Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Στα "κάγκελα" οι Δήμαρχοι για τους παιδικούς σταθμούς

YMA8 DIAMARTYRIA EKP

Διαμαρτυρία της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας στο ΥΜΑ-Θ, την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου (φωτ. αρχείου)

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώνει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου στις 11.00 π.μ έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, παρουσία όλων των δημάρχων και των εργαζομένων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Το Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ και οι αιρετοί της Κεντρικής Μακεδονίας αντιδρούν έντονα στη ψήφιση νομοθετικής διάταξης που προβλέπει την ένταξη των παιδιών ηλικίας τεσσάρων ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις σε χιλιάδες οικογένειες και εργαζόμενους στις δομές. Επισημαίνουν δε ότι η σχετική διάταξη, χωρίς να προηγηθεί διάλογος και με αυθαίρετο τρόπο έχει συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι την ίδια μέρα, στο πλαίσιο της κινητοποίησης των δημάρχων και των εργαζομένων, θα παραμείνουν κλειστοί όλοι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί στους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας.

Την ίδια στιγμή με κοινή επιστολή τους ΚΕΔΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΠΑΣΥΒΝ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιοκόμων), ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να τον ενημερώσουν για το αδιέξοδο στο οποίο θα οδηγηθούν χιλιάδες γονείς, από την απόφαση της κυβέρνηση να εντάξει τα παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Ειδικότερα στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα έχει τις εξής δυσμενείς επιπτώσεις:

* Θα οδηγήσει στη σταδιακή συρρίκνωση και απαξίωση της λειτουργίας 1.600 πετυχημένων δημοτικών δομών, όπως είναι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, που στηρίζουν την καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων οικογενειών, ενώ προσφέρουν υψηλής ποιότητας παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό έργο, και ανταποκρίνονται στις πολυσύνθετες ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους.

* Θα επηρεάσει τη ζωή χιλιάδων παιδιών, τα οποία μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο θα πρέπει να ενταχθούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση, στην ευαίσθητη ηλικία των 4 ετών, χωρίς όμως να είναι εξασφαλισμένες οι αναγκαίες δημόσιες υποδομές για να καλυφθούν οι ανάγκες τους.

* Στους χιλιάδες συμβασιούχους εργαζόμενους των δημοτικών παιδικών σταθμών, των οποίων και οι θέσεις εργασίας τίθενται σε κίνδυνο, αλλά ταυτόχρονα απαξιώνεται και υποβαθμίζεται ο παιδαγωγικός και εκπαιδευτικός ρόλος όλου του παιδαγωγικού προσωπικού.

* Σε χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα, οι οποίες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στην ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητά τους, πολύ μεγάλες δυσλειτουργίες. Γιατί είναι γνωστό ότι τα Νηπιαγωγεία δεν λειτουργούν για 3 (από τους 12) μήνες το χρόνο, η ημερήσια λειτουργία τους δεν εξυπηρετεί τους εργαζόμενους γονείς αφού το ωράριο τους είναι μικρότερο σε σχέση με το διευρυμένο των παιδικών σταθμών. Ενώ επιπρόσθετα , δεν διασφαλίζονται η σίτιση και η υγιεινή διαβίωση των παιδιών (απουσία βοηθητικού προσωπικού).

Να σημειωθεί ότι ανάλογη συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου και η ΚΕΔΕ έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή δημάρχων και εργαζομένων.

επιστροφή στην κορυφή