xrysopoulos

ΡΟΗ 24/7:

Στη Ν. Πέλλα ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος (ΦΩΤΟ)

ELPIDOFOROS NEA PELLA1

Θερμή υποδοχή στον τόπο καταγωγής του

Τον τόπο καταγωγής του, τη Νέα Πέλλα, επισκέφθηκε το Σάββατο ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, λίγες ημέρες πριν από την ενθρόνισή του.

ELPIDOFOROS NEA PELLA3

Ο Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ, ως επικεφαλής του ιερού κλήρου, οι τοπικές αρχές, παραδοσιακοί σύλλογοι και πλήθος πιστών υποδέχθηκαν τον κ. Ελπιδοφόρο στον ιερό ενοριακό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος του χωριού.

ELPIDOFOROS NEA PELLA2

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής χοροστάτησε στον Μέγα Εσπερινό της Πεντηκοστής. Κατά το πέρας του Εσπερινού ο Μητροπολίτης Εδέσσης προσφώνησε τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής με εγκαρδιότητα τονίζοντας τα χαρίσματά του και ευχόμενος σε αυτόν πολυετή και καρποφόρα διακονία.

Του δώρισε μάλιστα ένα από τα προσωπικά του εγκόλπια, με την εικόνα της Αγίας Τριάδος. Στην συνέχεια ο Προϊστάμενος του ιερού ναού δώρησε και αυτός στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής μία εικόνα της Αγίας Παρασκευής, η οποία είναι πολιούχος της Ν. Πέλλας και της οποίας παρεκκλήσιο υπήρχε και στην κοινή πατρίδα των προσφύγων κατοίκων του χωριού, το χωριό Τσιφλίκ Κιοΐ έξω από την Κωνσταντινούπολη.

Στην αντιφώνησή του ο κ. Ελπιδοφόρος ευχαρίστησε τον τοπικό Επίσκοπο, τους άρχοντες και όλους τους παρισταμένους επειδή τίμησαν με την παρουσία τους το προσκύνημά του στο χωριό του και τόνισε χαρακτηριστικά: «Για τους συγχωριανούς μου ήρθα σήμερα. Για να τους αποχαιρετήσω». Θεώρησε καθήκον του, όπως είπε, πριν αναλάβει τα καθήκοντά του να λάβει την ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, αλλά να πάρει επίσης και την ευχή των πατέρων, παππούδων και συγγενών κεκοιμημένων και ζώντων που βρίσκονται στην Ν. Πέλλα.

ELPIDOFOROS NEA PELLA4

Αναφέρθηκε μάλιστα στις συχνές επισκέψεις του στο χωριό κατά την νεανική του ηλικία και στην συμμετοχή του στις επίμοχθες αγροτικές εργασίες. Επισήμανε ότι, όταν αναλαμβάνει κάποιος μια υψηλή αποστολή πρέπει να έχει την ευχή της Πατρίδος και την ευχή του Πατριάρχου και ότι η διαποίμανση της Αρχιεπισκοπής της Αμερικής είναι σημαντική όχι μόνον για τους εκεί ομοεθνείς και πιστούς, αλλά και για την Πατρίδα.

Ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Εδέσσης για την αγάπη και την φιλοξενία του, ενώ τον ευχαρίστησε και εκ μέρους του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου για την άριστη διαποίμανση του ποιμνίου Του. «Είσαστε ένας υποδειγματικός ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος. Και αυτό δεν είναι κενός λόγος», είπε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές φορές το εκκλησίασμα διέκοψε την ομιλία του Αρχιεπισκόπου με αυθόρμητα χειροκροτήματα.

Κατά την έξοδό του από τον Ιερό Ναό ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους, υπογράμμισε μεταξύ άλλων την ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον Μακεδονικό Αγώνα και τονίζοντας ότι αποτελεί γι' αυτόν προτεραιότητα η ολοκλήρωση των εργασιών ανέγερσης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στο σημείο μηδέν του Μανχάταν καθώς και η εξύψωση του κύρους της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αμερική.

Παρόντες ήταν οι βουλευτές του Ν. Πέλλας και πρώην Υπουργοί Γ. Καρασμάνης και Θ. Τζάκρη, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος, Περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας, της Αστυνομίας και άλλων αρχών και φορέων.

Οι παλιοί κάτοικοι της Πέλλας θυμούνται ένα μικρό παιδάκι που κάθονταν στο πίσω μέρος ενός κάρου φορτωμένο με βαμβάκι με τα πόδια κρεμασμένα, που τα κουνούσε δεξιά και αριστερά στο ρυθμό της περπατησιάς του αλόγου. Από τότε έως σήμερα τα χρόνια πέρασαν, ενώ οι μνήμες έμειναν ανεξίτηλα χαραγμένες στο μυαλό του.

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής έχει καταγωγή από τη Νέα Πέλλα γεννήθηκε στo Μακρυχώρι Κωνσταντινουπόλεως στις 28 Νοεμβρίου 1967. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης το 1991. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1994 και Πρεσβύτερος στις 20 Μαρτίου 2005 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Υπηρέτησε ως Κωδικογράφος (1994-1995), Υπογραμματέας (1995-2005) και Αρχιγραμματέας (2005-2011) της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

ELPIDOFOROS NEA PELLA5

Στις 22 Ιουνίου η ενθρόνιση

Με λαμπρότητα και παρουσία θρησκευτικών ηγετών, εκπροσώπων της ελληνικής και αμερικανικής κυβέρνησης και άλλων Aμερικανών και Eλλήνων πολιτικών αναμένεται να λάβει χώρα το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019, στις 11 π.μ. στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, του εβδόμου κατά σειρά ποιμενάρχη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, από την ίδρυσή της το 1922.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα εκπροσωπήσει στην ενθρόνιση ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος. Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ και την αμερικανική ο υπουργός Υγείας, 'Αλεξ Αζάρ. Τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο συνομιλητής της Ελληνοκυπριακής πλευράς πρέσβης, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Ο από Προύσης Μητροπολίτης Ελπιδοφόρος εξελέγη παμψηφεί ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως την 11η Μαΐου 2019.

Η εκλογή και η επικείμενη ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου έχει προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον και στην τελετή πρόκειται να παραστούν πολλοί εκπρόσωποι του θρησκευτικού, πολιτικού, ακαδημαϊκού, διπλωματικού και επιχειρηματικού κόσμου της Αμερικής, πολλοί επισκέπτες από το εξωτερικό και το πλήρωμα της Εκκλησίας στην Αμερική, κλήρος και λαός, που θα έρθουν να γνωρίσουν, να καλωσορίσουν και να λάβουν την ευχή και ευλογία του νέου τους Αρχιεπισκόπου και πνευματικού τους πατέρα, του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου.

Μετά την ενθρόνιση θα παρατεθεί επίσημο γεύμα στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότερα από 1.500 άτομα, τα οποία θα έλθουν από όλη την Αμερική.

Την Κυριακή 23 Ιουνίου ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα προεξάρχει στην πρώτη του ως Αρχιεπίσκοπος συνοδική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία με τους Μητροπολίτες της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου.

romfea.gr/ΑΠΕ-ΜΠΕ

επιστροφή στην κορυφή

xrysopoulos