Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Ψηφιακός σχεδιασμός για τη μεταφορά των μαθητών

leoforeia mathites

Συνεργασία Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας με τις διευθύνσεις εκπαίδευσης

Σε πλήρη ετοιμότητα για το έργο της μεταφοράς μαθητών από τη νέα σχολική περίοδο βρίσκεται η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία δημιούργησε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα καταχώρησης πρωτογενών αιτημάτων, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους διευθυντές των σχολείων να ενημερώνουν άμεσα μια βάση δεδομένων με τα απαιτούμενα στοιχεία, όπως ονοματεπώνυμο μαθητή, ταχυδρομική διεύθυνση σχολείου, στοιχεία στάσεων, χιλιομετρικών αποστάσεων, ωραρίου κτλ.

Στόχος είναι το έργο των μαθητικών δρομολογίων να γίνεται στο εξής εγκαίρως και με αποτελεσματικό τρόπο και να εξαλειφθούν οι παθογένειες του παρελθόντος.

Ο νέος σχεδιασμός του έργου της μεταφοράς των μαθητών της Θεσσαλονίκης, τόσο για τη σχολική περίοδο 2016-2017 όσο και για την επόμενη τριετία, ανακοινώθηκε στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης εργασίας που συγκάλεσε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Φάνης Παπάς, παρουσία εκπροσώπων των διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανατολικής και δυτικής Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Παπάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άρτια προετοιμασία, οργάνωση και τον συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών της περιφέρειας και ειδικότερα της νεοσύστατης ομάδας έργου που είναι επιφορτισμένη με τον σχεδιασμό και την κοστολόγηση δρομολογίων, τη διαγωνιστική διαδικασία και τη συμβασιοποίηση ενός τόσο δυναμικού και πολυδαίδαλου έργου, όπως αυτό της μεταφοράς μαθητών, που διαχρονικά λόγω της φύσης του εμφανίζει πλήθος προβλημάτων και παθογενειών.

Για τη βελτίωση αυτών των παθογενειών ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους την όσο το δυνατόν στενότερη και αρτιότερη επικοινωνία, συνεργασία και συντονισμό ενεργειών. Συγκεκριμένα, από τους διευθυντές εκπαίδευσης ζητήθηκε να επιστήσουν την εγρήγορση και την επιμέλεια των διευθυντών κάθε εμπλεκόμενης σχολικής μονάδας, ώστε να αποστέλλονται εγκαίρως και με σαφήνεια τα πρωτογενή στοιχεία των δικαιούχων προς μεταφορά μαθητών και να επιταχυνθούν οι χρόνοι καταγραφής των αναγκών μεταφοράς.

Τέλος στη γραφειοκρατία

Με την ηλεκτρονική πλατφόρμα αυτοκαταργείται μια γραφειοκρατική και χρονοβόρα διαδικασία αποστολής καταστάσεων, καταχώρησης και επεξεργασίας των πρωτογενών δεδομένων από πλευράς των υπηρεσιακών στελεχών της περιφέρειας και επιτυγχάνεται η αμεσότητα διάχυσης της πληροφορίας στο σύστημα. Το έργο δηλαδή γίνεται πιο εύκολο, πιο γρήγορο και με λιγότερα σφάλματα, αφού ο εκάστοτε πιστοποιημένος χρήστης (διευθυντής σχολείου) θα έχει και την ευθύνη καταχώρησης των στοιχείων, τα οποία στη συνέχεια θα αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία θα γίνουν ο νέος σχεδιασμός, η κοστολόγηση, η δημοπράτηση και η συμβασιοποίηση του έργου της μεταφοράς μαθητών, μειώνοντας έτσι τον όγκο πιθανών τροποποιήσεων δρομολογίων.

Οι διευθυντές εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης δεσμεύθηκαν για την έγκαιρη ενημέρωση, επικαιροποίηση και καταχώρηση, από πλευράς σχολικών μονάδων, των πρωτογενών στοιχείων δικαιούχων μαθητών (π.χ. νέων εγγραφών ή διαγραφών μαθητών), η οποία σε πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί εντός του διαστήματος από τις 20 έως και 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Εξέφρασαν παράλληλα την ικανοποίησή τους για την πρόσκλησή τους σε μια άκρως εποικοδομητική σύσκεψη, καθώς και τη διάθεσή τους να συνεισφέρουν και να συνεργαστούν στενά για την επιτυχία του νέου σχεδιαστικού εγχειρήματος.

Παράλληλα και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αποστείλουν στα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας εκ νέου προτάσεις τροποποίησης της κοινής υπουργικής απόφασης που διέπει το έργο της μεταφοράς μαθητών, όπως για παράδειγμα πρόταση κατάργησης ή περιορισμού των 90 λεπτών/ώρα, χρόνου αναμονής που είναι υποχρεωμένοι οι μαθητές να περιμένουν στις σχολικές μονάδες μέχρι να επιβιβαστούν σε δρομολόγιο μεταφοράς τους, καθώς επίσης και τον καθορισμό ελάχιστου κόστους αποζημίωσης δρομολογίου ανεξαρτήτως ομάδων ή μεμονωμένων, πρόχειρου ή διεθνούς διαγωνισμού.

εφημερίδα "Μακεδονία"

επιστροφή στην κορυφή

xrysopoulos