Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Την έκδοση του «Mr Bitcoin» στις ΗΠΑ πρότεινε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

rwsdfg3

Είχε συλληφθεί το καλοκαίρι στη Χαλκιδική

Την έκδοση στις ΗΠΑ του αποκαλούμενου «Mr Bitcoin» Αλεξάντρερ Βίνικ, πρότεινε η εισαγγελέας του ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου. Ο Βίνικ συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο στη Χαλκιδική και σύμφωνα με αμερικανούς πράκτορες που κατέθεσαν εναντίον εμπλέκεται σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος μαφιόζικων οργανώσεων, από όλο τον κόσμο μέσω Διαδικτύου, με τζίρο 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Θέλουν να με δικάσουν για ένα έγκλημα που δεν έχω κάνει. Δεν υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη στις ΗΠΑ για τους Ρώσους», δήλωσε ο Αλεξάντρερ Βίνικ ενώ σε ερώτημα της Προέδρου απάντησε: «Φοβάμαι ότι η εκδίκαση στις ΗΠΑ θα είναι προκατειλημμένη εις βάρος μου και στις φυλακές θα τύχω απάνθρωπες συμπεριφορές».

Για την μη έκδοσή του στις ΗΠΑ επικαλέστηκε τους εξής λόγους:

«1. Δεν έχω διαπράξει το αδίκημα. 2. Φοβάμαι ότι στις ΗΠΑ θα έχω άδικη δίκη. Οι συνθήκες στις αμερικανικές φυλακές θα είναι απάνθρωπες και πιθανόν θα υποστώ βασανιστήρια. 3. Από το 1999 μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ έχει υπάρξει συμφωνία δικαστικής αρωγής, άρα σε κάθε περίπτωση μπορώ να δικαστώ στη Ρωσία. 4. Έχω δυο μικρά παιδιά, 3 και 6 ετών . Η σύζυγός μου εξαιτίας της κράτησής μου παρουσίασε καρκίνο στον εγκέφαλο και αυτό είναι αποδεδειγμένο. Πλέον υπάρχει κίνδυνος τα παιδιά μου να μείνουν ορφανά, ενώ η μητέρα τους νοσηλεύεται».

Οι δικηγόροι του, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Νικόλαος Πατεράκης και Αλέξανδρος Σπυριάδης, είπαν πως δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ, ενώ τόνισαν ότι δεν έχει τελεστεί η πράξη που αποδίδεται στον Αλεξάντερ Βίνικ και ζήτησαν να δικαστεί στην Ελλάδα.

Ο Μανώλης Σφακιανάκης εξήγησε την λειτουργία του bitcoin, λέγοντας πως είναι ένας αλγάριθμος επιβράβευσης, που ακόμα δεν θεωρείται νόμισμα. Διαχώρισε δε τις πλατφόρμες, σε ανταλλακτήρια στα οποία ανταλλάσσονται κρυπτονομίσματα και δεν μπορεί να γίνει ξέπλυμα και σε εμπορικές στις οποίες μπορεί να γίνει.

Πάντως, τον τελικό λόγο για την έκδοση ή όχι του Αλεξάντερ Βίνικ έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, σε περίπτωση κατά την οποία οι αρεοπαγίτες ταχθούν υπέρ της έκδοσής του.

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2