ΡΟΗ 24/7:

Τσίπρας: Ο σεβασμός των διεθνών συνθηκών είναι θεμέλιο για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις (βίντεο)

DQcVC4GUEAAAP4j

Κυπριακό, μουσουλμανική μειωνότητα και τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

«Σταθερά θεμέλια στις σχέσεις δύο χωρών είναι ο αλληλοσεβασμός, ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, ο σεβασμός στις διεθνείς Συνθήκες και στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών», είπε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προς τον Πρόεδρο Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των δύο ηγετών προς τους δημοσιογράφους ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι, ιδιαίτερα την κρίσιμη αυτή περίοδο που υπάρχει η προσφυγική κρίση και η κρίση στη Συρία, «δική μου επιθυμία είναι οι σχέσεις των δύο χωρών (σ.σ. Ελλάδας - Τουρκίας) να βρίσκονται σε ένα κλίμα συνεννόησης και καλής γειτονίας. Πιστεύω βαθιά στην ελληνο-τουρκική φιλία». «Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο λόγος για τον οποίο ενθάρρυνα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σας προσκαλέσει, γιατί δεν είναι ιστορική μόνο η επίσκεψη, αλλά και η πρόσκληση, που σκοπό έχει να επιδιώξουμε να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ μας και όχι να υψώσουμε τείχη», πρόσθεσε.
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο σεβασμό τόσο των διεθνών συνθηκών, όσο και των συνόρων: «Επιτρέψτε μου, όμως, να σας πω ότι ως μηχανικός που είμαι, ξέρω καλά ότι για να χτίσουμε γέφυρες, πρέπει να τις χτίσουμε σε σταθερά θεμέλια. Και σταθερά θεμέλια στις σχέσεις δύο χωρών είναι ο αλληλοσεβασμός, ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, ο σεβασμός στις διεθνείς Συνθήκες και στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών», υπογραμμίζοντας ότι: «Διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες υπήρχαν πάντα, υπάρχουν και σήμερα. Οι θέσεις σας είναι γνωστές, όπως και οι δικές μας, άλλωστε, είναι γνωστές και σαφείς. Αυτό που έχει πάντοτε σημασία είναι, πέρα από τις διαφορές, να ψάχνουμε να βρούμε συγκλίσεις, αλλά και τις διαφορές μας, τις διαφωνίες μας, να τις διατυπώνουμε με εποικοδομητικό τρόπο, χωρίς υπερβολές, χωρίς προκλήσεις, με σεβασμό στην άλλη άποψη».
Παράλληλα ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να τερματιστεί η παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα στο Αιγαίο, επισημαίνοντας πως δεν συνάδει με το καλό κλίμα να επικρέμεται απειλή του casus belli.
Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την ελληνική θέση για μια επανενωμένη ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα ζουν με ασφάλεια.
Αναφερόμενος ο κ. Τσίπρας σε όσα είπε ο Τούρκος Πρόεδρος νωρίτερα για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, σχολίασε: «Τα ζητήματα που αφορούν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, που αφορούν τους Έλληνες πολίτες δεν είναι ζητήματα διαπραγμάτευσης μεταξύ δύο κρατών». «Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, αλλά και η ελληνική μειονότητα στην Τουρκία πρέπει να αποτελέσουν μοχλό έλξης ανάμεσα στις δύο χώρες, να μας φέρουν πιο κοντά. Η δική μας κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες και ιδιαίτερη ευαισθησία σε κάθε είδους μειονότητα και σε θρησκευτικές», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε: «Οι λαοί μας έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία. Αρκεί, να παραμερίσουμε αυτούς που έχουν κάποιες ιδεολογικές εμμονές. Εμείς ως χώρα, ως τουρκική Δημοκρατία, ποτέ δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη μιας άλλης χώρας. Είμαστε δύο χώρες, δύο λαοί, οι οποίοι συνυπήρξαν, έζησαν πολύ κοντά ο ένας στον άλλον. Συμβαίνει να έχουμε ομογενείς που ζουν, διαβιούν στη χώρα σας, στα ελληνικά εδάφη. Το ίδιο και εσείς. Έχετε τους ομογενείς σας, οι οποίοι ζουν στα τουρκικά εδάφη», τονίζοντας ότι «Εύχομαι και λέω, μακάρι να μην είχαν διαπραχθεί τα λάθη που έγιναν από προηγούμενες πολιτικές, που οδήγησαν στην αποχώρηση πολιτών, που ήταν μέλη της μειονότητας στην Τουρκία και να μην είμαστε στην κατάσταση που είμαστε σήμερα. Αλλά θεωρώ, ότι τα σφάλματα και τα λάθη που διαπράχθηκαν είναι πια κομμάτι της ιστορίας. Και πράγματι, πρέπει να χτίσουμε το μέλλον, όπως είπατε, σε πολύ γερά θεμέλια. Γι’ αυτό, νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να εξασφαλίσουμε αυτά τα γερά θεμέλια».
«Εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε με βάση ορισμένες αρχές κοινής λογικής, κοινού λόγου, εάν μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μια κοινή ρητορεία, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να επιλύσουμε πολλά από τα προβλήματα».

επιστροφή στην κορυφή