xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: «Ανάσα» σε ανέργους μέσω των Συμβουλευτικών Σταθμών

dimos neapolis sikeon

Αύξηση στο ποσοστό των πολιτών που κατάφεραν να βρουν εργασία μέσω των υπηρεσιών του Δήμου

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα της δουλειάς που συντελείται καθημερινά από τις δημοτικές Κοινωνικές Υπηρεσίες όσον αφορά το μείζον πρόβλημα της ανεργίας, αφού μόνο για το 2016 περίπου 300 άτομα κατάφεραν να βρουν εργασία μέσω των Συμβουλευτικών Σταθμών που λειτουργούν στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών.
Η αύξηση της ανεργίας τα τελευταία χρόνια καθιστά αναγκαία τη λήψη μέτρων προστασίας για όλους εκείνους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ανεργίας και δεν έχουν την απαραίτητη ενημέρωση και βοήθεια που θα τους επιτρέψει την εξεύρεση εργασίας. Απέναντι στο θέμα αυτό, η δημοτική αρχή συνεχίζει με ευαισθησία και ευθύνη να σκύβει στα προβλήματα που δημιουργεί η κρίση στους κατοίκους της περιοχής μας, επιτυγχάνοντας μάλιστα θετικά αποτελέσματα στον τομέα της επανένταξης ανέργων στην αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 2016 στους κατά τόπους Συμβουλευτικούς Σταθμούς απευθύνθηκαν 1.434 άτομα με αίτημα την απασχόληση, όπου συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 3.332 συνεδρίες συμβουλευτικής.
Ιδιαίτερα σημαντική αποδεικνύεται η δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας για τους ανέργους, η οποία λειτουργεί από το Σεπτέμβρη του 2014, όπου καθημερινά έχουν άμεση πρόσβαση σε θέσεις εργασίας (www.syntopos.gr). Η επισκεψιμότητα της σελίδας για το 2016 ανέρχεται μηνιαίως κατά μέσο όρο σε 2.000 άτομα.

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα

«Η μεγαλύτερη μάστιγα της εποχής είναι η ανεργία και κυρίως των νέων ανθρώπων. Είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους, για αυτό και ο δήμος μας με ευαισθησία αναπτύσσει δράσεις και πρωτοβουλίες για την όσο το δυνατόν αποτελεσματική αντιμετώπισή του, λειτουργώντας στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Κι ένας συνάνθρωπός μας να βρει εργασία ή να επιστρέψει στην αγορά εργασίας είναι επιτυχία που μας χαροποιεί ιδιαίτερα», δηλώνει ο Δήμαρχος Νάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα που επιτυγχάνουν οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από 1.434 που απευθύνθηκαν στους Συμβουλευτικούς Σταθμούς με αίτημα την εύρεση εργασίας, 292 άτομα τελικά βρήκαν δουλειά, ένα ποσοστό 20,4% επί των ανέργων.
Τα αποτελέσματα αυτά παρουσιάστηκαν και επίσημα από την αναπλ. προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Εργασίας και Ισότητας του Δήμου Μάρω Βασσάρα στη συνάντηση εργασίας ειδικού ευρωπαϊκού προγράμματος της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το EXCEPT: Social Exclusion of Youth in Europe (www.except-project.eu), το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της Δράσης HORIZON 2020, και υλοποιείται ανάμεσα σε άλλους φορείς από το ΑΠΘ.
«Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των Συμβουλευτικών Σταθμών στην εύρεση εργασίας μάς δίνουν ελπίδα για τη συνέχιση της δουλειάς και του αγώνα μας. Ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι άνεργοι και οι άνεργες μάς εμπιστεύονται και ότι τολμούν να κάνουν και υπερβάσεις, όπως η κα. Σ., που στα 64 της πήρε την απόφαση να συμμετέχει σε πρόγραμμα κατάρτισης με θέμα το marketing και μάλιστα να διαπρέψει σε αυτό. Παρόλα αυτά, μεγάλη είναι η ανησυχία μας για την ανεργία των νέων η οποία έχει πολλαπλές επιπτώσεις στους νέους ανθρώπους καθώς εμποδίζει την αυτονόμησή τους και ουσιαστικά το ‘ ‘μεγάλωμά’’ τους», ανέφερε μεταξύ άλλων η Μ. Βασσάρα.

Το προφίλ των ανέργων

Από τον συνολικό αριθμό των ατόμων που απευθύνθηκαν στους κατά τόπους Συμβουλευτικούς Σταθμούς του Δήμου Νεάπολης-Συκεών με αίτημα την απασχόληση, οι 533 ήταν άντρες (37%) και οι 901 γυναίκες (63%).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάζονται το αρμόδιο γραφείο του δήμου, το 50,3% των ανέργων είναι απόφοιτοι μέσης εκπαίδευσης, ενώ μόλις το 1% έχει κάνει μεταπτυχιακές-διδακτορικές σπουδές. Σε ότι αφορά την ηλικία των ανέργων, το μεγαλύτερο ποσοστό αναφέρεται στην ηλικία 36 έως 45 ετών.

επιστροφή στην κορυφή

xrysopoulos