ΡΟΗ 24/7:

2ος Αγώνας τρεξίματος "Ξε Σκουριά Ζω" στον Κάκαβο

xeskouriazw

- Λαϊκός Αγώνας δρόμου 5 χλμ.

 

Τον 2ο αγώνα ορεινού τρεξίματος μήκους 25,3 χλμ. με την ονομασία «Ξε Σκουριά Ζω» στο Όρος Κάκκαβος στη Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής, διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Γυναικών Μεγάλης Παναγίας, την Κυριακή 5 Οκτωβρίου1, στις 10 το πρωί. Σκοπός του αγώνα είναι η την προώθηση του αθλητισμού, η ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς της περιοχής, αλλά και η ανάδειξη της σοβαρής απειλής που υφίσταται το βουνό από την καταστροφική εκμετάλλευση, που προωθούν στο βωμό του κέρδους ελαχίστων, απαξιώνοντάς το ως πηγή ζωής και χαράς για όλους και για πάντα.

Παράλληλα διοργανώνεται και Λαϊκός Αγώνας δρόμου 5 χλμ. (εκ των οποίων:800 μ. χωματόδρομος, 3900 μ.άσφαλτος-τσιμεντόδρομος-πλακόστρωτοκαι 300 μ. μονοπάτι), ο οποίος θα ξεκινήσει στις 9.45 π.μ. την ίδια μέρα.

Η διαδρομή

Ο αγώνας ξεκινάει μέσα από το χωριό της Μ.Παναγιάς με αφετηρία και τερματισμό την πλατεία του χωριού (Χοροστάσι) η οποία βρίσκεται στα 430m υψόμετρο. Περνώντας μέσα από τους δρόμους και τα στενά σοκάκια του χωριού ανηφορίζει προς την Εκκλησία της Παναγούδας σε υψόμετρο 500 m, μια θέση με υπέροχη θέα πάνω από το χωριό. Εδώ τα σπίτια του χωριού έχουν τελειώσει και οι αθλητές συνεχίζουν σε δασικό δρόμο για 900 m μέχρι την θέση Λακκούδια σε υψόμετρο 560 m. Έχοντας διανύσει μέχρι εδώ οι αθλητές τα 2.000 πρώτα μέτρα της διαδρομής φτάνει η ώρα να αφήσουν το δρόμο και να αρχίσουν να διασχίζουν μέρος του δικτύου των μονοπατιών του Όρους Κάκκαβος. Για τα επόμενα 3,5 km η διαδρομή κινείται σε μονοπάτι μέχρι να φτάσει στον πρώτο σταθμό υποστήριξηςστα 5 km και σε υψόμετρο 700 m. Ακολουθούν 600 m δασικού δρόμου και άλλα 60 m υψομετρικής διαφοράς μέχρι το σημείο που ξαναμπαίνουν σε μονοπάτι και αρχίσουν να κατηφορίζουν για 1,5 km μέχρι τα 650 m υψόμετρο μέσα από πανέμορφο δάσος προς την θέση Σκουριές. Στο σημείο αυτό οι αθλητές βγαίνουν σε χωματόδρομο τον οποίο ακολουθούν για 2,5 km περίπου, κινούμενοι στο ίδιο ύψος μέχρι να ξαναμπούνε σε μονοπάτι σε δάσος Οξιάς για 1,2 km. Βγαίνοντας από το μονοπάτι τους χωρίζουν από τον δεύτερο σταθμό εφοδιασμού μόλις 200 m. H συνολική απόσταση μέχρι εδώ είναι 11,5kmκαι το υψόμετρο 740m.

Λίγο μετά τον σταθμό αρχίζει η διαδρομή να κατηφορίζει μέσα από μονοπάτι μέχρι το χαμηλότερο σημείο του αγώνα στα 300 m. Για να φτάσουνε εδώ οι αθλητές χρειάζονται άλλα 4 km από τα οποία τα 2,5 km είναι μονοπάτι. Η συνολική απόσταση μέχρι εδώ είναι 15,5km και στο σημείο αυτό βρίσκεται βοηθητικός σταθμός υποστήριξης των αθλητών. Από το σημείο αυτό αρχίζει και το κομμάτι με την ποιο έντονη κλίση στην διαδρομή μιας και οι αθλητές από τα 300m υψόμετρο, μέσα σε 2,4 km μονοπατιού, πρέπει να ανέβουν στα 690 m όπου και βρίσκεται ο 3ος σταθμός υποστήριξης.

Συνεχίζοντας τη διαδρομή στο 19 km συναντούν δασικό δρόμο τον οποίο θα χρησιμοποιήσουν για 270 μέτρα μέχρι το επόμενο μονοπάτι μήκους 1,5 km που κατεβαίνει γρήγορα στα 620 m για να ξεκινήσει αμέσως για την τελευταία μεγάλη ανάβαση που θα μας πάειμέχρι τα 780 m υψόμετρο και τον 4ο και τελευταίο σταθμό υποστήριξης.

Έχοντας διανύσει πλέον 21 kmκαι βρισκόμενοι στα 760 m υψόμετρο βγαίνουν σε δασικό δρόμο που κατηφορίζει προς το χωριό, το οποίο ακολουθούν μέχρι να μπούνε στο τελευταίο μονοπάτι μήκους 2 km που μας βγάζει μέσα στο χωριό. Το τοπίο από εδώ και πέρα αρχίζει να αλλάζει. 

Δηλώσεις συμμετοχής

Οι δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται από 01/08/2014 μέχρι και μία ώρα πριν την έναρξη του αγώνα, στη γραμματεία του αγώνα έως μία ώρα πριν την εκκίνηση.

Ωστόσο μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά, με Fax στο 2372031009 ή με mail στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. αναφέροντας το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση, το τηλέφωνο και το φύλο. 

Δικαίωμα συμμετοχής

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι ελεύθερα αθλούμενοι και οι αθλητές συλλόγων ηλικίας 18 ετών και άνω. Κάτω από 18 ετών πρέπει να γίνει η εγγραφή συνοδεία γονέα και με υπεύθυνη δήλωση αυτού. Κάθε συμμετέχων τρέχει με δική του ευθύνη, θα πρέπει να έχει εξετασθεί πρόσφατα από γιατρούς, να χαίρει άκρας υγείας και να είναι σε κατάσταση να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις αυτού του αγώνα.

Κόστος συμμετοχής

Το αντίτιμο συμμετοχής στον αγώνα ορίζεται στα 8 ευρώ και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την κάλυψη των εξόδων του αγώνα. Η πληρωμή μπορεί να γίνει στα γραφεία των συλλόγων και στη γραμματεία του αγώνα έως και μία ώρα πριν την εκκίνηση.

Έπαθλα

Σε όλους τους αθλητές θα δοθούν αναμνηστικά συμμετοχής. Βραβεύονται οι τρεις πρώτοι άντρες και οι τρεις πρώτες γυναίκες. Στον τερματισμό θα προσφερθούν εδέσματα και φρούτα στους συμμετέχοντες.

Υγειονομική κάλυψη

Κάθε συμμετέχων τρέχει με δική του ευθύνη, θα πρέπει να έχει εξετασθεί πρόσφατα από γιατρούς, να χαίρει άκρας υγείας και να είναι σε κατάσταση να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις αυτού του αγώνα.

Στην ασφάλεια του αγώνα θα συμβάλει και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης με μέλη της που θα βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής.

Οι διοργανωτές έχουν το δικαίωμα μεταβολής της διαδρομής για λόγους ασφαλείας ή ομαλής διεξαγωγής εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6947867860 6942289334.

επιστροφή στην κορυφή