Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

"Η κρίση τελειώνει με την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια" (ΒΙΝΤΕΟ)

DTNdodlW4AE0J1M

Δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά το τέλος  της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου

Στην νέα δυναμική που αποκτά η πρωτοβουλία των μεσογειακών χωρών της ΕΕ αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την συνέντευξη τύπου με τους υπόλοιπους ηγέτες των μεσογειακών χωρών της ΕΕ, μετά τις εργασίες της Τέταρτης Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, που διεξήχθη στην Ρώμη.

«Ευχαριστώ τον Πάολο Τζεντιλόνι για την σημερινή σύνοδο η οποία αναδεικνύει την σημασία που αποκτά η πρωτοβουλία μας των χωρών του Νότου, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Είναι κοινή πεποίθηση -πρόσθεσε ο πρωθυπουργός- ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων αλλά είναι επίσης κοινή πεποίθηση ότι το μέλλον της Ευρώπης θα είναι ευοίωνο με θαρραλέα και απαραίτητα βήματα για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Το 2018 μπορεί να είναι έτος ορόσημο για το τέλος της κρίσης στην Ευρώπη

«Μόνο αν αλλάξει, η Ευρώπη θα έχει ευοίωνο μέλλον για τους πολίτες. Θα αλλάξουμε αν δεν κάνουμε τα ίδια λάθη, αν δεν υπάρξουν οι ίδιες λαθεμένες πολιτικές», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Και μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε ότι «το 2018 μπορεί να είναι έτος ορόσημο για το τέλος της κρίσης στην Ευρώπη αλλά πρέπει να πάρουμε μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί η οικονομική κρίση, για να προλάβουμε την εκδήλωση νέων κρίσεων».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε επίσης σαφές ότι «πρέπει να μιλάμε για την Ευρώπη και για το μέλλον όχι με την γλώσσα της κρίσης, αλλά με εκείνη των αξιών και των οραμάτων για τους νέους της Ευρώπης. Με την γλώσσα της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της ενότητας», διότι «αν κάτι λείπει, σήμερα, δεν είναι κανόνες δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά κοινοί κανόνες για την αλληλεγγύη και σύγκλιση, κοινωνική και οικονομική».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θεωρεί ότι «είναι απαραίτητη η εμβάθυνση της Ευρωζώνης πάνω σε άξονες περισσότερης Δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής, αφού «καμία νομισματική ένωση δεν μπορεί να πορευθεί χωρίς κανόνες σύγκλισης, με αντίθετες πορείες».

Σε σχέση με το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ο πρωθυπουργός τόνισε: «Σήμερα συζητήσαμε και για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό. Οι ροές έρχονται από τα σύνορα της ΕΕ και εμείς είμαστε χώρες που βρισκόμαστε στα νότια και ανατολικά σύνορα. Δεν δοκιμάζεται μόνο η δυνατότητα της Ευρώπης να διαχειριστεί την παγκόσμια πρόκληση αλλά και συνοχή της ΕΕ. Οι χώρες του Νότου οφείλουμε να δράσουμε για μια αποτελεσματική κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Με αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων αλλά και με αλληλεγγύη, κυρίως προς τις χώρες που δέχονται τις μεγαλύτερες ροές».

Τέλος, σε ότι αφορά τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις υπογράμμισε με έμφαση: «Η ΕΕ πρέπει να δώσει το στίγμα υπέρ της ειρήνης, της ασφάλειας, του διεθνούς δικαίου και της επίλυσης των κρίσεων σε όλα τα σημαντικά μέτωπα που ανοίγονται, ιδίως στη Μεσόγειο. Υπογραμμίσαμε την σημασία δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό - εγώ και ο Νίκος- αλλά και την ανάγκη η θάλασσα του Αιγαίου να είναι θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας διότι όλο και περισσότερο στο Αιγαίο βασίζεται και η ευρωπαϊκή ασφάλεια . Χρειάζεται να είναι μια περιοχή ειρήνης και συνεργασίας χωρίς απειλές, όπου το διεθνές δίκαιο θα γίνεται σεβαστό από όλους τους γείτονές μας. Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου έχουν ειδικό βάρος και μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στις αναγκαίες αλλαγές, στην προοπτική της ενότητας αλλά και στην προοπτική μεγάλων, αναγκαίων τομών και θαρραλέων αλλαγών που χρειάζεται το κοινό μας σπίτι, η Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου είχε συνομιλία με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για το Κυπριακό και τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών, τα ελληνοτουρκικά, για θέματα ενεργειακού ενδιαφέροντος και το μέλλον της Ευρώπης.

"Να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη στιγμή που είναι θετική, για να δημιουργηθεί μεγαλύτερη σύγκλιση στην Ε.Ε. σε θέματα όπως το μεταναστευτικό, η ασφάλεια, η άμυνα, οι υποδομές, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός", ανέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι. "Επιδιώκουμε κοινές δημόσιες πολιτικές και κοινούς προϋπολογισμούς, τόνισε και σημείωσε την ανάγκη για μεγαλύτερη δημοκρατική συμμετοχή στην Ευρώπη. Οι θέσεις των χωρών του Νότου συγκλίνουν στη μεταναστευτική πολιτική. Υπάρχει ανάγκη για Ευρώπη με κοινωνική συμμετοχή, οι χώρες μας μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο", τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Αναζητούμε την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης του Κυπριακού στη βάση των ευρωπαϊκών αξιών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου ώστε όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου να απολαμβάνουν τα αγαθά της Ευρώπης» σημείωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό ο Κύπριος πρόεδρος είπε ότι κατά τη συνάντηση εκφράστηκε ικανοποίηση για τα μέτρα που έχουν αποφασισθεί αλλά και ανησυχία για τις μεταναστευτικές ροές και τόνισε ότι απαιτείται επαγρύπνηση και αλληλεγγύη εις το έπακρον για τις χώρες της πρώτης γραμμής όπως είναι οι χώρες του Νότου. Τόνισε επίσης πως η Κύπρος θα φιλοξενήσει τον Μάρτιο την 5η Σύνοδο.

Την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ότι αφορά την τραπεζική φορολογική νομισματική ένωση με μεγαλύτερη αλληλεγγύη, ανάπτυξη, και περισσότερες θέσεις εργασίας υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τόνισε την ανάγκη να επαναφέρουμε όπως είπε τις διαβουλεύσεις των πολιτών. Συγκλίνουμε σε σημεία όπως πιο δημοκρατική Ευρώπη, να ενισχύσουμε τα σύνορα μας και να θέσουμε το ζήτημα αλληλεγγύης για το μεταναστευτικό και να εργαστούμε για ομοφωνία σε ζητήματα νομισματικής ολοκλήρωσης, ανέφερε ο Μακρόν.

«Μερικές χώρες βιώσαν την κρίση περισσότερο από άλλες» τόνισε στις δηλώσεις του ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη επανέρχεται και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.

«Είναι βασικό για την Ευρώπη όλοι οι πολίτες να μπορούν να βρίσκουν μια δουλειά και να ικανοποιούν τις ανάγκες τους», είπε ο κ. Ραχόι ενώ αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα το χαρακτληρισε την μεγαλύτερη πρόκληση για το μέλλον της ΕΕ και σημείωσε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να βοηθήσει τις χώρες του Νότου για την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα.

Η διακήρυξή μας ήταν σαφής για τη χρηματοδοτική πολιτική και το μέλλον της Ευρώπης, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζ. Μουσκάτ.

Όπως όλοι υπογραμμίσαμε η Σύνοδος γίνεται για να ενώσουμε και όχι να χωρίσουμε την Ευρώπη. Επίσης ότι σημαντικό είναι να υπάρξουν στην ΕΕ εργαλεία οικονομικής σύγκλισης για να υπάρξει μακροχρόνια ανάπτυξη και πιστεύουμε σε ακόμη πιο δημοκρατική Ευρώπη δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Α. Κόστα.

Συνάντηση Τσίπρα-Τζεντιλόνι

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης Παλάτσο Κίτζι.

Στην συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε σημαντική δυναμική στις διμερείς σχέσεις μετά την σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δυο χωρών, στην Κέρκυρα, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μια σύμπτωση απόψεων η οποία αφορά, ακόμη σε μεγαλύτερο βάθος, τις συνομιλίες για συμφωνία θαλασσίων ζωνών και την ενεργειακή συνεργασία, ιταλικές επενδύσεις στην Ελλάδα και τον συντονισμό στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, στην συνάντηση υπήρξε και σύμπτωση απόψεων σχετικά με τις αλλαγές που πρέπει να δρομολογηθούν στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, σε ότι αφορά την κοινωνική και δημοκρατική κατεύθυνση.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επεσήμανε ότι Ελλάδα και Ιταλία είναι δύο χώρες που έχουν θετικές οικονομικές επιδόσεις και η έξοδος της Ελλάδας και της Ιταλίας από την κρίση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την συνολική οικονομία της Ευρωζώνης. Στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πάολο Τζεντιλόνι συζητήθηκε και η προώθηση του αγωγού east med.

Κατά την συνομιλία στο μέγαρο Παλάτσο Κίτζι υπογραμμίσθηκαν οι κοινές θέσεις για την διαχείριση των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων και των προσφυγικών ροών στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της στήριξης των «χωρών πρώτης υποδοχής».

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, στην συνάντηση των δυο πρωθυπουργών τονίσθηκε η σημασία που έχει το Αιγαίο για την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίσθηκε και η ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

επιστροφή στην κορυφή