Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Περιπολίες της Αστυνομίας μόνο με τον... οδηγό

peripoliko astynomia

Επιστολή της ΠΟΑΣΥ στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.

Επικίνδυνες περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ., μόνο με τον… οδηγό, καταγγέλλει με επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, προς τον αρχηγό του Σώματος, Κωνσταντίνο Τσουβάλα, την οποία κοινοποιεί στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, το γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Δημήτρη Αναγνωστάκη, και τον προϊστάμενο Επιτελείου, Μιχάλη Καραμαλάκη.

Οι ένστολοι συνδικαλιστές επισημαίνουν ότι έχουν συνεχείς καταγγελίες, που αναφέρονται σε σοβαρά περιστατικά εναντίον αστυνομικών, εξαιτίας του γεγονότος εκτέλεσης υπηρεσίας εποχούμενης περιπολίας με ένα μόνο αστυνομικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σωματική ακεραιότητά τους. Προσθέτουν, επίσης, την αναγκαιότητα έκδοσης νέου άρθρου σε υπό έκδοση Προεδρικό Διάταγμα, που δεν θα επιτρέπει την εκτέλεση υπηρεσίας εποχούμενης περιπολίας μόνο με ένα άτομο, τον οδηγό, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι και η διάθεση πληρώματος, πέραν του οδηγού.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 77 παρ. 3 του Π.Δ. 141/1991, σε περίπτωση αδυναμίας επάνδρωσης των περιπολικών αυτοκινήτων, δύναται κατά την κρίση του διευθυντή ή διοικητή της Υπηρεσίας τα εν λόγω οχήματα να κινούνται και με μόνο τον οδηγό, για την εκτέλεση συνήθων αστυνομικών καθηκόντων. Ωστόσο, προβλέπει ότι δεν επιτρέπεται η κίνηση μακριά από κατοικημένες περιοχές ούτε και η επέμβαση σε περιπτώσεις σοβαρών ή εκτεταμένων περιστατικών διατάραξης της τάξης, χωρίς τη βοήθεια και άλλων συναδέλφων του.

Στην παράγραφο 5 του ιδίου άρθρου αναφέρεται ότι οι ειδικότερες αποστολές των εποχούμενων περιπολιών και λοιπές συναφείς λεπτομέρειες καθορίζονται με κανονιστική διαταγή του κ. αρχηγού. Ως «συνήθη αστυνομικά καθήκοντα» που μπορεί να εκτελεί ο αστυνομικός, μόνος του με το περιπολικό, είναι σε περιπτώσεις γενικών περιπόλων που δεν ενέχουν επικινδυνότητα, ιδίως όταν αυτές δεν κινούνται μακριά από κατοικημένες περιοχές και δεν παρίσταται ανάγκη επέμβασης εξαιτίας σοβαρών ή εκτεταμένων περιπτώσεων διατάραξης της τάξης (argumentum a contrario).

Η ΠΟΑΣΥ παρακαλεί τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με τα νέα διαμορφούμενα εγκληματολογικά δεδομένα, να διασφαλίσει «κατά το καλύτερο το συνάδελφο από κάθε έκνομο γεγονός και να συμβάλλει ουσιαστικά στην προσφορά αποτελεσματικότερου αστυνομικού έργου».

επιστροφή στην κορυφή

xrysopoulos