Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Χωρίς αγροτική ταυτότητα δεκάδες καλλιεργητές

AGROTES-XWRAFIA

Απάντηση Αποστόλου σε βουλευτές της ΝΔ

Χάνουν την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη και, κατά συνέπεια δεν δικαιούνται ενισχύσεων και αφορολόγητου, ένας μεγάλος αριθμός παραγωγών, που κάνουν δεύτερη δουλειά για να επιβιώσουν και το εξωγεωργικό εισόδημα υπερβαίνει το αγροτικό εισόδημα. Το γεγονός παραδέχεται έμμεσα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, δίνοντας διευκρινήσεις σχετικά με το νέο ορισμό του κατά επάγγελμα αγρότη, αλλά και τα κριτήρια που πρέπει να πληροί ένας παραγωγός προκειμένου να τον κατέχει.

Σε απάντηση που έδωσε ο υπουργός σε 15 βουλευτές της ΝΔ, φαίνεται ότι θα χάσουν την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη οι μικροί καλλιεργητές, που αναγκάζονται να κάνουν και μία δεύτερη δουλειά για την επιβίωσή τους, εάν έχουν μεγαλύτερο εισόδημα από την εξωαγροτική δραστηριότητα. Ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε, ωστόσο, ότι εάν ένας αγρότης χάσει την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη μία χρονιά, έχει την δυνατότητα την επόμενη να την ξαναπάρει αν πληροί τους όρους.

Σύμφωνα με το έγγραφο που κατέθεσε ο υπουργός στη Βουλή, ο αγρότης που ενδιαφέρεται να χαρακτηριστεί ως επαγγελματίας, θα πρέπει να πληροί σωρευτικά τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 65 του νόμου 4389/2016. Κυρίως, πρέπει να λαμβάνει από την απασχόλησή του σε αγροτική δραστηριότητα τουλάχιστον το 50% του συνολικού ετήσιου εισοδήματός του και να ασχολείται επαγγελματικά με αγροτική δραστηριότητα στην εκμετάλλευσή του τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του. Σημειώνεται, ότι ο αριθμός των επαγγελματιών αγροτών, το 2014, ανερχόταν σε 296.174 από σύνολο 751.509 αγροτών που αιτήθηκαν ενιαία ενίσχυση.

επιστροφή στην κορυφή

xrysopoulos