Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Εμπλοκή με τη διάθεση καυσόξυλων στη Βόρεια Χαλκιδική

KAYSOXL

Άνιση «μάχη» με το χρόνο και τις ελλιπείς πιστώσεις δίνουν οι δασικές υπηρεσίες

Σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει το Δασαρχείο Αρναίας, οι Δασικοί Συνεταιρισμοί και οι κάτοικοι της Βόρειας Χαλκιδικής ύστερα από την πρόσφατη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου αναφορικά με τη διάθεση καυσόξυλων για την κάλυψη ατομικών αναγκών.

Η υπουργική απόφαση

Τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού, με την οποία προβλέπεται η διάθεση περισσότερων και φθηνότερων καυσόξυλων για κάλυψη ατομικών αναγκών των κατοίκων ορεινών περιοχών ή περιοχών με παρατεταμένο ψύχος.

Πιο συγκεκριμένα, με την αριθ. 161972/2548/11.10.2017 υ.α. (Β´ 3665) καθορίζεται ότι η ποσότητα των διατιθέμενων καυσόξυλων για κάλυψη των ατομικών αναγκών των μόνιμων κατοίκων και λοιπών δικαιούχων των ορεινών οικισμών που βρίσκονται:

είτε σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 700 μ.,

είτε σε περιοχές με ημέρες ολικού παγετού περισσότερες των τριών κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος,

είτε σε περιοχές με περισσότερους από πέντε μήνες με τουλάχιστον μία ημέρα μερικού παγετού ανά μήνα κατά το προηγούμενο έτος,

αυξάνεται κατά 50% και η τιμή μειώνεται κατά 40% για όλες τις κατηγορίες δικαιούχων της αριθ. 151364/675/21-2-2017 (Β´ 821) υπουργικής απόφασης «Διάθεση καυσόξυλων για κάλυψη ατομικών αναγκών των κατοίκων».

Για παράδειγμα: στην περίπτωση διάθεσης καυσόξυλων δρυός στο δασόδρομο, το ποσό αγοράς για τους κατοίκους τοπικών ή δημοτικών κοινοτήτων, η διοικητική περιφέρεια των οποίων βρίσκεται μέσα σε δημόσια δάση, η τιμή διάθεσης είναι 17,27 ευρώ ανά χωρικό κυβικό μέτρο (χκμ). Οι κάτοικοι που υπάγονται σε περιοχές που ισχύει ένα από τα κριτήρια που θέτει η υπουργική απόφαση, θα αγοράζουν σε αυτό το παράδειγμα τα καυσόξυλα με 10,37 ευρώ ανά χκμ.

Μέχρι σήμερα, επιπλέον 50% ποσότητες καυσόξυλων ελάμβαναν μόνο κάτοικοι σε περιοχές που είχαν υψόμετρο μεγαλύτερο των 700 μέτρων, καθώς και οι κάτοικοι του Νευροκοπίου Δράμας. Η ποσότητα αυτή έφτανε έως το ανώτατο 18 χκμ για κάποιες κατηγορίες κατοίκων (πχ κάτοικοι σε περιοχές μέσα σε δημόσια δάση).

Τα μετεωρολογικά δεδομένα για την εφαρμογή της ανωτέρω παραγράφου θα λαμβάνονται από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σημειώνεται ότι ως ολικός παγετός χαρακτηρίζεται εκείνη η ημέρα που η μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία είναι μικρότερη ή ίση του 0, ενώ μερικός παγετός υφίσταται όταν η ελάχιστη ημερήσια θερμοκρασία είναι μιας ημέρας είναι μικρότερη ή ίση του 0.

Κατά τα λοιπά ισχύει η αριθ. 151364/675/21-2-2017 (Β´ 821) υπουργική απόφαση «Διάθεση καυσόξυλων για κάλυψη ατομικών αναγκών των κατοίκων».

Ανατροπή και αδιέξοδο

Όπως αναφέρει μιλώντας στο halkidikifocus.gr το μέλος του Δασικού Συνεταιρισμού Αρναίας και κάτοικος της περιοχής Γιώργος Κούνδουρος, η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν συνοδεύεται από τις αντίστοιχες πιστώσεις. «Τα κονδύλια που εγκρίνονται για το Δασαρχείο Αρναίας μέσω της Κρατικής Εκμετάλλευσης Δασών (ΚΕΔ) είναι λιγοστά και μετά βίας επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων όπως ίσχυε μέχρι και πέρσι, δηλαδή 6-8 χωρικά κυβικά μέτρα ανά νοικοκυριό», εξηγεί ο κ. Κούνδουρος. «Με τις πιστώσεις που έλαβε το Δασαρχείο υλοτομήθηκαν πολύ μικρότερες ποσότητες από εκείνες που προβλέπει η νέα υπουργική απόφαση ενώ πλέον είναι ασφυκτικά στενά τα χρονικά περιθώρια, αφού ο χειμώνας πλησιάζει και ήδη η θερμοκρασία στην περιοχή σημειώνει καθημερινά πτώση», προσθέτει.

Οι κάτοικοι, οι οποίοι προμηθεύονται καυσόξυλα από το Δασαρχείο σε πιο προσιτή τιμή από ότι στο ελεύθερο εμπόριο προς το παρόν δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, καθώς πρέπει να διευθετηθούν ορισμένες εκκρεμότητες που απορρέουν από την απόφαση Φάμελλου. «Η πρωτοβουλία του αρμόδιου υπουργείου σίγουρα είναι θετική ωστόσο χωρίς τους απαιτούμενους πόρους κοινωνική πολιτική δεν γίνεται», επισημαίνει το μέλος του Δασικού Συνεταιρισμού Αρναίας. «Εξάλλου, εφόσον προτίθεται να στηρίξει και να ανακουφίσει τους κατοίκους των ορεινών περιοχών ας αναλάβει πρωτοβουλίες σε σχέση με τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης», υποστηρίζει.

Στο "ναδίρ" η χρηματοδότηση

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του halkidikifocus.gr, τα τελευταία χρόνια οι πιστώσεις από την ΚΕΔ προς τις δασικές υπηρεσίες της χώρας και κατ’ επέκταση και προς το Δασαρχείο Αρναίας έχουν σημειώσει κατακόρυφη πτώση. Για την υλοτόμηση καυσόξυλων ατομικών αναγκών οι ανάγκες σε ετήσια βάση ξεπερνούν τις 600 χιλιάδες ευρώ ενώ φέτος κατανεμήθηκαν κονδύλια ύψους μόλις 165.000 ευρώ, ποσό που δεν καλύπτει ούτε το 30% των πραγματικών αναγκών. Έτσι, προκειμένου να λάβει ο κάθε δικαιούχος οκτώ χωρικά κυβικά μέτρα καυσόξυλα πρέπει να υλοτομηθούν 30.000 χωρικά με μέσο κόστος για τους δασικούς συνεταιρισμούς που θα αναλάβουν στις σχετικές εργασίες 25 ευρώ ανά χωρικό κυβικό μέτρο.

Κατά τις ίδιες πηγές, αυτή τη στιγμή το Δασαρχείο Αρναίας διαθέτει 7.000 χωρικά κυβικά μέτρα καυσόξυλα που υλοτομήθηκαν με τις πιστώσεις των 165.000 ευρώ και επιπλέον 8.500 χ.κ.μ. από άλλες πηγές. Σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις υπολείπονται επιπλέον 10.000 χ.κ.μ., τα οποία καλύπτονταν με τη χορήγηση -κατόπιν αίτησης- αδειών υλοτομίας σε κατοίκους της περιοχής και κάτω από τις αυστηρές υποδείξεις της υπηρεσίας.

Ο προβληματισμός είναι έντονος, καθώς τα παραπάνω αφορούν όσα ισχύουν πριν από την απόφαση του κ. Φάμελλου ενώ από εδώ και στο εξής οι ποσότητες των καυσόξυλων αυξάνονται κατά 50%.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του halkidikifocus.gr, η διοίκηση του Δασαρχείου Αρναίας μόλις έλαβε γνώση του περιεχομένου της υπουργικής απόφασης απέστειλε έγγραφο προς την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προκειμένου να λάβει στοιχεία ανά περιοχή που αφορούν τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες (όπως ορίζει η απόφαση) για να διαπιστωθεί ποια χωριά του χώρου ευθύνης του δικαιούνται τις επιπλέον ποσότητες και τις χαμηλότερες τιμές.

Στο μεταξύ, έχει διακοπεί κάθε διαδικασία που αφορά τις υπάρχουσες ποσότητες καυσόξυλων, ακόμη και για τις ευπαθείς ομάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο χορηγούνται καυσόξυλα σε 4.200 δικαιούχους.

DASARXEIO ARNAIAS

Ανασταλτικό παράγοντα αποτελούν οι ελλείψεις και τα γενικότερα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δασικές υπηρεσίες. Το Δασαρχείο Αρναίας στελεχώνεται από τρεις δασολόγους, πέντε τεχνολόγους δασοπονίας και δέκα δασοφύλακες ενώ ο χώρος ευθύνης του περιλαμβάνει 15 χωριά. Ακόμη και η σωστή επιτήρηση της υλοτομίας καυσόξυλων από τους κατοίκους καθίσταται πρακτικά αδύνατη. Την ίδια ώρα παρατηρούνται προβλήματα λόγω της περιστολής των δαπανών, όπως π.χ. η επαρκής προμήθεια καυσίμων για τα οχήματα.

Τελευταία τροποποίηση στιςΔευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017 23:29
επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2