Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

"Θερίζει" ο καρκίνος του πνεύμονα στη Β. Ελλάδα

nosokomeio theageneio thessaloniki photo

Αύξηση 30% στα περιστατικά στο Νοσοκομείο «Θεαγένειο» της Θεσσαλονίκης

Θερίζει στην Ελλάδα ο καρκίνος του πνεύμονα. Τα περιστατικά που προσέρχονται στη Θωρακοχειρουργική Ογκολογική Κλινική του νοσοκομείου «Θεαγένειο» της Θεσσαλονίκης έχουν αυξηθεί κατά 30% τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Κύριες αιτίες είναι η επιδημική εμφάνιση του καρκίνου, αλλά και η οικονομική ύφεση.

Τα παραπάνω επισημαίνει η διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας του «Θεαγενείου» Κατερίνα Αντύπα, με αφορμή το 2ο συνέδριο Θωρακοχειρουργικής Ογκολογίας που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας του Καρκίνου σε συνεργασία με τη Θωρακοχειρουργική Κλινική του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Έμφαση θα δοθεί στις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές, στις στοχεύουσες ογκολογικές θεραπείες αλλά και στις νέες εξελίξεις στην ακτινοθεραπεία. Θέματα αιχμής θα αποτελέσουν επίσης ζητήματα ιατρικής και νοσηλευτικής αμέλειας στη διαχείριση των ασθενών, όπως και η ιατρική εκπαίδευση και η φυγή νέων ιατρών στο εξωτερικό.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο υπεύθυνος της Θωρακοχειρουργικής Κλινικής του Θεαγενείου, χειρουργός θώρακος δρ Νικόλαος Μπαρμπετάκης, καθώς κάθε χρόνο καταγράφονται πανελλαδικά 7.000 θάνατοι από τον καρκίνο του πνεύμονα, με τη συγκεκριμένη μορφή της νόσου να αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες. Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία και για τις γυναίκες, καθώς ο καρκίνος του πνεύμονα σύντομα θα καταστεί επίσης πρώτη αιτία θανάτου, ξεπερνώντας και τον καρκίνο του μαστού, ενώ οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες από τους άνδρες με την ίδια καπνιστική συνήθεια.

Κάπνισμα και καρκίνος του πνεύμονα

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρμπετάκη, η σταθερά ανοδική πορεία του καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα συμπορεύεται με τα υψηλά ποσοστά καπνιστών, καθιστώντας τη νόσο μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας με ενδημικές διαστάσεις. Περίπου το 15% των καπνιστών πρόκειται να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα. Το ποσοστό καπνιστών για τους άνδρες είναι 45%, ενώ για τις γυναίκες 35%. Τα δεδομένα για τη χώρα μας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, αφού η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα σε κατανάλωση καπνού στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Πολωνία και η χώρα με τη μεγαλύτερη επίπτωση καρκίνου του πνεύμονα σε ηλικίες κάτω των 45 ετών.

Συνεπώς, όλοι οι καπνιστές πρέπει να κάνουν περιοδικό έλεγχο με ακτινογραφία θώρακα μετά τα 40 έτη, ενώ οι νομισματοειδείς σκιάσεις των πνευμόνων θα πρέπει να υπόκεινται σε πιο επιθετική διερεύνηση. Η εγκατάσταση και λειτουργία του PET/CT στο «Θεαγένειο» έχει συντελέσει στη σωστή αξιολόγηση των περιπτώσεων αυτών.

«Η πενταετής επιβίωση ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα δεν υπερβαίνει το 10%. Από τους ασθενείς που θα υποβληθούν σε ριζική εκτομή, μόνο το 30% θα επιζήσουν μέχρι την πενταετία χωρίς εμφάνιση υποτροπής της νόσου. Οι ασθενείς που θα επιζήσουν επί μακρόν μετά την πρώτη θεραπευτική εκτομή έχουν σημαντική πιθανότητα (15%) ανάπτυξης και δεύτερου πρωτοπαθούς νεοπλάσματος, γεγονός που επιβάλλει τη συστηματική παρακολούθησή τους για πολλά χρόνια», εξηγεί ο κ. Μπαρμπετάκης και προσθέτει ότι «κυρίως την τελευταία τριετία της οικονομικής κρίσης έχει αυξηθεί το ποσοστό των ασθενών που προσέρχονται σε προχωρημένο στάδιο καρκίνου, με αποτέλεσμα οι θεραπευτικές επιλογές να είναι περιορισμένες».

Ο ίδιος αναφέρει ότι αν συνυπολογίσουμε το κόστος της ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας, καθώς και την απώλεια παραγωγικότητας, το κάπνισμα ήδη στοιχίζει αρκετά στην Ελλάδα της κρίσης και θα στοιχίσει στα επόμενα 50 έτη ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσό. Συνεπώς, μια μείωση του ποσοστού των καπνιστών στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (25%) θα ισοδυναμούσε με σημαντική εξοικονόμηση πόρων σε ένα σαφώς υποχρηματοδοτούμενο σύστημα υγείας.

εφημερίδα "Μακεδονία"

επιστροφή στην κορυφή

xrysopoulos