xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Χτύπημα της ΕΛ.ΑΣ. σε ρωσόφωνη μαφία με διεθνή δράση (φωτο και βίντεο)

2018 04 18 ΦΩΤΟ 8

Εξάρθρωσης πολυμελούς διεθνικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά κλοπές και διαρρήξεις σε οικίες και διαμερίσματα σε Ελλάδα και Γαλλία


Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκεται ο 57χρονος Γεωργιανός, αρχηγός οργάνωσης οργανωμένου ρωσόφονου εγκλήματος που δραστηριοποιούνταν τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία σε διαρρήξεις και κλοπές σε σπίτια, αλλά και 14 μέλη του κυκλώματος, μεταξύ αυτών δύο στελέχη 56 και 49 ετών.

Κατά την παρουσίαση της υπόθεσης που έγινε σήμερα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, ο Αστυνόμος Πέτρος Τάνος επεσήμανε ότι διενεργήθηκε μεγάλης κλίμακας κοινή ευρωπαϊκή επιχείρηση, ώστε να εξαρθρωθεί η μαφιόζικη οργάνωση "VorVZAKONE". Στη χώρα μας η επιχείρηση οργανώθηκε και συντονίστηκε από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και συμμετείχαν πάνω από 100 Αστυνομικοί.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα μέλη της οργάνωσης, τα οποία λειτουργούσαν με συγκεκριμένη δομή και σχεδιασμό, με σκοπό τον προσπορισμό παράνομου περιουσιακού οφέλους, ενεργούσαν με πυραμιδικό σύστημα “διοίκησης”, στην κορυφή του οποίου βρισκόταν ο 57χρονος συλληφθείς με βοηθούς τους δύο προαναφερόμενους ως ηγετικά στελέχη άντρες, που συντόνιζαν και κατηύθυναν τις κινήσεις των υπολοίπων μελών.
9 εκ των συλληφθέντων λειτουργούσαν ως φυσικοί αυτουργοί των διαφόρων εγκληματικών πράξεων, ενώ οι υπόλοιποι δύο συλληφθέντες είχαν αναλάβει το ρόλο του αποδέκτη των κλοπιμαίων και εκποιητή των κλεμμένων κοσμημάτων και χρυσαφικών, λόγω της ιδιότητάς τους ως ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων στη Θεσσαλονίκη.

2018 04 18 ΦΩΤΟ 7

Χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης τους ήταν η διάπραξη δύο με τριών κλοπών την ίδια ημέρα, που πραγματοποιούνταν με διαφορετικές συνθέσεις, κυρίως πρωινές ώρες, που έλειπαν οι ιδιοκτήτες και με χρήση διαρρηκτικών εργαλείων. Ταυτόχρονα λάμβαναν μέτρα αντιπαρακολούθησης κάνοντας αυτοψίες στους χώρους των πιθανών στόχων, αλλά και χρησιμοποιώντας «τσιλιαδόρους» στην ευρύτερη περιοχή.
Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε η διάπραξη τουλάχιστον 56 διαρρήξεων – κλοπών σε κατοικίες και διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης τον τελευταίο χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι η χρηματική αξία των κλοπιμαίων ξεπερνάει το 1.000.000 ευρώ.

2018 04 18 ΦΩΤΟ 3a

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων, παρουσία Δικαστικής Αρχής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 25.000 ευρώ, πλήθος κοσμημάτων, ηλεκτρονικών συσκευών και εγγράφων.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής και κατά περίπτωση για αντίσταση και παράβαση του Νόμου περί Όπλων.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίζεται σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Οι έρευνες συνεχίζονται για τυχόν εντοπισμό κι άλλων παθόντων.

επιστροφή στην κορυφή