Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos

ΡΟΗ 24/7:

Η εναρκτήρια συνάντηση για το έργο BIOPROSPECT

DSC 0162

Από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το έργο BIOPROSPECT – «Conservation and sustainable capitalization of biodiversity in forested areas», μετά την εναρκτήρια συνάντηση που διοργανώθηκε από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΤΑ, στη Θεσσαλονίκη. Στη συνάντηση προσήλθαν όλοι οι εταίροι, ενώ στην ατζέντα συμπεριλήφθηκαν, μεταξύ άλλων, η ανάλυση των δράσεων του έργου και οι αρχικές δραστηριότητες.

Σκοπός του έργου BIOPROSPECT είναι να διερευνήσει και να τεκμηριώσει την οικονομική αξία της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημικών υπηρεσιών δασικών περιοχών και τους τρόπους της βιώσιμης κεφαλαιοποίησης τους, ως μέσο για την αειφορική διαχείριση, ανάπτυξη και προστασία των περιοχών.

Το Έργο BIOPROSPECT υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διακρατικής Συνεργασίας «Βαλκάνια - Μεσόγειος 2014-2020», έχει διάρκεια 24 μήνες (Οκτώβριος 2017 – Οκτώβριος 2019) και συμμετέχουν σε αυτό 8 εταίροι από τις 5 χώρες του Προγράμματος.

Οι ειδικοί στόχοι είναι:

1. H παροχή λειτουργικών εργαλείων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας των δασών μέσω της οικονομικής αποτίμησης και της βιώσιμης κεφαλαιοποίησής της.

2. Η πιλοτική εφαρμογή της χαρτογράφησης και οικονομικής αποτίμησης των οικοσυστημικών υπηρεσιών και της βιοποικιλότητας των δασών καθώς και του οφέλους από την κεφαλαιοποίηση τους.

3. Η ενσωμάτωση οικονομικών αποτιμήσεων στη διαχείριση των περιοχών αυτών και η πρόταση πολιτικών πρωτοβουλιών στην περιοχή της Βαλκανικής.

Φορείς υλοποίησης του έργου είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου Θράκης- Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης- Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, το Ινστιτούτο Εκθεσιακών Ερευνών, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης-Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το ερευνητικό κέντρο AGROBIOINSTITUTE της Βουλγαρίας, ο Δήμος του Vrapcisht από την ΠΓΔΜ και ο Δήμος του Maliq από την Αλβανία.

επιστροφή στην κορυφή

xrysopoulos