Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Ανατροπές στο αγροτοσυνεταιριστικό κίνημα

SYSKEPSH-NEA-PASEGES

Δημιουργείται νέα ΠΑΣΕΓΕΣ

Την ίδρυση της «νέας ΠΑΣΕΓΕΣ» προωθούν συνεταιριστές του αγροτικού κινήματος, οι οποίοι έδωσαν στη δημοσιότητα τη διακήρυξή τους για τον νέο φορέα. Οι εκπρόσωποι των αγροτικών συνεταιρισμών από όλη τη χώρα, που πρόσφατα συναντήθηκαν σε ξενοδοχείο των Αθηνών, ετοιμάζουν το καταστατικό του φορέα, το οποίο θα έχει συνταχθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου.

«Η ‘νέα ΠΑΣΕΓΕΣ’ ιδρύεται για να υπερασπιστεί την ίδια την έννοια του συνεταιρισμού και εισάγει τον αγρότη στη νέα εποχή, διαμορφώνοντας τις συνθήκες εκείνες που θα του επιτρέψουν να αντεπεξέλθει στο οικονομικά ασφυκτικό, άκρως ανταγωνιστικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη διακήρυξη.

Η διακήρυξη δέκα σημείων αποτελεί τον δεσμευτικό οδηγό ίδρυσης του νέου κεντρικού συνεταιριστικού φορέα. «Ο χαρακτήρας του θα είναι αμιγώς συνεταιριστικός. Θα διέπεται δε από το πνεύμα και την ουσία που επιβάλλουν οι διεθνείς συνεταιριστικές αρχές (1η: εθελοντική και ελεύθερη συμμετοχή, 2η: δημοκρατική διοίκηση εκ μέρους των μελών, 3η: οικονομική συμμετοχή των μελών, 4η: αυτονομία και ανεξαρτησία, 5η: εκπαίδευση, πρακτική εξάσκηση και πληροφόρηση, 6η: συνεργασία μεταξύ συνεταιρισμών, 7η: ενδιαφέρον για την κοινότητα)», όπως υπογραμμίζεται στο δεύτερο σημείο, ενώ υπάρχει η διαβεβαίωση ότι «η αυτονομία και ανεξαρτησία του θα διασφαλιστεί καταστατικά, κατά τρόπο που να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο πολιτικής-κομματικής ή άλλης εξάρτησης στο μέλλον». Κύρια επιδίωξη του νέου φορέα, σύμφωνα με τη διακήρυξη, θα είναι «η προάσπιση του συνεταιρίζεσθαι, κατά το άρθρο 12 του συντάγματος, η παραγωγή δραστηριοτήτων για την υποστήριξη των μελών του, η υλοποίηση δράσεων για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την υπεράσπιση των συμφερόντων των παραγωγών».

επιστροφή στην κορυφή

xrysopoulos