xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Ακύρωση προστίμου ύψους 1,7 εκατ. ευρώ στην "Ελληνικός Χρυσός"

skouries drn

Με δικαστική απόφαση

Την απαλλαγή της Ελληνικός Χρυσός από το πρόστιμο ύψους 1.734.000 ευρώ που είχε επιβάλει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στις 8 Ιανουαρίου του 2016 ακύρωσε για τυπικούς λόγους το διοικητικό πρωτοδικείο Αθηνών με το σκεπτικό ότι η διοίκηση καθυστέρησε 33 μήνες να το καταλογίσει.

Πρόκειται για συνολικά 21 παραβιάσεις που αφορούν το Υποέργο Μαύρων Πετρών και εγκαταστάσεων Μαντέμ Λάκκου των Μεταλλείων Κασσάνδρας στο Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής και το Υποέργο Ολυμπιάδας Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής και είχαν να κάνουν μεταξύ άλλων με την μη σύννομη εκ μέρους της εταιρείας μετακίνηση τοξικών προϊόντων, την απόκρυψη στοιχείων επικινδυνότητας προϊόντων και αποβλήτων από την αδειοδοτούσα αρχή, την ανεξέλεγκτη διαχείριση υγρών τοξικών αποβλήτων των επεξεργασιών τοξικών προϊόντων αλλά και παραβάσεις για διεξαγωγή δραστηριοτήτων που δεν είχε άδεια. Οι παραβιάσεις διαπιστώθηκαν κατά την διενέργεια ελέγχων των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2013 και ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο του 2014. Μετά την βεβαίωση της έκθεσης ελέγχου τον Ιανουάριου του 2015 και την πράξη βεβαίωσης από το τμήμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδας τον Σεπτέμβριο του 2015 το Υπουργείο Περιβάλλοντος με κοινή απόφαση του υπουργού Π.Σκουρλέτη και του αναπληρωτή υπουργού Ι. Τσιρώνη επέβαλε τα πρόστιμα 994.500 ευρώ και 739.800 ευρώ αντίστοιχα.

Το δικαστήριο έκρινε ότι, σύμφωνα με τη νομολογία και το κοινοτικό δίκαιο που προβλέπει ταχεία ολοκλήρωση των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων, η διοικητική διαδικασία ελέγχου παραβάσεων πρέπει να ολοκληρώνεται και το πρόστιμο να επιβάλλεται εντός εύλογου χρόνου. «Υπό τα δεδομένα αυτά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε (33 μήνες) από την έναρξη της διενέργειας του ελέγχου στα συγκεκριμένα υποέργα μέχρι και την έκδοση της προσβαλλόμενης πράξης υπερβαίνει, κατά την κρίση του, τον χρόνο εντός του οποίου όφειλε η Διοίκηση να ολοκληρώσει την περιβαλλοντική επιθεώρηση» κάτι που καθιστά άκυρη την προσβαλλόμενη πράξη «δεδομένου ότι η κύρωση που επιβλήθηκε με αυτήν είναι ενιαία, έστω και αν οι διαπιστωθείσες με τον έλεγχο παραβάσεις είναι περισσότερες». Το δικαστήριο τονίζει ακόμη ότι οι ισχυρισμοί του Ελληνικού Δημοσίου «περί συνδρομής ιδιαίτερων συνθηκών που δικαιολογούν εν προκειμένω την καθυστέρηση έκδοσης της προσβαλλόμενης πράξης είναι απορριπτέοι ως αβάσιμοι» καθώς σύμφωνα με το ίδιο, η διοίκηση θα μπορούσε να εκδώσει καταλογιστική πράξη και για μία μόνο παράβαση αφενός και αφετέρου σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία «πρέπει να εξασφαλίζεται η διάθεση επαρκούς προσωπικού για την αποτελεσματική διεξαγωγή των επιθεωρήσεων». Το δικαστήριο, δηλαδή έκρινε ότι δεν δικαιολογείται η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της διοικητικής διαδικασίας επιβολής προστίμου λόγω φόρτου και υποστελέχωσης των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος της αρμόδιας Επιθεώρησης. Να σημειωθεί ότι η διαδικασία των ελέγχων μέχρι και την επιβολή προστίμων ξεκίνησε από τις Επιθεωρήσεις με Υπουργό Περιβάλλοντος τον Γιάννη Μανιάτη το 2013, συνεχίστηκε με την έκθεση των παραβιάσεων με υπουργό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και ολοκληρώθηκε με την επιβολή του προστίμου και την σχετική απόφαση του Πάνου Σκουρλέτη.

Πηγές του Υπουργείου αναφέρουν ότι το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα, δηλαδή να ασκήσει έφεση επί της απόφασης.

left.gr

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2