Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φονικός σεισμός 7,3 Ρίχτερ σε Ιράν και Ιράκ

iran earthquake ena

Πάνω από 130 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες

Τουλάχιστον 135 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από τη σεισμική δόνηση των 7,3 Ρίχτερ που έπληξε το βράδυ της Κυριακής το βορειοανατολικό Ιράκ, αλλά και γειτονικές περιοχές στο Ιράν και στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS) ο σεισμός σημειώθηκε στις 20:18 (ώρα Ελλάδας) σε βάθος 25 χιλιομέτρων και σε απόσταση περίπου 30 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης Χαλάμπζα, σε μια ορεινή περιοχή στην ιρακινή επαρχία Σουλεϊμανίγια.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση έπληξε περισσότερο το Ιράν, όπου σύμφωνα με την ιρανική δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση IRIB και το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, μέχρι τις 04:00 τοπική ώρα (03:30 ώρα Ελλάδας) είχαν καταγραφεί 129 νεκροί και 300 τραυματίες, ενώ έγινε επίσης αισθητός στην Τουρκία, όπου πάντως δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή σοβαρές υλικές ζημιές, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.

Στα θύματα στο Ιράν προστίθενται έξι νεκροί στην ιρακινή επικράτεια, σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό των ιρακινών αρχών. Η περιοχή που επλήγη περισσότερο στο Ιράν είναι η επαρχία Κερμανσάχ, που γειτονεύει με το Ιράκ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA ο απολογισμός των θυμάτων του σεισμού αναμένεται να αυξηθεί.

Στο Ιράκ και οι έξι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους ζούσαν στην επαρχία Σουλεϊμανίγια, στο ιρακινό Κουρδιστάν, σύμφωνα με αξιωματούχους. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 50 τραυματίστηκαν στην Νταρμπανταχάν, περίπου 60 χλμ. νότια της πόλης Σουλεϊμανίγια, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος της πόλης Νάσεχ Μουλά Χάσαν. Παράλληλα «ένα παιδί και ένας ηλικιωμένος άνδρας σκοτώθηκαν και 105 άνθρωποι τραυματίστηκαν» στην περιοχή της Καλάρ, σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου της κοινότητας.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή για περίπου 20 δευτερόλεπτα στη Βαγδάτη και για περισσότερο σε άλλες επαρχίες του Ιράκ. Στην ιρανική πλευρά οι πόλεις που επλήγησαν περισσότερο είναι η Κασρ ι Σιρίν, στα σύνορα, και η Αζγκαλέχ, περίπου 40 χιλιόμετρα βορειοανατολικά, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

iran earthquake ennia

Τελευταία άρθρα από τον/την

Halkidikifocus 2014-2020