ΡΟΗ 24/7:

Στέλιος Βαλιάνος: Η άλωση της Αυτοδιοίκησης

IMG 20171112 233412

«Συνθήκες ακυβερνησίας θα δημιουργήσει η απλή αναλογική ως τρόπος ανάδειξης των τοπικών διοικήσεων»

Με αφορμή τη σύσκεψη της Γραμματείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας, την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου ο Περιφερειακός Σύμβουλος Χαλκιδικής Στυλιανός Βαλιάνος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Οι πολίτες φαίνεται να εμπιστεύονται το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον οποίο θεωρούν ικανό φορέα άσκησης πολιτικών που παραδοσιακά εκπορεύονται από το κεντρικό Κράτος (κοινωνική πολιτική, υγεία, παιδεία, είσπραξη φόρων κλπ).
Η εγγύτητα στον πολίτη , η απευθείας επίλυση πρακτικών προβλημάτων, η δυνατότητα άσκησης άμεσου και καθημερινού ελέγχου είναι στοιχεία που καθιερώνουν τον κορυφαίο αυτό συνταγματικό θεσμό στη συνείδηση του πολίτη, περισσότερο ίσως και από αυτούς της Νομοθετικής και Εκτελεστικής εξουσίας.
Δυστυχώς οι διαφαινόμενες αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών αλλοιώνουν το χαρακτήρα της Συνταγματικής αυτοτέλειας του θεσμού.
Η απλή αναλογική ως τρόπος ανάδειξης των τοπικών διοικήσεων θα δημιουργήσει συνθήκες ακυβερνησίας. Ο εκάστοτε Δήμαρχος (ή Περιφερειάρχης), στις περισσότερες των περιπτώσεων, δεν θα διαθέτει την πλειοψηφία του Συμβουλίου του και ως εκ τούτου δεν θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις ακόμα και για καθημερινές και απλές υποθέσεις των πολιτών του, αν οι αντιπολιτευόμενοι σύμβουλοι έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν στείρα αντιπολιτευτική τακτική (φαινόμενο συχνό στους αυτοδιοικητικούς σχηματισμούς) ή αν έχουν αποφασίσει να μετατρέψουν την προσπάθεια εξεύρεσης "ευρύτερων συναινέσεων", τις οποίες κατ επίφαση προωθούν οι διαφημιζόμενες αλλαγές, σε... "συναλλαγή".
Η στόχευση είναι προφανής. Η κυβέρνηση, χωρίς ερείσματα στην Αυτοδιοίκηση, επιχειρεί να αλώσει το θεσμό μέσω συναλλαγής των μειοψηφιών με τις πλειοψηφίες.
Το θέμα δεν αφορά μόνο τους αιρετούς ή όσους επιθυμούν να εκλεγούν. Πρέπει να αφορά το σύνολο των πολιτών αφού με τις προωθούμενες αλλαγές η επίλυση των ζητημάτων τους μπορεί να γίνεται αντικείμενο άσκοπης πολιτικής αντιπαράθεσης .
Αυτό φυσικά είναι μόνο ένα από τα πολλά ζητήματα (επιχείρησης ελέγχου της αυτοδιοίκησης) που προωθεί ο κ. Σκουρλέτης και βρίσκουν αντίθετο το νοήμονα αυτοδιοικητικό κόσμο.
Είναι προφανές ότι και στην περίπτωση της Αυτοδιοίκησης, η οποία διαχρονικά εμφορούνταν από φιλελεύθερες απόψεις, η Κυβέρνηση επιχειρεί να αλώσει πολιτικά το θεσμό αλλοιώνοντας όμως την Συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια της».

23548130 1665323400199202 565493130 n

επιστροφή στην κορυφή