xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

pame deth 6119

Τα συνδικάτα διαδήλωσαν με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ

Ολοκληρώθηκε, λίγο πριν από τις 9.00 το βράδυ, το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των εγκαινίων της 84ης ΔΕΘ, με τη συμμετοχή συλλογικοτήτων, μελών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, του αναρχικού χώρου, φοιτητών, κ.α., χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα και στη συνέχεια, φωνάζοντας συνθήματα, πραγματοποίησαν πορεία, μέσω των οδών Εγνατία, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή και Αγγελάκη για να καταλήξουν στο σημείο εκκίνησης. Νωρίτερα, πριν ξεκινήσουν οι ομιλίες για τα εγκαίνια της έκθεσης πέρασαν έξω από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο όπου αστυνομικοί είχαν σχηματίσει κλοιό.

Ισχυρή αστυνομική δύναμη είχε αναπτυχθεί και γύρω από τα κτήρια του ΑΠΘ, όπου κλούβες της Αστυνομίας σχημάτισαν φράγμα στις οδούς Εθνικής Αμύνης, Αγίου Δημητρίου, Εγνατία και Μελενίκου προκειμένου να αποτρέπουν την είσοδο διαδηλωτών στους χώρους του πανεπιστημίου, μετά την ολοκλήρωση της πορείας. Ταυτόχρονα ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. επιτηρούσε από αέρος την ευρύτερη περιοχή γύρω από το Βελλίδειο.

Τελικά, η πορεία κατέληξε στην Καμάρα και οι διαδηλωτές διαλύθηκαν, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις παρέμειναν μέχρι αργά το βράδυ γύρω από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ και το ΑΠΘ για το αποτρέψουν κάθε ενδεχόμενο επεισοδίων.

Στο μεταξύ, η πορεία του ΠΑΜΕ ολοκληρώθηκε στο άγαλμα του Βενιζέλου, όπου με διαφορά μισής ώρας κατέληξε και η πορεία των δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, οργανώσεων και κινήσεων, που λίγο νωρίτερα είχε επιχειρήσει ανεπιτυχώς να σπάσει τον κλοιό της Αστυνομίας στο Βελλίδειο.

pame deth 4219

pame deth 4119

Στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ ήταν παρών ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σε δήλωσή του σημείωσε:

«Η καπιταλιστική ανάπτυξη ούτε ωφέλιμη για όλους είναι ούτε αυτονόητη, εξαιτίας του διεθνούς περιβάλλοντος, όπως ισχυρίζεται και διατείνεται η σημερινή ελληνική κυβέρνηση.

Επιδίωξη όλων τους είναι να σύρουν πίσω από το άρμα των μονοπωλιακών συμφερόντων το εργατικό-λαϊκό κίνημα, μόνο και μόνο για να υπηρετήσουν τα κέρδη των λίγων σε βάρος των συμφερόντων των πολλών.

Γι’ αυτό εδώ και τώρα χρειάζεται δυναμική οργάνωση της εργατικής-λαϊκής πάλης, ανάπτυξη της ταξικής ενότητας, διεύρυνση της κοινωνικής, λαϊκής συμμαχίας, αλλαγή των συσχετισμών, έτσι ώστε να μην περάσουν οι νέοι αντεργατικοί - αντισυνδικαλιστικοί νόμοι, να καταργηθούν οι προηγούμενοι, που έχουν γονατίσει την εργατική τάξη και τον ελληνικό λαό και να ανοίξει ο δρόμος, έτσι ώστε να ζήσουμε τις ζωές μας όπως πραγματικά μας αξίζει τη σημερινή εποχή».

Χιλιάδες διαδηλωτές έδωσαν δυναμικό και αγωνιστικό παρών στο Συλλαλητήριο Διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν ΓΣΕΕ και Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης σήμερα το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη.

Με βασικό σύνθημα "αγώνας για ζωή και όχι επιβίωση", οι διαδηλωτές έδωσαν σαφές μήνυμα προς την Κυβέρνηση ότι εδώ και τώρα πρέπει να σταματήσουν οι πολιτικές σε βάρος του κόσμου της μισθωτής εργασίας. Να μπει οριστικό τέλος στις πολιτικές της λιτότητας και στα σκληρά μέτρα με τα οποία επιβαρύνθηκε ο κόσμος της εργασίας.

70691882 3176296245721509 4021383054680391680 n

Διαδήλωσαν απαιτώντας μεταξύ άλλων, σταθερή και πλήρη εργασία για όλους, σταθερό κοινωνικό προϋπολογισμό, δίκαιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, σεβασμό στα εργατικά δικαιώματα και τις εργατικές κατακτήσεις.

69176575 3176296859054781 2013937438136729600 n

70943073 3176297069054760 8914078836140802048 n

Για τα συνδικάτα ο αγώνας είναι μονόδρομος στην περίπτωση που συνεχιστούν οι ίδιες ολέθριες πολιτικές, οι οποίες οδήγησαν την κοινωνία στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Μετά τη συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου και τις ομιλίες των εκπροσώπων των εργαζομένων, ακολούθησε πορεία που κατέληξε στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο.

69679295 10220084623886594 6049560285088317440 n

"Όπως είναι γνωστό η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει τη νέα οικονομική και πολιτική περίοδο γιατί συμπίπτει μετά τις εθνικές εκλογές, που έδωσαν μία νέα κυβέρνηση στη χώρα.

Προφανώς δε μπορούμε να βγάλουμε γρήγορα και άμεσα συμπεράσματα. Όμως το συνδικαλιστικό κίνημα παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει, όχι μόνο λόγω των εσωτερικών του αδυναμιών αλλά και γιατί ο επιχειρησιακός βραχίονας του Κομμουνιστικού Κόμματος, το ΠΑΜΕ, διέλυσε τα συνέδριά του, βρίσκεται σε πολύ δύσκολη φάση. Παρότι όμως έχουμε αυτά τα προβλήματα, εκτιμήσαμε ότι πρέπει να διαδηλώσουμε και να αναδείξουμε τα αιτήματά μας όπως τόσα χρόνια τα παρουσιάσαμε και αντιτεθήκαμε στις εφαρμοζόμενες πολιτικές της λιτότητας και των μνημονίων.

Αυτές τις πολιτικές δε μπορούμε να ανεχτούμε να συνεχίζονται και στο μέτρο που έχουμε τέτοια δείγματα πάλι οι αντιδράσεις μας θα είναι όπως και στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Θέλω όμως να είμαι σαφής. Όπως δεν κρίναμε τις προηγούμενες κυβερνήσεις από το τι ήταν και τι έλεγαν αλλά τις κρίναμε για αυτά που έκαναν, το ίδιο θα κάνουμε και με την παρούσα κυβέρνηση.

Η κρίση μας εάν χρειαστεί θα είναι αυστηρή και οι κινητοποιήσεις μας το ίδιο.

Πιστεύω ότι θα αγωνιστούμε με όλους τους συναδέλφους, με τη συντριπτική πλειοψηφία των συνδικάτων που βρίσκονται από τη μεριά της δημοκρατίας, από τη μεριά των αγώνων, από τη μεριά της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας, με αυτές τις δυνάμεις θα αγωνιστούμε για να αποκαταστήσουμε και το δίκαιο και τη δημοκρατία στα συνδικάτα και να προωθήσουμε τα αιτήματα των εργαζομένων", δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

επιστροφή στην κορυφή

xrysopoulos