Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Η διαχείριση των απορριμμάτων στη Βόρεια Ελλάδα

SKOYPIDIA

Φόρουμ στις 20 Μαϊου στη Θεσσαλονίκη

“Βόρεια Ελλάδα και διαχείριση απορριμμάτων: Χρηματοδότηση - ΕΣΠΑ, καλές πρακτικές, ανακύκλωση” είναι ο τίτλος του επίκαιρου φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία και του ετήσιου Moneyshow, στο πλαίσιο των ενημερωτικών δράσεων της επιχειρηματικής-επενδυτικής πρωτοβουλίας Α-Energy Investments.

Η εκδήλωση αποτελεί άμεση συνέχεια αντίστοιχου συνεδρίου με θέμα “Διαχείριση απορριμμάτων: Καλές πρακτικές - Χρηματοδότηση. Αυτοδιοίκηση - Ιδιωτικός τομέας”, που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο στην Αθήνα, με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΚΕΔΕ και με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων και άμεσα ενδιαφερόμενων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων. Το επικείμενο φόρουμ της Παρασκευής επικεντρώνεται στη διαχείριση απορριμμάτων στη Βόρεια Ελλάδα, δίνει έμφαση στη χρηματοδότηση υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων μέσω ΕΣΠΑ, μέσω άλλων πόρων, στις ΣΔΙΤ, στα βέλτιστα συστήματα διαχείρισης και στα “Πράσινα Σημεία”. Η επικαιρότητα των θεμάτων είναι μεγάλη, λόγω της τρέχουσας πρόσκλησης του υπουργείου Οικονομίας για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, της πρόσφατης έγκρισης του τοπικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων της Θεσσαλονίκης, της αναμενόμενης έγκρισης τοπικών σχεδίων άλλων δήμων καθώς επίσης και περιφερειακών σχεδίων, αλλά και λόγω των υψηλών ποσοστών ανακύκλωσης, στην επίτευξη των οποίων καλείται να συνδράμει ο κάθε απλός πολίτης.

Στο φόρουμ έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι αρμόδιοι εκπρόσωποι της πολιτείας, κορυφαίοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, ο Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ - Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας, οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, επιχειρήσεις, βιομηχανίες, επιστημονικοί φορείς, εκπρόσωποι κοινωνικών-συνεταιριστικών επιχειρήσεων, αλλά και απλοί πολίτες.

Στην αιχμή της οικονομικής-περιβαλλοντικής επικαιρότητας, το συνέδριο:

• Επισημαίνει επίκαιρα χρηματοδοτικά θέματα, εστιάζοντας στην τρέχουσα πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων έργων στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ για την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων, που απηύθυνε προ ημερών το υπουργείο Οικονομίας προς τους δήμους και τους αρμόδιους φορείς.

• Αναζητά νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την κάλυψη των υπαρχουσών χρηματοδοτικών αναγκών, πέραν των διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ, με τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα.

• Εξειδικεύει στις τρέχουσες προτάσεις και στους προβληματισμούς της αυτοδιοίκησης για την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων με έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα.

• Θέτει τα άμεσα ερωτήματα -και τις πιθανές απαντήσεις- που προβληματίζουν τους δήμους και τις περιφέρειες σε σχέση με την επιτυχία των τοπικών και περιφερειακών σχεδίων αντίστοιχα, με ιδιαίτερη έμφαση στα “Πράσινα Σημεία” και στην αναμενόμενη ανταπόκριση των πολιτών.

• Κάνει αναφορά στις βέλτιστες τεχνικές διαχείρισης απορριμμάτων στη Βόρεια Ελλάδα, στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης νέας ευρωπαϊκής πολιτικής, που στοχεύει σε πολύ υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης και στις προσαρμογές που απαιτούνται όπως επίσης και στη δυνατότητα αξιοποίησης μεθόδων θερμικής επεξεργασίας.

Σημειώνεται ότι οι εργασίες του φόρουμ θα ολοκληρωθούν με μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: “Πολίτης και ανακύκλωση: Η συμβολή των Πράσινων Σημείων”, αλλά και με την ανακοίνωση των συνοπτικών συμπερασμάτων του προηγούμενου φόρουμ “Διαχείριση απορριμμάτων: Καλές πρακτικές - Χρηματοδότηση. Αυτοδιοίκηση - Ιδιωτικός τομέας”.

Οι επιμέρους ενότητες του φόρουμ έχουν ως εξής:

Πρώτη ενότητα: ΕΣΠΑ και υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων, εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία για την κάλυψη επιπλέον αναγκών, οι προτάσεις της Βόρειας Ελλάδας (ώρες 14.40-16.00).

Δεύτερη ενότητα: Βέλτιστες τεχνικές διαχείρισης απορριμμάτων στη Βόρεια Ελλάδα στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης νέας ευρωπαϊκής πολιτικής (ώρες 16.00-18.00).

Τρίτη ενότητα: Πολίτης και ανακύκλωση: Η συμβολή των Πράσινων Σημείων (συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, ώρες 18.00-20.15), όπου αναμένεται και πολυάριθμο κοινό.

επιστροφή στην κορυφή

xrysopoulos