Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Aristotle Team of Pharmacy: Όταν οι νέοι αναλαμβάνουν δράση

H OMADA

Η Εθελοντική Ομάδα Φοιτητών Φαρμακευτικής ΑΠΘ θα παρουσιάσει το έργο της

Είναι νέοι, έχουν όνειρα και φιλοδοξίες και ετοιμάζονται να κατακτήσουν το μέλλον. Μοιράζουν το χρόνο τους μεταξύ των μαθημάτων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και των δράσεων που αναλαμβάνουν διοργανώνοντας ημερίδες, εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και συνέδρια, αλλά και προσφέροντας κοινωνικό έργο βοηθώντας τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.
Πρόκειται για την Εθελοντική Ομάδα Φοιτητών Φαρμακευτικής ΑΠΘ (Aristotle Team of Pharmacy ή ATP), η οποία ήδη μετρά τρία χρόνια δυναμικής παρουσίας στο χώρο του Πανεπιστημίου αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Η ομάδα θα παρουσιάσει το έργο της το Σάββατο 14 Οκτωβρίου, από τις 10:00-12:00, στην κεντρική αίθουσα του συνεδριακού κέντρου «Ι. Βελλίδης», στο πλαίσιο του 17ου φαρμακευτικού συνεδρίου-έκθεσης PHARMA point που διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στις 14 και 15 Οκτωβρίου, με κεντρικό μήνυμα "Το φαρμακείο στο... μικροσκόπιο". Την παρουσίαση θα κάνουν οι προπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ Ιωάννης Ανδρεάδης, Ανθή Δούρου, Στυλιανή-Ειρήνη Καρατζιάνη, Μαρία Κορομηλή, Παναγιώτης-Νικολάος Λαλαγκάς και Φρειδερίκη Τζιώρα.
«Η ιδέα για τη δημιουργία εθελοντικής ομάδας φοιτητών προέκυψε τον Μάιο του 2014 από πέντε κορίτσια της Φαρμακευτικής Σχολής του ΑΠΘ, οι οποίες πλέον έχουν πάρει πτυχίο. Στόχος τους ήταν η πραγματοποίηση επιστημονικών και κοινωνικών δράσεων που σχετίζονται με την Φαρμακευτική ως επιστήμη και ως λειτούργημα και οι οποίες θα έφερναν κοντά τους νέους ανθρώπους», εξηγεί ο πρόεδρος της ομάδας, Ιωάννης Ανδρεάδης, ο οποίος είναι στο τέταρτο έτος των σπουδών του στην Φαρμακευτική του ΑΠΘ.
Παράλληλα, αναφέρει ότι με το πέρασμα των χρόνων η ομάδα εξελίχθηκε και προστέθηκαν κι άλλες δράσεις όπως ημερίδες, workshops για φοιτητές Φαρμακευτικής και παρεμφερών σχολών. Επίσης, ανέπτυξε και κοινωνική δράση όπως συλλογή φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης για συνανθρώπους μας που χρειάζονται βοήθεια σε περιόδους όπως τα Χριστούγεννα.
«Στόχος της ομάδας είναι η δραστηριοποίηση των φοιτητών στα επιστημονικά και κοινωνικά τους ενδιαφέροντα και η ενημέρωσή τους για τα πλέον πρόσφατα ιατρικά και φαρμακευτικά επιτεύγματα, τα νέα πεδία της έρευνας και τις εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίας στην επιστήμη, καθώς και η κατάρτιση και η συμμετοχή των φοιτητών σε προγράμματα ενημέρωσης του ευρύτερου πληθυσμού για θέματα υγιεινής, πρόληψης και θεραπείας με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Επίσης, η επικοινωνία, η συνεργασία και η σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των φοιτητών Φαρμακευτικής με τους φοιτητές και αποφοίτους των άλλων Σχολών Επιστημών Υγείας καθώς και των αντίστοιχων φοιτητών άλλων χωρών», επισημαίνει ο κ. Ανδρεάδης.
Ξεχωριστή θέση κατέχει το πανελλήνιο επιστημονικό συνέδριο φοιτητών Φαρμακευτικής που διοργανώνει κάθε χρόνο η Εθελοντική Ομάδα Φοιτητών Φαρμακευτικής ΑΠΘ. Φέτος είναι η δεύτερη χρονιά που πραγματοποιείται και θα λάβει χώρα στην Θεσσαλονίκη στις 2 και 3 Δεκεμβρίου. Όπως επισημαίνει ο κ. Ανδρεάδης, είναι μια ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν εργασίες τους, εφαρμόζοντας στην πράξη τις θεωρητικές γνώσεις που έχουν πάρει από τη σχολή. Μάλιστα, συμμετοχές υπάρχουν και από Αθήνα και Πάτρα, όπου υπάρχουν αντίστοιχα τμήματα Φαρμακευτικής.
«Όλα αυτά που κάνουμε είναι καθαρά σε εθελοντική βάση και πρέπει να αφιερώνουμε χρόνο. Μας αρέσει όμως και τα κάνουμε. Είναι μεγάλη η ικανοποίηση που νιώθεις όταν δημιουργείς και για σένα και για τους γύρω σου. Ο κόσμος που μαθαίνει για μας είναι δεκτικός και θέλει να συμμετέχει. Αυτή τη στιγμή η ομάδα έχει 70 ενεργά μέλη», τονίζει ο κ. Ανδρεάδης και προσθέτει ότι «μέλη στην ομάδα μπορούν να γίνουν φοιτητές Φαρμακευτικής από όλα τα έτη, καθώς και φοιτητές από συναφείς σχολές, όπως Χημικών-Μηχανικών και Ιατρικής. Ακόμη κι αυτοί που έχουν πάρει πτυχίο, συνεχίζουν να προσφέρουν και να βοηθούν».
Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την Εθελοντική Ομάδα Φοιτητών Φαρμακευτικής ΑΠΘ ή να γίνουν μέλη της, μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της http://atp.pharm.auth.gr/. Επίσης, στις 18 και 19 Οκτωβρίου, η Ομάδα θα συμμετέχει στην έκθεση ομάδων του ΑΠΘ, όπου πάνω από 25-26 ομάδες θα παρουσιάσουν το έργο τους.

Τελευταία άρθρα από τον/την Κική Δημαρόγλου

Halkidikifocus 2014-2020