xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Πέθανε ο δημοσιογράφος και πολιτικός Γιάννης Καψής

kapsis

Συλλυπητήριο μήνυμα από την ΕΣΗΕΑ

Σε ηλικία 88 ετών έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος, συγγραφέας, Βουλευτής και πρώην Υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Καψής.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1929, όπου σπούδασε νομικά, ασκώντας για ένα διάστημα τη δικηγορία, ωστόσο την υπόλοιπη ζωή του την αφιέρωσε στη δημοσιογραφία.
Ξεκίνησε ως βοηθός στο αστυνομικό ρεπορτάζ, αλλά πολύ γρήγορα ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα είδη του ρεπορτάζ και κυρίως με πολιτικά και διπλωματικά θέματα. Υπήρξε αρχισυντάκτης της εφημερίδας Έθνος από το 1958 έως το 1970, οπότε καταδικάστηκε από ειδικό Στρατοδικείο της χούντας και φυλακίστηκε λόγω των άρθρων του υπέρ της δημοκρατίας. Μετά την αποφυλάκισή του, εργάστηκε ως β΄ αρχισυντάκτης στην εφημερίδα Το Βήμα και στη συνέχεια ως διευθυντής στο περιοδικό Ταχυδρόμος. Την περίοδο του Πολυτεχνείου το 1973, έφυγε στο Λονδίνο για να αποφύγει τη σύλληψη. Με τη Μεταπολίτευση, το 1974, ανέλαβε διευθυντής της εφημερίδας "Τα Νέα" μέχρι το 1982.
Εκτός από την εργασία του σε ελληνικές εφημερίδες, ο Καψής υπήρξε συνεργάτης διεθνών ΜΜΕ στην Ελλάδα, όπως το αμερικανικό περιοδικό Time.
Το 1982 ο Γιάννης Καψής αποδέχεται την πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου και αναλαμβάνει Υφυπουργός Εξωτερικών, θέση στην οποία παρέμεινε έως το 1987. Στη συνέχεια και έως το 1989 θα είναι αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, ενώ εξελέγη επανειλημμένως Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, στη Β' εκλογική περιφέρεια Πειραιώς.
Η κηδεία του Γιάννη Καψή θα γίνει την Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου, στις 11 πμ στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, ενώ επιθυμία της οικογένειας είναι, αντί στεφάνων, να διατεθούν χρήματα υπέρ του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «ΦΛΟΓΑ».

Συλλυπητήριο μήνυμα από την ΕΣΗΕΑ

Συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Γιάννη Καψή εξέδωσε η ΕΣΗΕΑ: «Ο Γιάννης Καψής υπήρξε ένας εξαιρετικός συνάδελφος με λαμπρή πορεία στον χώρο του Τύπου δίνοντας προτεραιότητα στο ρεπορτάζ, την ερευνητική δημοσιογραφία με ταυτόχρονη μαχητική και υπεύθυνη αρθογραφία.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η συνεισφορά του στην πολιτική ζωή της χώρας, καθώς χειρίστηκε κρίσιμα εθνικά ζητήματα, κατά τη διάρκεια της μακράς θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών.
Υπήρξε ακέραιος, έντιμος, απόλυτα καταρτισμένος και αφοσιωμένος στην τήρηση της Δεοντολογίας. Αυστηρός αλλά δίκαιος, υπήρξε σημείο αναφοράς για πάμπολλους συναδέλφους, τους οποίους καθοδήγησε για δεκαετίες», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο μήνυμα της ΕΣΗΕΑ.

 

επιστροφή στην κορυφή