Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Σέρρες: Φρικιαστικό περιστατικό κακοποίησης ζώων

Koutavi xtyphmeno photo

Καταγγελίες από τον τοπικό Φιλοζωικό Σύλλογο

Ένα στυγερό και ανατριχιαστικό περιστατικό σημειώθηκε στο Παλαιόκαστρο του νομού Σερρών, όπου κάτοικος της περιοχής, αφού έβγαλε με σύρμα τα μάτια δύο κουταβιών, τα έσυρε -προφανώς για παραδειγματισμό- μέχρι το σπίτι του ιδιοκτήτη τους, για να πεταχτούν στη συνέχεια σε παρακείμενο χώρο, τη στιγμή που το ένα ακόμα ψυχορραγούσε.

Αιτία στάθηκε το γεγονός ότι τα μικρής ηλικίας τετράποδα κυνηγούσαν τα κοτόπουλα του δράστη, τα οποία -όπως υπογραμμίζει η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ)- θα έπρεπε, βάσει της νομοθεσίας, να βρίσκονται σε απόλυτα περιφραγμένο χώρο.

Μέλη του Φιλοζωικού Ομίλου Σερρών (ΦΟΣ) που έσπευσαν στο σημείο κατέθεσαν καταγγελία με τέσσερις μάρτυρες, καθώς επίσης και εναντίον του ιδιοκτήτη των σκύλων για υπόθαλψη εγκληματία, γιατί ενώ αρχικά κατονόμασε τον δράστη ενώπιον πολλών μαρτύρων, αρνήθηκε στη συνέχεια να το επαναλάβει στην κατάθεσή του στην αστυνομία, προκειμένου να μην... μπλέξει.

Το θηλυκό κουτάβι που δεν υπέκυψε στα τραύματά του μεταφέρθηκε σε κτηνιατρική κλινική της Θεσσαλονίκης, αφού η κατάσταση της υγείας του απαιτεί 24ωρη ιατρική παρακολούθηση. Το σκυλί βρίσκεται σε ημικωματώδη κατάσταση και συντηρείται με ορό.

Δυσαρέσκεια για τη στάση της αστυνομίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΦΟΣ και η Ομοσπονδία καταγγέλλουν για αδιαφορία και αναλγησία τη διοίκηση και τα στελέχη του αστυνομικού τμήματος που επιλήφθηκε του περιστατικού και ζητούν από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ να διατάξουν έρευνα για τη στάση τους. Οι ζωόφιλοι, παράλληλα, δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε νόμιμες εναντίον τους ενέργειες.

«Ζητούμε να βεβαιωθούν τώρα τα διοικητικά πρόστιμα που προβλέπονται από τη νομοθεσία κατά του δράστη, ήτοι 30.000 ευρώ για κάθε κουτάβι, αλλά και τα διοικητικά πρόστιμα κατά του ιδιοκτήτη των ζώων, γιατί άφησε το σκυλί του να γεννήσει ενώ δεν είχε πού να διαθέσει τα περιφερόμενα τεσσάρων μηνών κουτάβια του, σύμφωνα με τον νόμο 4039/12, καθώς επίσης και τα διοικητικά πρόστιμα για έλλειψη σήμανσης, βιβλιαρίου υγείας κλπ.», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΦΠΟ και υπογραμμίζει ότι «τυχόν νέα ολιγωρία εκ μέρους της αστυνομίας στη βεβαίωση των διοικητικών προστίμων θα σημάνει την κινητοποίηση της φιλοζωικής κοινότητας εντός και εκτός Ελλάδας. Πρέπει να περιοριστεί το εκτεταμένο φαινόμενο της κακοποίησης των ζώων, που εκτός όλων των άλλων στιγματίζει τη χώρα μας στο εξωτερικό».

Η Ομοσπονδία στηλιτεύει επίσης το γεγονός πως επί της ουσίας κανείς από τους δράστες κακοποίησης ζώων στην Ελλάδα -ακόμα και των ειδεχθέστερων- δεν εκτίει την ποινή του, με αποτέλεσμα οι ποινές, αν και υψηλές, να μην επιφέρουν την ουσιαστική τιμωρία των δραστών ούτε να δρουν αποτρεπτικά.

makthes.gr

επιστροφή στην κορυφή

xrysopoulos