Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καθυστερεί η εφαρμογή του νέου ωραρίου των γιατρών

GIATROS

Συνεχίζονται οι "εξαντλητικές" εφημερίες

Στο «πάγο» παραμένει ο νόμος για τον νέο τρόπο οργάνωσης του χρόνου εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ, σχεδόν έξι μήνες μετά την ψήφισή του. Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας σε πρόσφατη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών φέρεται να ομολόγησε ότι ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί, γεγονός που «δικαίωσε» τους γιατρούς οι οποίοι αντιδρούσαν εξαρχής στις νέες ρυθμίσεις. Σύμφωνα με αυτές, ο ανώτατος συνεχόμενος χρόνος εργασίας των γιατρών θα είναι οι 12 ώρες και ο ανώτατος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας οι 48 ώρες που μπορούν να φτάσουν τις 60 μόνο κατόπιν συναίνεσης του γιατρού (opt out). Σημειώνεται ότι έως και σήμερα οι γιατροί πραγματοποιούν 17ωρες (τις καθημερινές) και 24ωρες (τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα) εφημερίες και χωρίς σαφές όριο στον αριθμό των εφημεριών. Η βασική αιτία για την αδυναμία εφαρμογής του νέου πλαισίου –το οποίο προωθήθηκε κατόπιν της καταδίκης της χώρας μας από το Ευρωδικαστήριο για τη μη τήρηση του 48ωρου ως ανώτατου χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας των γιατρών– είναι η υποστελέχωση των τμημάτων του ΕΣΥ.

Ετσι, οι γιατροί συνεχίζουν να εκτελούν εξαντλητικά ωράρια εργασίας με συνεχόμενες εφημερίες και μάλιστα –όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν– υπό την ασφυκτική πίεση των διοικητών των νοσοκομείων. «Σε πολλά νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία της χώρας, κυρίως στην περιφέρεια αλλά όχι μόνο, οι γιατροί κάνουν έως και 15 εφημερίες τον μήνα για να καλυφθούν στοιχειωδώς οι εφημεριακές ανάγκες εξαιτίας της υποστελέχωσης που υπάρχει», καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και προσθέτουν ότι πλέον οι διοικητές τους ζητούν ενυπόγραφα να δηλώσουν ότι αποδέχονται το πρόγραμμα εφημεριών, με την απειλή πως δεν θα εγκριθούν από τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι αμοιβές για την υπερωριακή απασχόληση.

Οπως αναφέρει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών, η τακτική που ακολουθούν οι διοικήσεις αρκετών νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας είναι να ζητούν από τους γιατρούς να υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι αποδέχονται να πραγματοποιήσουν το σύνολο των εφημεριών που αναγράφονται στο πρόγραμμα ή να προσυπογράφουν όλοι οι συνάδελφοι το μηνιαίο πρόγραμμα εφημεριών. «Δηλαδή μας ζητάνε να υπογράψουμε ότι οικειοθελώς πραγματοποιούμε εξοντωτικά προγράμματα εφημεριών διακυβεύοντας όχι μόνο τη δική μας υγεία και ασφάλεια αλλά και των ασθενών, αφού εξαιτίας της εντατικοποίησης αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα ιατρικών λαθών», τονίζει. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι διοικητές αφού εξαντλήσουν τη δικαιολογία ότι πρόκειται για μία «τυπική διαδικασία», επιστρατεύουν εκβιαστικά διλήμματα όπως ότι εάν δεν υπογραφούν οι εφημερίες από όλους, δεν θα τις εγκρίνει ο επίτροπος, και ότι εάν έστω κι ένας γιατρός δεν υπογράψει το πρόγραμμα δεν θα πληρωθεί κανένας τις εφημερίες, σε μία προσπάθεια να καλλιεργήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό εντός των νοσοκομείων.

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι Ενώσεις των γιατρών ΕΣΥ ζητούν μαζικές προσλήψεις γιατρών, 6ωρο, πενθήμερο, ωράριο με μία εφημερία την εβδομάδα και ρεπό την επομένη αυτής.

με πληροφορίες από kathimerini.gr

Τελευταία άρθρα από τον/την

Halkidikifocus 2014-2020