xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Απέχουν οι συμβολαιογράφοι από τους πλειστηριασμούς και στη Χαλκιδική

PLEISTHRIASMOI

Του Εφετείου Θεσσαλονίκης, μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου

 

Σε αποχή από τη διενέργεια πλειστηριασμών βρίσκονται οι συμβολαιογράφοι του Εφετείου Θεσσαλονίκης. Εκεί ανήκει ο συμβολαιογραφικός σύλλογος Θεσσαλονίκης, στον οποίο υπάγονται και οι συμβολαιογράφοι της Χαλκιδικής. Η αποχή θα ισχύσει μέχρι και τις 4 Δεκεμβρίου ανεξαρτήτως ποσού και ακινήτου. Τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης και σίγουρα αφορούν πολλούς πολίτες. «Είναι ένα μείζον ζήτημα για εμάς τους συμβολαιογράφους, είμαστε οι δημόσιοι λειτουργοί, στους οποίους εκχωρήθηκε αυτή η εξουσία, η αρμοδιότητα. Δε μπορούμε να το αρνηθούμε. Εάν βρισκόταν στη διακριτική μας ευχέρεια δε θα το πράτταμε» επεσήμανε ο συμβολαιογράφος Κασσανδρείας Βασίλης-Αλέξανδρος Μανώλας.

Άδικα μας στοχοποιούν ως τους «κακούς» της υπόθεσης

Ο κ. Μανώλας εξήγησε τη διαδικασία, που ορίζει ο νόμος. Αρχικά ο πιστωτής αναθέτει την υπόθεση σε έναν δικηγόρο, στη συνέχεια εκδίδεται μια διαταγή πληρωμής, η δικαστική, αυτή, απόφαση δίδεται σε δικαστικό επιμελητή και πράττει τη διαδικασία της αναγκαστικής κατασχέσεως. «Ο δικός μας ρόλος είναι θεσμικός, εκ του νόμου οριζόμαστε να πράξουμε τον πλειστηριασμό. Δεν είμαστε ως συμβολαιογράφοι, οι κακοί. Διασφαλίζουμε τη δημοσιότητα, τη νομιμότητα της διαδικασίας. Είμαστε ουσιαστικά το τελευταίο στάδιο, έχουμε το συγκεκριμένο ρόλο από την πολιτεία και υποχρεούμαστε να αντιμετωπίζουμε τους συμβαλλομένους ως ίσους» τόνισε ο κ. Μανώλας.  Παράλληλα καταδίκασε τις εξυβρίσεις, τις επιθέσεις και τους προπηλακισμούς των συναδέλφων του, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες ως απόλυτα άδικες ενώ αυτές οι πρακτικές καλλιεργούνται και από μερίδα των ΜΜΕ.

Νέο αντικείμενο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Όσον αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ο κ. Μανώλας, επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα καινούριο αντικείμενο, για το οποίο δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ενημέρωση για τον τρόπο διενέργειας τους. «Εμείς ζητούμε η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα διενεργούνται οι πλειστηριασμοί να βρίσκεται σε κρατικό φορέα, σε ΝΠΔΔ, να τη διαχειρίζεται η ίδια η πολιτεία για την απόλυτη διασφάλιση της νομιμότητας» είπε ο συμβολαιογράφος.

«Δεν επιτρέψαμε να γίνουν πλειστηριασμοί»

Εν τω μεταξύ οι αντιδράσεις συνεχίζονται για τις διαδικασίες αυτές, σε κάθε σημείο, που λαμβάνουν χώρα. Σύμφωνα με το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Λαϊκής Ενότητας Τάσο Κανταρά, όπου αντιληφθούν ότι θα γίνουν πλειστηριασμοί, σπεύδουν και τους ακυρώνουν. Ταυτόχρονα ο κ. Κανταράς εξέφρασε τους φόβους του για την εξέλιξη του θέματος εάν προχωρήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Τελευταία τροποποίηση στιςΚυριακή, 15 Οκτωβρίου 2017 12:55
επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2