Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

Απορρίφθηκε η πρόταση της ΝΔ για Προανακριτική

BBK2faq

Εν μέσω αλληλοκατηγοριών η συζήτηση

Την απόρριψη της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνούσε τυχόν ευθύνες των Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη στον τομέα του φαρμάκου αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής.

Η συζήτηση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, να διασταυρώνουν τα ξίφη τους με περισσότερες αναφορές στα εθνικά θέματα και το συμβάν με τους δύο αξιωματικούς που κρατούνται στην Τουρκία, παρά στα σκάνδαλα για την Υγεία.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος, ανακοίνωσε ότι κατόπιν των αποτελεσμάτων της διεξαχθείσης μυστικής ψηφοφορίας δεν γίνεται δεκτή η πρόταση που κατέθεσαν ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης και 73 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη από το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Συνολικά, στην κάλπη ψήφισαν 267 βουλευτές.

Στην κάλπη για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή ψήφισαν 267 βουλευτές. Βρέθηκαν 29 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 86 βουλευτές, κατά της πρότασης 151 βουλευτές και παρών ένας βουλευτής.

Στην κάλπη για τον Ανδρέα Ξανθό ψήφισαν 267 βουλευτές. Βρέθηκαν 33 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 88 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 145 βουλευτές και παρών ψήφισε ένας βουλευτής.

Στην κάλπη για τον Παύλο Πολάκη ψήφισαν 267 βουλευτές. Βρέθηκαν 31 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 86 βουλευτές, κατά της πρότσης ψήφισαν 149 βουλευτές, ενώ παρών ψήισε ένας βουλευτής.

Υπέρ της πρότασης δήλωσαν ότι ψήφισαν ΝΔ και ΧΑ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι έριξαν στις κάλπες άκυρο ψηφοδέλτιο, ενώ ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

Τη διαφοροποίησή του από τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της πρότασης της ΝΔ.

Αναφορικά με την μυστική ψηφοφορία επί της προτάσεως της ΝΔ η οποία απορρίφθηκε, έγινε γνωστό ότι διαπιστώθηκαν και ψηφοδέλτια τα οποία ήταν άκυρα επειδή κάποιοι βουλευτές τα έριξαν σε λάθος κάλπη.

Στην πρώτη ψηφοδόχο, που οι βουλευτές έπρεπε να ψηφίζουν για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, βρέθηκαν δηλαδή 9 ψηφοδέλτια που αναφέρονται είτε στον Ανδρέα Ξανθό είτε στον Παύλο Πολάκη. Αυτά καταμετρήθηκαν στα άκυρα.

Στην δεύτερη ψηφοδόχο, που οι βουλευτές έπρεπε να ψηφίζουν για τον Ανδρέα Ξανθό, βρέθηκαν 12 ψηφοδέλτια που αναφέρονται είτε στον Παναγιώτη Κουρουμπλή είτε στον Παύλο Πολάκη. Αυτά καταμετρήθηκαν στα άκυρα.

Στην τρίτη ψηφοδόχο, που οι βουλευτές έπρεπε να ψηφίζουν για τον Παύλο Πολάκη βρέθηκαν 9 ψηφοδέλτια που αναφέρονται είτε στον Παναγιώτη Κουρουμπλή είτε στον Ανδρέα Ξανθό. Αυτά επίσης καταμετρήθηκαν στα άκυρα.

Τα στοιχεία αυτά που έγιναν γνωστά από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής δίνουν, σε ένα βαθμό, εξήγηση για την αναντιστοιχία ανάμεσα στον αριθμό των άκυρων ψηφοδελτίων με τον αριθμό των βουλευτών της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού που είχαν κάνει γνωστό ότι θα ρίξουν άκυρο ψηφοδέλτιο στην σημερινή ψηφοφορία.

Στην Ολομέλεια η συζήτηση διεξήχθη εν μέσω αλληλοκατηγοριών μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβέρνησης. Εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στη ΝΔ ότι προσπαθεί να «ξεπλύνει» τις δικές της αμαρτίες και να σώσει το πολιτικό της πρόσωπο, οι τρεις υπουργοί υπερασπίστηκαν τα πεπραγμένα τους.

επιστροφή στην κορυφή