Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην τελική ευθεία οι εκλογές της Κεντροαριστεράς

fakeloi psifodeltia

Τα εκλογικά κέντρα στη Χαλκιδική

Σε 15 σημεία της Χαλκιδικής θα λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα για την ανάδειξη προέδρου του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Εμπιστοσύνης (ΝΟΕ) Χαλκιδικής, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Κυριακή 12 Νοεμβρίου από τις 08:00 έως 20:00 στα εξής εκλογικά κέντρα:

• ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ: Δημαρχείο (Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημ. Συμβουλίου)

• ΓΑΛΑΤΙΣΤΑ: Πρώην Δημοτικό Κατάστημα

• ΟΡΜΥΛΙΑ: Πρώην Δημαρχείο (Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημ. Συμβουλίου)

• ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ: Πρώην Δημ. Κατάστημα

• ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ: Πνευματικό Κέντρο Ν. Μουδανιών

• ΝΕΑ ΤΡΙΓΛΙΑ: ΚΑΠΗ Νέας Τρίγλιας

• ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑ: 1ο Δημοτικό Σχολείο (απέναντι από πρώην Δημαρχείο)

• ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ: Δημαρχείο (Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημ. Συμβουλίου)

• ΧΑΝΙΩΤΗ: Πρώην Δημ. Κατάστημα

• ΝΙΚΗΤΗ: Δημαρχείο (Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημ. Συμβουλίου)

• ΣΥΚΙΑ: Πρώην Δημ. Κατάστημα

• ΙΕΡΙΣΣΟΣ: ΚΕΠ Ιερισσού

• ΑΡΝΑΙΑ: Πρώην Δημαρχείο (Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημ. Συμβουλίου)

• ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ: ΚΕΠ

• ΣΤΡΑΤΩΝΙ: Γυμνάσιο

Στο μεταξύ, ένας χρηστικός οδηγός που απευθύνεται στους ψηφοφόρους για τις εκλογές της Κεντροαριστεράς και περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες που θα διέπουν τη διαδικασία στον 1ο και 2ο γύρο, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας (ΑΕΔΔ).

Μεταξύ άλλων, υπάρχουν πληροφορίες για την εισφορά που πρέπει να καταβάλουν οι ψηφοφόροι, τη σύνθεση των εφορευτικών επιτροπών και τις ώρες που θα διεξαχθεί η ψηφοφορία. Αξίζει να επισημανθεί ότι στον 2ο γύρο θα μπορούν να ψηφίσουν μόνο όσοι είχαν προηγουμένως ψηφίσει και στον 1ο γύρο, δηλαδή στις 12 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα:

Εκλογικό σύστημα

Η εκλογή θα διεξαχθεί με πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα σε δύο γύρους. Για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, ο νικητής θα πρέπει να συγκεντρώσει το 50%+1 των έγκυρων ψήφων. Αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό, η εκλογή θα επαναληφθεί μεταξύ των δυο πρώτων υποψηφίων και νικητής θα ανακηρυχθεί αυτός που θα πλειοψηφήσει, όσες ψήφους και αν συγκεντρώσει. Στον δεύτερο γύρο ψηφίζουν μόνον όσοι ψήφισαν στον πρώτο γύρο.

Ημερομηνίες και ώρες ψηφοφορίας

Η Επιτροπή αποφάσισε ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας να διεξαχθεί την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017 και ο δεύτερος (αν χρειασθεί) την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017, από 8 π.μ. έως 8 μ.μ. Ειδικά για την περιοχή της Αθήνας, οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές έως και τις 9 μ.μ.

Οι υποψηφιότητες

Η Επιτροπή επικύρωσε τον Σεπτέμβριο 2017 τις εξής υποψηφιότητες:

Νίκος Ανδρουλάκης, Kωνσταντίνος Γάτσιος, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιάννης Μανιάτης, Απόστολος Πόντας, Γιάννης Ραγκούσης, Δημήτρης Τζιώτης. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος δε θα λάβει τελικά μέρος στην εκλογή της 12ης Νοεμβρίου, ως υποψήφιος, μετά από ανακοίνωσή του, λόγω προβλήματος υγείας.

Τόπος ψηφοφορίας

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε 982 εκλογικά τμήματα σε όλη την επικράτεια που θα λειτουργήσουν σε δημόσια και δημοτικά κατά προτίμηση καταστήματα, με βάση τους καποδιστριακούς κατ’ αρχήν Δήμους. Ιδιωτικοί χώροι θα επιλέγονται μόνον αν δεν καθίσταται δυνατή η διεξαγωγή της ψηφοφορίας σε δημόσια καταστήματα. Με ευθύνη των εκπροσώπων της Επιτροπής σε επίπεδο Νομαρχίας, το σχετικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί το αργότερο 3 μέρες πριν από την εκλογή.

Διεξαγωγή της ψηφοφορίας

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί με βάση τον εθνικό εκλογικό κατάλογο και σύμφωνα με τα ισχύοντα στις εθνικές εκλογές (διανομή ψηφοδελτίου, φάκελοι, παραβάν, κάλπη).

Το ψηφοδέλτιο θα είναι ένα και θα περιλαμβάνει τα ονόματα όλων των υποψηφίων. Οι ψηφοφόροι θα εκδηλώνουν την προτίμησή τους σημειώνοντας έναν σταυρό προτίμησης το πολύ.

Για να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, οι πολίτες θα καταβάλουν εισφορά 3 ευρώ. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα καταβληθεί για την κάλυψη της δαπάνης της εκλογικής διαδικασίας.

Με ευθύνη της Εφορευτικής Επιτροπής, σε κάθε εκλογικό τμήμα θα τηρούνται δυο καταστάσεις: στην πρώτη θα καταχωρούνται τα στοιχεία όλων όσων θα ψηφίσουν και στην δεύτερη μόνον όσων από τους ψηφίζοντες δηλώσουν ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις διαδικασίες για την ίδρυση του νέου κόμματος.

Με ευθύνη της Επιτροπής, ο πρώτος κατάλογος θα καταστραφεί δυο μήνες μετά την ψηφοφορία, ενώ ο δεύτερος θα αποτελέσει τη βάση για να καταρτισθεί το Μητρώο Μελών του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα.

Εφορευτικές επιτροπές

Την ψηφοφορία σε κάθε εκλογικό τμήμα θα διεξάγει εφορευτική επιτροπή, στην οποία θα καταβληθεί προσπάθεια να μετέχουν εκπρόσωποι όλων των υποψηφίων. Αν δεν παρίστανται εκπρόσωποι δυο τουλάχιστον υποψηφίων, η ψηφοφορία ματαιώνεται, εκτός αν, στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα έχει διορισθεί δικηγόρος ως πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής, σύμφωνα με την επόμενη παράγραφο.

Το Δ.Σ. του αρμόδιου Δικηγορικού Συλλόγου διορίζει πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής συγκεκριμένου εκλογικού τμήματος, αν το ζητήσει ο νομαρχιακός εκπρόσωπος της ΑΕΔΔ. Προς τούτο επιλέγεται δικηγόρος, κατά προτίμηση μεταξύ όσων εκδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον.

Ιστοσελίδα Επιτροπής

Επισημαίνεται ότι η Επιτροπή έχει δημιουργήσει ιστοσελίδα με αποκλειστικά πληροφοριακό περιεχόμενο: http://www.dpekloges.gr Σε αυτήν αναρτώνται αποκλειστικά οι ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου της Επιτροπής, καθώς και οι ανακοινώσεις, δηλώσεις και ομιλίες των υποψηφίων. Η ίδια η Επιτροπή δεν θα οργανώσει ούτε θα προσφέρει «βήμα διαλόγου».

Αναφορικά με την ηλεκτρονική διεύθυνση αλληλογραφίας της Επιτροπής είναι η ακόλουθη: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Σε αυτήν μπορούν οι πολίτες να απευθύνουν παράπονα ή καταγγελίες προς την Επιτροπή.

Τελευταία τροποποίηση στιςΔευτέρα, 06 Νοεμβρίου 2017 20:56

Τελευταία άρθρα από τον/την

Halkidikifocus 2014-2020