Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos

ΡΟΗ 24/7:

Θεσσαλονίκη: Ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος

190127 Olokaftoma5

Εκδηλώσεις από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και την Ισραηλιτική Κοινότητα

Την ομόφωνη και απερίφραστη καταδίκη τους για τα εγκλήματα του ναζισμού καθώς και για τον βανδαλισμό Εβραϊκών Μνημείων στην πόλη, όπως ο πρόσφατος στο μνημείο του ΑΠΘ, εξέφρασαν εκπρόσωποι της πολιτείας διάρκεια εκδήλωσης στην Γ' Αποθήκη του Λιμανιού, στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος που τιμήθηκε την Κυριακή.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με Επιμνημόσυνη Δέηση στα θύματα του Ολοκαυτώματος υπό τους ήχους της Χορωδίας της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια ακολούθησαν χαιρετισμοί εκπροσώπων της πολιτικής, της αυτοδιοίκησης και της Ισραηλιτικής Κοινότητας της χώρας αλλά και της Θεσσαλονίκης, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Γενς Πλότνερ.

Η κεντρική ομιλία του Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, περιείχε συναισθηματικό τόνο και προσωπικές αναφορές.

"Δεν είναι εύκολο να στέκομαι εδώ μπροστά σας. Η χώρα που εκπροσωπώ έχει αναγνωρίσει τα εγκλήματα των προγόνων της.

Η δολοφονία όλων αυτών των ανθρώπων είναι το αποτέλεσμα της αρρωστημένης σκέψης του Χίτλερ. Το σχέδιο όμως εφαρμόσθηκε από πολλούς. Και πολλοί δεν ήθελαν να ξέρουν ή δεν ενδιαφέρθηκαν.

Ο πόνος, η ντροπή και η ευθύνη, όλα αυτά είναι μέρος της Γερμανικής μας ταυτότητας", ανέφερε ο Πρέσβης της Γερμανίας.

"Όσο στη χώρα μας και σε άλλες χώρες της Ευρώπης οι συναγωγές συνεχίζουν να φυλάσσονται από αστυνομία, δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι", πρόσθεσε.

Σοκαρισμένη από την βεβήλωση του μνημείο στο ΑΠΘ δήλωσε η πρέσβης του Ισραήλ, Ιρίτ Μπέν-Άμπα.

"Ευχαριστούμε την ελληνική πολιτεία και τα πολιτικά κόμματα για την ξεκάθαρη καταδίκη των βανδαλισμών", τόνισε σημειώνοντας πως επιθυμεί και την ξεκάθαρη καταδίκη από την ηγεσία της Ορθόδοξης εκκλησίας.

"Για τους ναζί ήταν απλός αριθμός. Άνθρωποι έχαναν την αξιοπρέπειά τους και δολοφονούνταν. Απλώς επειδή ήταν Εβραίοι. Θυμόμαστε. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ.

Θυμόμαστε αυτούς που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς, αυτός που μπορούσαν να σώσουν Εβραίους και δεν το έκαναν. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται ακόμη κι αν το θέλουν οι αρνητές του ολοκαυτώματος", σημείωσε η πρέσβης του Ισραήλ αναφερόμενη στην ημέρα μνήμης.

"Η Θεσσαλονίκη απελευθερώθηκε μέσα σε μια βροντερή σιωπή τον Οκτώβριο του '44. Τέτοιες εκατόμβες θυμάτων λίγες πόλεις στοιχειώνουν όπως τη Θεσσαλονίκη", ανέφερε στην ομιλία της η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Όπως είπε η πόλη καμωνόταν ότι δεν ήξερε και κουκούλωνε αμαρτίες.

"Το 2014 στήθηκε στο ΑΠΘ μνημείο που υπενθυμίζει τα γεγονότα. Αποδείχτηκε η πικρή αλήθεια της ιστορίας της πόλης", τόνισε.

Η κ. Νοτοπούλου ανέφερε ακόμα ότι το φίδι του νεοναζισμού βγήκε από το αυγό του.

"Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν νεοναζιστικά μορφώματα. Στη χώρα μας έχει όνομα. ΧΑ", είπε.

"Φτάνει η ιστορική καταδίκη ναζισμού; Δεν βεβηλώνουν άγνωστοι τα μνημεία. Η επανειλημμένη βεβήλωση μας προκαλεί αβάσταχτο πόνο", δήλωσε σημειώνοντας πως η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι δημοκρατικό καθήκον κάθε πολίτη.

"Να υπερασπιστούμε μαζί τη δημοκρατία. Χρειαζόμαστε ενιαίο δημοκρατικό μέτωπο", τόνισε η κ. Νοτοπούλου.

Την άποψη ότι η πολιτεία έχει χρέος να βρεις του βανδάλους και να τους οδηγήσει στη δικαιοσύνη, εξέφρασε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

190127 Olokaftoma1

«Δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο γι’ αυτά που κάνουμε, είμαστε υπεύθυνοι και γι’ αυτά που δεν κάνουμε. Γι’ αυτά που επιτρέπουμε στους άλλους να κάνουν, με τη σιωπή και την παθητικότητά μας. Είναι ευθύνη κάθε δημοκρατικής, ελεύθερης, πολιτισμένης κοινωνίας να δώσει στην ιστορική αλήθεια και τη μνήμη το χώρο και τον τρόπο να αποκαλυφθεί, να διαδοθεί και να διατηρηθεί», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Τζιτζικώστας παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση (ασκαβά) στην Αποθήκη Γ’ του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, απηύθυνε χαιρετισμό και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Ελευθερίας, συνοδευόμενος από την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.

Αναφερόμενος στις βεβηλώσεις και τους βανδαλισμούς, που έχει υποστεί το συγκεκριμένο Μνημείο, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε: «Στην Πλατεία Ελευθερίας, το ‘Μαύρο Σάββατο’, 11 Ιουλίου του 1941, 9.000 Εβραίοι συμπολίτες μας στήθηκαν στη σειρά για να δηλώσουν την ταυτότητά τους. Υπέστησαν βαρύτατους εξευτελισμούς κάτω από τον καυτό ήλιο και το βλέμμα των συμπολιτών τους. Εκεί ακριβώς δημιουργήθηκε το Μνημείο του Ολοκαυτώματος για να συμβολίζει και να μας θυμίζει εκείνη τη μέρα. Και αυτό το μνημείο, τέσσερις φορές μέσα στον τελευταίο χρόνο, έχει γίνει στόχος βεβήλωσης. Αυτή η απαράδεκτη και προσβλητική συμπεριφορά πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Η Πολιτεία έχει χρέος να βρει επιτέλους τους βανδάλους που καταστρέφουν το μνημείο και να τους οδηγήσει στη Δικαιοσύνη. Δεν χωράει καμία ανοχή σε κανέναν. Πρέπει να σεβαστούμε και να προστατεύσουμε το μνημείο - σύμβολο της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου μας».

Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι χρέος όλων, εκτός από τη διατήρηση της μνήμης είναι και οι πράξεις: «Να προασπίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη συλλογική, δευτερογενή μνήμη. Αυτό τον σπουδαίο στόχο, την ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς των Εβραίων έχει το Μουσείο Ολοκαυτώματος που κατασκευάζεται στη δυτική Θεσσαλονίκη. Ένα όραμα της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης που γίνεται πραγματικότητα με τη στήριξη όλων των φορέων του τόπου μας και θα αποτελέσει πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Σημείο αναφοράς για την εκπαίδευση και την ιστορική έρευνα. Ένα ζωντανό μάθημα της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου μας. Πάνω απ’ όλα, θα είναι φόρος τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος και στις οικογένειές τους. Μια ασπίδα γνώσης για όλους εμάς, τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και τους επισκέπτες μας. Και ιδιαίτερα για τους νέους. Για να γνωρίσουμε όλα όσα έγιναν. Και όσα δεν πρέπει να ξαναγίνουν. Όσα δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ξαναγίνουν. Ποτέ ξανά».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε επίσης στην καθυστερημένη αναγνώριση από τη Βουλή των Ελλήνων της ημέρας–ορόσημο, της Εθνικής Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, που ήρθε μόλις πριν από 15 χρόνια, το 2004.

Επίσης, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε τις ευθύνες τόσο διεθνώς, όσο και στη χώρα μας, που οδήγησαν στη θηριωδία εναντίον του εβραϊκού στοιχείου, τα μηνύματα του Ολοκαυτώματος και το χρέος της σύγχρονης δημοκρατικής κοινωνίας: «Σε ένα διεθνές περιβάλλον προκλήσεων και αναταράξεων, όπου ο φόβος για ‘τον άλλο’, η μισαλλοδοξία, ο βίαιος εξτρεμισμός κερδίζουν συνεχώς έδαφος και απήχηση, είναι χρέος μας σήμερα, να θυμηθούμε αλλά και να δείξουμε πού μπορεί να φτάσει το τυφλό μίσος για το ‘διαφορετικό’. Πού οδήγησε ο ναζισμός. Και τί μπορεί να προκαλέσει η αδιαφορία απέναντι στα εγκλήματα. Δεν ήταν μόνο η ιδεολογία μίσους του ναζιστικού κινήματος που εμπνεύστηκε και προκάλεσε το Ολοκαύτωμα. Ήταν και η σιωπή, η αδιαφορία του υπόλοιπου κόσμου που επέτρεψε να συντελεστεί αυτή η ασύλληπτη τραγωδία. Είναι μια πικρή αλήθεια. Ένα θέμα – ταμπού που προκαλεί, ακόμη και σήμερα, αμηχανία στις σύγχρονες δημοκρατικές κοινωνίες. Η παγκόσμια κοινότητα με την ολιγωρία, την αμηχανία και τη σιωπή της επέτρεψε να συντελεστεί αυτό το έγκλημα, που δεν έχει προηγούμενο στα παγκόσμια χρονικά. Οφείλουμε όμως επιτέλους να κοιτάξουμε κατάματα και σφαιρικά την ιστορία μας. Χρέος και ευθύνη μας είναι να αναγνωρίσουμε και να διορθώσουμε τα λάθη. Να περάσουμε από τη σιωπή στο λόγο. Έξι εκατομμύρια Εβραίοι της Ευρώπης εξοντώθηκαν στο Άουσβιτς και στα άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης μέσα σε μια πενταετία, 65.000 Έλληνες Εβραίοι εξοντώθηκαν από τους Ναζί και μεταξύ τους 50.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης. Μέσα σε πέντε χρόνια αφανίστηκε σχεδόν το 95% του εβραϊκού πληθυσμού της πόλης. Η Θεσσαλονίκη ήταν κέντρο του σεφαραδίτικου Εβραϊσμού. Οι Εβραίοι της περιοχής ήταν μία από τις πιο παλιές και ακμάζουσες κοινότητες στην Ευρώπη, ενεργός και δυναμικός συντελεστής στην οικονομική, κοινωνική, πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Μιας Θεσσαλονίκης όπου για αιώνες η ειρηνική συνύπαρξη και αλληλεπίδραση μεταξύ των διαφορετικών κοινοτήτων ήταν η καθημερινότητα των κατοίκων. Μόλις στα τέλη του 1945, όταν επιστρέφουν και οι τελευταίοι αιχμάλωτοι των στρατοπέδων στη Θεσσαλονίκη, αποκαλύπτεται ότι πάνω από το 90% των Εβραίων της πόλης είχαν δολοφονηθεί. Περίπου 10.000 κατάφεραν να επιζήσουν. Όσοι κατάφεραν και γύρισαν στη Θεσσαλονίκη, δεν βρήκαν σχεδόν τίποτα που να τους θυμίζει την παλιά τους ζωή. Ξένοι στον τόπο τους, έπρεπε να χτίσουν μια νέα ζωή από την αρχή. Όλα αυτά, οφείλουμε να τα γνωρίζουμε και να τα θυμίζουμε».

"50.000 συμπολίτες μας χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Εξοντώθηκαν από τους. Οφείλουμε να επαναφέρουμε γεγονότα για προβληματισμό. Η νέα γενιά πρέπει να γνωρίζει", ανέφερε ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ.

Όπως είπε η ολίσθηση στον όλεθρο δεν συνέβη από τη μια στιγμή στην άλλη.

"Δεν υπήρχαν τα απαραίτητα αναχώματα", ανέφερε.

"Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η ανθρωπότητα δεν μπορεί να ζήσει άλλο Ολοκαύτωμα. Ακροδεξιοί και εθνικιστικοί σχηματισμοί στην Ευρώπη λαμβάνουν υψηλά ποσοστά, όπως και στη χώρα μας", σημείωσε ο κ. Σαλτιέλ.

"Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε. Οι θηριωδίες των ναζί αποδεικνύουν με πόση ευκολία καθημερινοί άνθρωποι αντικατέστησαν το ου φονεύσεις με ναζιστικό κανόνα", πρόσθεσε.

Τέλος αναφερόμενος στο μνημείο στο ΑΠΘ τόνισε ότι βανδαλίστηκε με αγριότητα και μίσος όπως τότε το Ισραηλιτικό νεκροταφείο.

με πληροφορίες από thestival.gr

επιστροφή στην κορυφή

xrysopoulos