επίσης και για εθνικά ή ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία που απευθύνονται στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

Οι προτεραιότητες

Επίσης ο κ. Φωτιάδης παρουσίασε τους άξονες δράσης που θα αποτελέσουν τον «Οδικό Χάρτη» της Ένωσης Βιοτεχνών –Νέοι Ορίζοντες για την επόμενη τετραετία και οι οποίοι κωδικοποιούνται ως ακολούθως:

1. Ενεργή συμμετοχή του ΒΕΘ σε αναπτυξιακά κοινοτικά προγράμματα που θα βοηθήσουν, μεταξύ άλλων, στη δικτύωση των επιχειρήσεων- μελών του με αντίστοιχες επιχειρήσεις του εξωτερικού και με αγορές τις οποίες δεν θα μπορούσαν να προσεγγίσουν μόνες τους οι επιχειρήσεις- μέλη.

2. Δημιουργία γραφείων για την ενημέρωση των μελών σχετικά με θέματα νομικά, ασφαλιστικά και φορολογικά, αλλά και για τα τρέχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία (πχ ΕΣΠΑ) τα οποία μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων ή στην υλοποίηση μικρών ή μεγάλων επενδυτικών σχεδίων τους. Εκτός από τη διοργάνωση ημερίδων, θα υπάρχει μόνιμη –και δωρεάν- ενημέρωση των ενδιαφερομένων μέσω του εξειδικευμένου Γραφείου στελεχών που θα συγκροτηθεί.

3. Ολοκλήρωση του λεγόμενου «Στρατηγείου του Βιοτέχνη» στη Σίνδο, που μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά στην άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιοχή.

4. Εκπόνηση και δημοσιοποίηση μελετών για αγορές στις οποίες υπάρχουν ευκαιρίες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των επιχειρήσεων –μελών του ΒΕΘ.

5. Επιδότηση των επιχειρήσεων –μελών για συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις στοχευμένα και αφού προηγουμένως υπάρξει ενημέρωση των ενδιαφερομένων σχετικά με τα εκθεσιακά γεγονότα που μπορούν πράγματι να ανοίξουν νέους ορίζοντες στις επιχειρήσεις- μέλη του ΒΕΘ.

6. Διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών ή συμμετοχή σε αποστολές που διοργανώνουν αξιόπιστοι φορείς, όπως η ΔΕΘ –Helexpo, με σκοπό την προβολή των ελληνικών επιχειρήσεων και προϊόντων η οποία είναι μονόδρομος σε περιόδους κρίσης.

7. Προβολή των τοπικών προϊόντων και επιχειρήσεων ώστε να αποτελούν πρώτη επιλογή για τις επιχειρήσεις, τους φορείς, τους καταναλωτές και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης.

8. Συγκρότηση ειδικού τμήματος, στελεχωμένου με δικηγόρους και οικονομολόγους που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις- μέλη να διεκδικήσουν τις απαιτήσεις που έχουν από φορείς του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της Αυτοδιοίκησης. Οι καθυστερήσεις πληρωμών είναι πολύμηνες και αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται σε περίοδο έλλειψης ρευστότητας και κλειστών τραπεζών.

9. Συγκρότηση συμβουλευτικού τμήματος που θα βοηθά τα μέλη ώστε να ξεπερνούν γραφειοκρατικά προβλήματα που προκαλούν η δημόσια διοίκηση και η πολυνομία.

10. Έμφαση στην εκπαίδευση και κατάρτιση των μελών σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια της πόλης μας. Οι εξελίξεις στις νέες τεχνολογίες είναι ραγδαίες και οι απαιτήσεις της αγοράς αλλάζουν όσον αφορά σε προϊόντα, υπηρεσίες και κανάλια διανομής προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό, η διοργάνωση σεμιναρίων και συνεδρίων –ενδεχομένως και μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων- για την άμεση πληροφόρηση των επιχειρήσεων –μελών μας θα είναι στις προτεραιότητές μας.

11. Επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας που αφορά στη λειτουργία του Κέντρου Διαμεσολάβησης με στόχο τη μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις –μέλη μας.

12. Πρόταση στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος για τη μείωση της συνδρομής που καταβάλλεται τόσο προαιρετικά όσο και προς το ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο).

13. Ανοιχτή «γραμμή» με τα 27 σωματεία - μέλη. Σε κάθε συνεδρίαση του ΔΣ του ΒΕΘ θα καλείται το «τιμώμενο» σωματείο και θα ενημερώνεται το Σώμα για θέματα που απασχολούν τον κλάδο τον οποίο εκπροσωπεί.

Τελευταία άρθρα από τον/την

Halkidikifocus 2014-2020