xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Στόχος η λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου

ARXAIOLOGIKO MOYSEIO

Ίδρυση συλλόγου φίλων

Με κυρίαρχο στόχο τη λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου, ιδρύθηκε σύλλογος φίλων του στην πρωτεύουσα και συμμετοχή από ολόκληρο το νομό. «Η ανάγκη να λειτουργήσει το αρχαιολογικό μουσείο Πολυγύρου, οδήγησε μια παρέα φίλων να ιδρύσει έναν σύλλογο φίλων, που θα προσπαθήσει για το σκοπό αυτό. Τα ιδρυτικά μέλη είμαστε περίπου 30, πρόσφατα υπήρξε η σχετική αναγνώριση από το πρωτοδικείο Χαλκιδικής, συνεχίζεται η εγγραφή μελών και θα ακολουθήσει η προκήρυξη εκλογών από τη διοικούσα επιτροπή» ανάφερε ο Κώστας Μπογδάνος ένας εκ των πρωταγωνιστών της δράσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη υπάρχει στελέχωση και από εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, του τουρισμού και του πολιτισμού ενώ φαίνεται πως και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο.

«Ντροπή να είναι κλειστό το αρχαιολογικό μουσείο»

Το αρχαιολογικό μουσείο Πολυγύρου παραμένει κλειστό εδώ και 12 χρόνια, από τότε που ξεκίνησαν οι εργασίες ανακατασκευής του, καθώς ήταν πολύ μικρό για να χωρέσουν όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα που υπήρχαν. Το έργο αποπερατώθηκε πριν από ενάμιση χρόνο και σύμφωνα με τον κ. Μπογδάνο, πρόκειται πλέον για ένα κομψοτέχνημα. «Υπάρχει μια κεντρική αίθουσα 585 τ.μ., χώροι αποθήκευσης, χώροι συντήρησης ευρημάτων, κυλικείο κτλ. Ωστόσο επειδή δεν εκπονήθηκε μελέτη για τις προθήκες που σαφώς απαιτούνται προκειμένου να φιλοξενήσουν τα εκθέματα, το μουσείο παραμένει κλειστό. Το ποσό που απαιτείται είναι 600.000 ευρώ, ήδη έχουν γίνει επαφές με φορείς της Χαλκιδικής, τη διεύθυνση της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Ο δήμαρχος Πολυγύρου Αστέριος Ζωγράφος ήδη έστειλε επιστολή στην υπουργό Πολιτισμού, σχετικά με το θέμα» είπε ο κ. Μπογδάνος. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το ποσό δεν είναι μεγάλο σε σχέση με τη σημασία του έργου καθώς πέραν του γεγονότος ότι πολλά ευρήματα δε βρίσκονται στο χώρο που πρέπει, κινδυνεύουν λόγω της ελλιπούς φύλαξης και συντήρησης τους. «Η μουσειολογική μελέτη είναι έτοιμη, πιστεύω ότι με συντονισμένες προσπάθειες μέχρι το καλοκαίρι θα τα καταφέρουμε. Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουν ομάδες επισκεπτών, σχολεία, να το βλέπουν κλειστό και να φεύγουν. Είναι ντροπή να έχουμε κλειστό το μοναδικό αρχαιολογικό μουσείο της Χαλκιδικής» είπε ο εκ των πρωταγωνιστών της προσπάθειας.

«Αναγκαία η περαιτέρω χρηματοδότηση»

Πρόσφατα ο δήμαρχος Πολυγύρου Αστέριος Ζωγράφος έστειλε επιστολή στην υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου μέσω της οποίας εξηγεί τους λόγους της περαιτέρω χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση του μουσείου και την επαναλειτουργία του. «Είναι το μοναδικό αρχαιολογικό μουσείο της Χαλκιδικής. Εκτός από αυτό συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό μας, με την εκπαιδευτική κοινότητα. Ζητούμε άμεσες ενέργειες ώστε να κλείσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες και να λειτουργήσει το μουσείο μας» είπε ο κ. Ζωγράφος.
Μεταξύ των άλλων στην επιστολή του δημάρχου Πολυγύρου αναφέρονται τα εξής: «Τα μουσεία που υπάρχουν κατά τόπους, εκτός από βασικοί πολιτιστικοί φορείς, συνεισφέρουν σημαντικά και στην οικονομία των περιοχών που τα φιλοξενούν. Επιπροσθέτως ένα τόσο ισχυρό εργαλείο ιστορικής μάθησης για την εκπαιδευτική κοινότητα του Νομού, μένει ανεκμετάλλευτο, λόγω καθυστέρησης της λειτουργίας του.
Ως εκ τούτου, ζητούμε την άμεση λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου το οποίο είναι μοναδικό στο Νομό και φιλοξενεί σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα καθώς και συλλογές ιδιωτών από όλη τη Χαλκιδική που παρουσιάζουν ιδιαίτερα σημαντική πολιτισμική ιστορία από τα προϊστορικά χρόνια.
Για όλα τα παραπάνω κρίνεται αναγκαία η άμεση χρηματοδότηση από οποιοδήποτε εθνικό - ευρωπαϊκό Πρόγραμμα σε συνεργασία με την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία και η επίσπευση κάθε διαδικασίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ολοκληρωμένη λειτουργία του μουσείου και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε αυτό να αποτελέσει κινητήριο μοχλό ιστορικής και πολιτιστικής ανάπτυξης του τόπου.»

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2