Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Ένας "ξεχασμένος" ήρωας από τα Νέα Μουδανιά

ZERINHS

70 χρόνια από το θάνατο του Θεόφιλου Ζερίνη

Ήταν 13 Μαρτίου 1948 όταν ο έφεδρος λοχίας Θεόφιλος Ζερίνης έπεσε νεκρός μέσα στη δίνη του Εμφυλίου Πολέμου στον Προβατώνα του Έβρου.

70 χρόνια μετά τον ηρωικό θάνατό του, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής τελέστηκε μνημόσυνο ως ελάχιστος φόρος τιμής.

Όπως περιγράφει μιλώντας στο halkidikifocus.gr ο ανιψιός του άτυχου έφεδρου υπαξιωματικού, Νικόλαος Βερβερίδης, ο Θεόφιλος Ζερίνης ήταν παιδί προσφύγων από τη Μικρά Ασία. «Ήταν ο ένας από τους δύο αδερφούς της μητέρας μου Κυριακής, οι οποίοι μετά τον ξεριζωμό, αρχικά έφτασαν στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, όπου και πολιτογραφήθηκαν και στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν στα Νέα Μουδανιά», αναφέρει συγκινημένος.

«Το 1948, στη διάρκεια του Εμφυλίου, υπηρετούσε ως έφεδρος λοχίας στο χωριό Προβατώνας του Έβρου και στις 13 Μαρτίου της συγκεκριμένης χρονιάς, βρήκε τραγικό θάνατο μαζί με τον Στρατηγό Αλέξανδρος Ασημακόπουλο, όταν τους έστησαν ενέδρα και ανατίναξαν το τεθωρακισμένο άρμα μάχης, όπου επέβαιναν», διηγείται ο κ. Βερβερίδης. «Τότε ειδοποιήθηκε η μητέρα μου, η οποία "ανέλαβε" το δύσκολο καθήκον της αναγνώρισης του πτώματός του, μεταβαίνοντας στην Αλεξανδρούπολη», προσθέτει.

Όπως λέει, λίγα χρόνια αργότερα από το θάνατο του Θεόφιλου Ζερίνη, "έφυγε" από τη ζωή και η μητέρα του, μη μπορώντας να αντέξει την τραγική απώλεια.

Ο κ. Βερβερίδης επισημαίνει πως ο συγγενής του παρέμεινε καταχωρημένος επί πολλά χρόνια στα δημοτολόγια της Καλαμαριάς και όχι των Νέων Μουδανιών, όπου εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του.

Ο ίδιος αναφέρει με πικρία ότι ο τόπος όπου έζησε δεν του απέδωσε τη δέουσα τιμή για την προσφορά του στην πατρίδα, ωστόσο όπως επισημαίνει στην περιοχή του Έβρου έχει ανεγερθεί μνημείο με όλους όσους έχασαν τη ζωή τους την ώρα της μάχης.

29243407 2025035717511349 579515944 o

Τα ανίψια του έφεδρου λοχία Θεόφιλου Ζερίνη

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2