Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos

ΡΟΗ 24/7:

Παρέμβαση Δημάρχων της Κ. Μακεδονίας για τους δασικούς χάρτες

PEDKM NEW OKT16

Προτάσεις ΠΕΔ-ΚΜ προς το αρμόδιο υπουργείο

Να δοθεί παράταση τεσσάρων μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες, ζητά η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, μετά τη συνεδρίαση της Τρίτης.

Στην συνεδρίαση της ΠΕΔ, βρέθηκε και ο προϊστάμενος διεύθυνσης συντονισμού και επιθεώρησης δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας, Αποστόλης Αϊναλής, ο οποίος τόνισε ότι σε δύο με τρεις μήνες θα ξεκινήσει η ανάρτηση δασικών χαρτών στις περιφερειακές ενότητες Κιλκίς, Πέλλας, Σερρών Ημαθίας.

Να σημειωθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών σε 33 Περιφερειακές ενότητες της χώρας μεταξύ των οποίων και οι ΠΕ Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Πέλλας και Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

"Η αυτοδιοίκηση και οι πολίτες αλλά και συλλογικά όργανα όπως τα επιμελητήρια έχουν αντιδράσει σε σχέση με τον τρόπο που γίνεται αυτό. Η αναγκαιότητα να αποκτήσει η χώρα δασικούς χάρτες είναι πολύ μεγάλη, είναι προϋπόθεση για να κάνουμε δασολόγιο και κτηματολόγιο και δημιουργεί τις προϋποθέσεις και για την προστασία του περιβάλλοντος και να γνωρίζουμε επιτέλους τι είναι δασικό και τι δεν είναι να βοηθήσουμε δηλαδή και την ιδιωτική οικονομία και τις επενδύσεις σε αυτή τη χώρα. Εντοπίσαμε στον δήμο μας ότι υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα. Στον δήμο μας υπάρχουν 2 οικισμοί περίπου 3.500 στρέμματα τα οποία παίρνουν επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και στους δασικούς χάρτες φαίνονται ως δασικά γιατί δασικά φαινόταν ότι ήταν στους χάρτες του ' 45 που είναι η βάση για την κατάθεση των δασικών χαρτών. Ζήτησα από την ΠΕΔ πάρα το ότι η ΚΕΔΕ έχει ασχοληθεί νωρίτερα να κάνουμε μια συζήτηση και να κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις για όλα τα ζητήματα που ταλανίζουν. Κυρίαρχα είναι η παράταση που πρέπει να δοθεί γιατί δεν προλαβαίνει κανένας δήμος και κανένας πολίτης. Από τα στοιχεία που έχουμε ούτε το 10% των ενδιαφερόμενων έχουν καταθέσει τις ενστάσεις τους. Παράταση 3-4 μήνες να δοθεί χρόνος για να γίνουν οι ενστάσεις και να ζητήσουμε από την πολιτεία να αντιμετωπιστούν ως δημόσιο επιτέλους. Δεν μπορεί να πληρώνουν οι δήμοι για να αλλάζουν τις χρήσεις όλων αυτών που εκχερσώθηκαν και είναι δική τους περιουσία", τόνισε ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος.

"Πιστεύουμε ότι το ξεκαθάρισμα των εκτάσεων με το νομοσχέδιο το οποίο έχει έρθει θα έχει θετικά ως πριν την ανάπτυξη. Όμως δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σήμερα το 2017 με χάρτες του 1945. Καταλαβαίνετε ότι εκείνη την εποχή και στην διάρκεια ενός μεγάλου πολέμου, πολλές εκτάσεις έχουν μείνει ακαλλιέργητες τότε οι αεροφωτογραφίες με την ευκρίνεια που είχαν έδειχναν ότι είναι δασικές. Δεύτερον ο χρόνος που δόθηκε για διαβούλευση ήταν πάρα πολύ μικρός. Να δοθεί παράταση για να κάνουν οι πολίτες τις ενστάσεις τους. Υπάρχει αυτό το οικονομικό βάρος για τον καθένα. Είναι ένα βάλεις που ξεκινάει από τα 30 ευρώ και φτάνει μέχρι τις 20.000 ευρώ ανάλογα με την έκταση να δοθεί χρονικό διάστημα τουλάχιστον μέχρι 31/12/2017", ανέφερε από την πλευρά του, ο δήμαρχος Χαλκηδόνας Γιάννης Τσουκνιδάς.

Αναλυτικά οι προτάσεις του κ. Παπαδόπουλου, οι οποίες θα σταλούν από την ΠΕΔ-ΚΜ στο υπουργείο Ενεργείας και Περιβάλλοντος:

1. ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝΤΑΙ:

Να δοθεί η δυνατότητα για τις εκτάσεις που ανήκουν ιδιοκτησιακά στο Ελληνικό Δημόσιο, και φαίνονται ως δασικές (ΔΑ στον δασικό χάρτη), ενώ καλλιεργούνται και έχουν ενταχθεί στις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ:

• να μην κατατίθεται αντίρρηση από τον γεωργό / ιδιοκτήτη

• να δίνεται χρόνος για την υπαγωγή της έκτασης στην διαδικασία εξαγοράς ή αλλαγή χρήσης με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία

• να απλουστευτούν οι διαδικασίες εξαγοράς και αλλαγής (π.χ. μείωση τιμήματος εξαγοράς και περιβαλλοντικού τέλους, δυνατότητα διακανονισμού δόσεων)

• να έχουν ΜΟΝΟ γεωργική χρήση.

Να δοθεί η δυνατότητα για τις εκτάσεις που ανήκουν ιδιοκτησιακά σε ΟΤΑ, και φαίνονται ως δασικές [ΔΑ στον δασικό χάρτη], ενώ καλλιεργούνται και έχουν ενταχθεί στις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ:

• να μην κατατίθεται αντίρρηση από τον γεωργό / ιδιοκτήτη (Δήμο)

• να απαλλαγούν ΠΛΗΡΩΣ οι ΟΤΑ ως ΝΠΔΔ από το περιβαλλοντικό τέλος αλλαγής χρήσης

• να έχουν ΜΟΝΟ γεωργική χρήση.

2. ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ:

Ο σαφής προσδιορισμός των γεωργικών ή άλλων εκτάσεων (κατοικιών, κτισμάτων, εγκαταστάσεων κ.λπ.), που εξαιρούνται της αναδάσωσης μιας περιοχής, πρέπει να γίνει με μέριμνα και ευθύνη της πολιτείας. Προτείνεται να εξαιρεθούν οι περιοχές αυτές, προσωρινά, της ανάρτησης και να αναρτηθούν μόλις η πολιτεία λύσει αυτό το θέμα.

3. ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ:

Να προωθηθεί τροπολογία του ν. 3889/2010, με την οποία θα ορίζεται ότι επιτρέπεται η άσκηση αντιρρήσεων για περιοχές των οποίων αμφισβητείται ο δασικός χαρακτήρας και οι οποίες βρίσκονται εντός του γενικού περιγράμματος της αναδασωτέας έκτασης. Επίσης, με την ίδια τροπολογία να ορίζεται ότι οι Δασάρχες υποχρεούνται να εφαρμόσουν την ανάκληση της αναδάσωσης άμεσα.

4. ΤΕΛΗ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗΣ:

Να γίνει περαιτέρω δραστική μείωση των τελών αντίρρησης για τους πολίτες και πλήρης απαλλαγή των ΟΤΑ ως ΝΠΔΔ από αυτά, όπως ισχύει για το Δημόσιο.

5. ΧΡΟΝΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΩΝ:

Να δοθεί παράταση του χρόνου υποβολής αντιρρήσεων κατά 4 μήνες, δηλαδή η συνολική διάρκεια να είναι έξι μήνες.

6. ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΩΝ:

Να υπάρξει οδηγία από το Υπουργείο για τη σύσταση των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων, ώστε το 2ο μέλος που ορίζεται από τον ν. 3889/2010 ότι μπορεί να είναι δασολόγος ή γεωπόνος ή τοπογράφος ΠΕ ή ΤΕ, να ορίζεται με πρόταση των κατά τόπους ΠΕΔ, μεταξύ υπαλλήλων του Δημοσίου ή Δήμων ή άλλων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

7. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ:

Να οργανωθούν άμεσα ενημερωτικές συγκεντρώσεις σε κάθε Δήμο, με συνεργασία των Δασικών Υπηρεσιών και των Δήμων.

επιστροφή στην κορυφή

xrysopoulos