ΡΟΗ 24/7:

Γερμανία: Με 66,02% το SPD ψήφισε «ναι» στον μεγάλο συνασπισμό

Deutz

Κυβέρνηση συνεργασίας υπό την Α. Μέρκελ;

Με ψήφους 239.604 επί συνόλου 378.437 (363.494 έγκυρα) και ποσοστό 66,02% εγκρίθηκε η συμμετοχή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στην κυβέρνηση συνασπισμού με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) υπό την 'Αγγελα Μέρκελ και ανοίγει πλέον ο δρόμος για την συγκρότηση της νέας κυβέρνησης περί τα μέσα του μήνα.
Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο επικεφαλής της Εφορευτικής Επιτροπής, στην διαδικασία συμμετείχε το 78,39% των 463.722 μελών που είχαν το δικαίωμα ψήφου. «Όχι» ψήφισαν 123.329 μέλη (33,98%).
Σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του SPD, το αποτέλεσμα θεωρείται έγκυρο και δεσμευτικό, καθώς η συμμετοχή ξεπέρασε το 20% του αριθμού των μελών του κόμματος. Δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου των προηγούμενων ημερών, ανέφεραν ότι η γενική γραμματέας και υποψήφια πρόεδρος του SPD Αντρέα Νάλες δήλωσε σε κλειστό κομματικό κύκλο ότι τα στελέχη τα οποία θα αναλάβουν υπουργικά πόστα θα ανακοινωθούν στις 12 Μαρτίου, δύο μόλις μέρες πριν από την ανάδειξη της 'Αγγελα Μέρκελ σε Καγκελάριο από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (14 Μαρτίου). Με αυτόν τον τρόπο, υποστήριξε η κ. Νάλες, θα αποτραπεί το ενδεχόμενο τα πρόσωπα να μονοπωλήσουν την συζήτηση επί μία εβδομάδα.
Τα υπουργεία που αναλαμβάνει το SPD είναι τα Οικονομικών, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος, Εργασίας και Οικογένειας. Μέχρι τώρα βέβαιο μπορεί να θεωρείται μόνο ότι ο Όλαφ Σολτς θα είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών και Αντικαγκελάριος. Η αντιπρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία Μανουέλα Σβέσιγκ, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) εξέφρασε την ελπίδα το κόμμα της να επιλέξει και στελέχη από την πρώην ανατολική Γερμανία, κάτι που δεν έπραξε η 'Αγγελα Μέρκελ για τα υπουργεία που εξασφάλισε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU).
Αύριο αναμένεται η ανακοίνωση των νέων υπουργών και από τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), οι οποίοι αναλαμβάνουν τα υπουργεία Εσωτερικών - για το οποίο προορίζεται κατά πάσα πιθανότατα ο αρχηγός του κόμματος και απερχόμενος Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ -, Συγκοινωνιών και Αναπτυξιακής Βοήθειας.
Ape-mpe

επιστροφή στην κορυφή