Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Θανατηφόρο μικρόβιο στο δίκτυο ύδρευσης του Νοσοκομείου "Παπαγεωργίου"

NOSOKOMEIO PAPAGEWRGIOY

Καταγγελίες από την ΠΟΕΔΗΝ - Τι απαντά η Διοίκηση

Το μικρόβιο «Λεγιονέλλα» καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία) ότι ανιχνεύτηκε στο δίκτυο ύδρευσης του Γενικού Νοσοκομείου Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης.

«Βρέθηκε στο δίκτυο ύδρευσης του Νοσοκομείου το μικρόβιο Λεγιονέλλα που η θνησιμότητα στους νοσηλευόμενους ασθενείς που θα προσβληθούν αγγίζει το 50%» προειδοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ

«Βρέθηκε στο δίκτυο ύδρευσης του Νοσοκομείου το μικρόβιο Λεγιονέλλα που η θνησιμότητα στους νοσηλευόμενους ασθενείς που θα προσβληθούν αγγίζει το 50%.

Γιατί θερίζουν οι Νοσοκομειακές Λοιμώξεις στα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας; Πάνω από 3.000 Νοσηλευόμενοι ασθενείς κατ’ έτος χάνουν τη ζωή τους από Νοσοκομειακές Λοιμώξεις στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Τριπλάσιο το ποσοστό προσβολής από Νοσοκομειακό μικρόβιο στα δικά μας Νοσοκομεία απ’ ότι στα Νοσοκομεία των άλλων χωρών της Ευρώπης.

Η νοσηρότητα και η θνησιμότητα από νοσοκομειακές λοιμώξεις στις χώρες της Ε.Ε. είναι 5% επί των εισαγωγών στα Νοσοκομεία τους. Στη χώρα μας η νοσηρότητα και η θνησιμότητα από νοσοκομειακές λοιμώξεις κατά μέσο όρο είναι στο 15% επί των εισαγωγών στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Τι έχει να πει για την παρακάτω καταγγελία μας ο κος Πολάκης; Ο λαλίστατος Υπουργός του facebook;

Είναι φυσιολογικό;

Τι φταίει;

Η κακή μοίρα των ασθενών ή οι πολιτικές που ασκούνται από τον κο Πολάκη και την κυβέρνησή του στη Δημόσια Υγεία;

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Ναυαρχίδα των Νοσοκομείων της Βορείου Ελλάδος. Ανιχνεύτηκε Λεγιονέλλα στο δίκτυο ύδατος του Νοσοκομείου.

Σας κοινοποιούμε έγγραφο της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ που ενημερώνει για την ανίχνευση λεγιονέλλας στο δίκτυο ύδατος του Νοσοκομείου (29/8/2017) και την λήψη μέτρων για την προφύλαξη ασθενών.
Υποδεικνυόμενα μέτρα όπως διακοπή της χρήσης του δικτύου θερμού ύδατος(εκεί βρέθηκε το μικρόβιο). Για φανταστείτε τους ασθενείς να κάνουν μπάνιο ή να πλένονται με το ζεστό νερό. Παίζουν με το θάνατο!!! Υποδεικνύουν επίσης τη χρήση στείρου αποστειρωμένου ύδατος αντί νερού βρύσης για την παρασκευή κάθε είδους διαλύματος που χορηγείται στους ασθενείς ή οτιδήποτε παρασκευάζεται για νοσοκομειακή χρήση.

Την μη χρησιμοποίηση ως πόσιμου το νερό της βρύσης και το νερό των ψυκτών για κατηγορίες ασθενών.

Δίνουν επίσης οδηγίες για την αντιμετώπιση των ασθενών που θα προσβληθούν από το εν λόγω νοσοκομειακό μικρόβιο.

Τι προκαλεί η Λεγιονέλλα (Legionella):

Η νόσος των Λεγεωναρίων ή λεγεωνέλλωση είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που οφείλεται σε λοίμωξη από βακτήρια του γένους Λεγεωνέλλα ή Λεγιονέλλα (Legionella). Περίπου το 90% όλων των λεγεωνελώσεων οφείλονται στο βακτήριο Legionella pneumophila (Λεγεωνέλλα η πνευμονόφιλος), η οποία ευθύνεται για τη νόσο των λεγεωναρίων. Άλλα είδη που προσβάλλουν τον άνθρωπο είναι τα Legionella longbeachae, Legionella feeleii, Legionella micdadei και Legionella anisa, τα οποία προκαλούν το πυρετό Πόντιακ, μια εμπύρετη αυτοπεριοριζόμενη νόσο που μοιάζει με γρίπη. Η νόσος των λεγεωναρίων έχει θνησιμότητα που μπορεί να φτάσει μέχρι το 15%, ενώ σε νοσηλευόμενους σε νοσοκομεία μπορεί να φτάσει μέχρι το 50% αν τα αντιβιοτικά αργήσουν να χορηγηθούν.

Οι λεγεωνέλλες είναι βακτήρια που είναι υδρόβια, ενώ μπορούν να βρεθούν στο έδαφος. Η L. pneumophila έχει βρεθεί μόνο σε υδάτινα συστήματα, όπως λίμνες, ποτάμια, δεξαμενές και συστήματα ύδρευσης και ψύξης μεγάλων κτιρίων, όπου ζει συμβιωτικά με την αμοιβάδα]. Μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε θερμοκρασίες ανάμεσα σε 20°C και 55°C, με ιδανική θερμοκρασία στους 35°C. Ευνοϊκοί παράγοντες για την ανάπτυξη είναι η παρουσία σκουριάς ή φυκιών. Όταν μολύνει τον άνθρωπο, το βακτήριο μπαίνει μέσα στα μακροφάγα και τα επιθηλιακά κύτταρα του πνεύμονα και αναπαράγεται μέσα στα κύτταρα.

Οι λεγεωνέλλες μεταδίδονται μέσω της εισπνοής ενός εναιωρήματος νερού ή/και χώματος το οποίο έχει επιμολυνθεί με βακτήρια.Ανάμεσα στα περιβάλλοντα που αναπαράγονται είναι οι ψυκτικοί πύργοι, οι υγραντήρες και τα μεγάλα συστήματα κλιματισμού. Το όνομά τους το πήραν επειδή η πρώτη επιδημία έλαβε χώρα το 1976 σε ένα ξενοδοχείο στη Φιλαδέλφια των ΗΠΑ, όπου συνεδρίαζε η Λεγεώνα της Αμερικής. Περιστατικά λεγεωνελλώσεων έχουν καταγραφεί σε όλο το κόσμο.
Αν είναι δυνατόν!

Πώς βρέθηκε το εν λόγω Νοσοκομειακό μικρόβιο στο δίκτυο νερού του Νοσοκομείου ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ;

Τι φταίει κύριε Πολάκη;

Φταίει ασφαλώς η έλλειψη συντήρησης και ανανέωσης του δικτύου παροχής νερού, των υδραυλικών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του Νοσοκομείου που λειτουργεί με νερό του δικτύου.

Που είναι τα χρήματα για την συντήρηση του Νοσοκομείου κύριε Πολάκη;
Πόσοι ασθενείς έχασαν τη ζωή τους ή κινδύνεψαν ή κινδυνεύουν στο Νοσοκομείο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ;

Θα λογοδοτήσει κανείς;

Το μικρόβιο είναι εξαπλωμένο σε όλο το δίκτυο νερού. Ποιος θα μας πει αν κινδυνεύουν κάτοικοι στα σπίτια της γύρω περιοχής ή σε άλλα Νοσοκομεία που είναι διασυνδεδεμένα με το ίδιο δίκτυο παροχής νερού;

Εάν κινδυνεύουν ασθενείς σε άλλα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης;

Τι να πει κανείς;

Ντροπή!!!"

Από την πλευρά του το Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου σχετικά με την καταγγελλία της ΠΟΕΔΗΝ επιβεβαίωσε ότι υπήρξε ύποπτο δείγμα σε ζεστό νερό σε απομακρυσμένη περιοχή του νοσοκομείου και συνήλθε αμέσως ειδική επιτροπή, για τη σωστή αντιμετώπισή του.

Αναλυτικά η απάντηση

«Στο ΓΝ Παπαγεωργίου συνηθίζουμε να διενεργούμε τακτικά, προληπτικά, δειγματοληπτικούς ελέγχους ρουτίνας. Μόλις διαπιστώσουμε την παραμικρή απόκλιση από τις φυσιολογικές τιμές, επεμβαίνουμε άμεσα και πριν ακόμη προκύψει ο οποιοσδήποτε κίνδυνος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπήρξε ύποπτο δείγμα σε ζεστό νερό, απομακρυσμένης περιοχής στο Νοσοκομείο. Αμέσως συνήλθε η ειδική επιτροπή και δόθηκαν οδηγίες σωστής αντιμετώπισης. Καλό είναι ό,τιδήποτε συμβαίνει να προλαμβάνεται και να αντιμετωπίζεται εν τη γενέσει του. Λειτουργούμε πάντα άμεσα και λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα ώστε να μην προκύψει κανένας κίνδυνος για τους ασθενείς μας.

Το δίκτυο υδροδότησης του Νοσοκομείου είναι σε άριστη κατάσταση, λόγω επιμελών συντηρήσεων, είναι ανεξάρτητο και σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να επηρεάζει την υδροδότηση των γύρω περιοχών».

επιστροφή στην κορυφή

xrysopoulos