xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Αύριο η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις χωματερές

 

pic-0-norm

Πρόστιμα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κυρίως δήμοι από τη Χαλκιδική, την Ημαθία και τις Σέρρες.


Αύριο κληρώνει για τις παράνομες χωματερές που παραμένουν ενεργές στη χώρα μας, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφασίσει για την επιβολή ή μη προστίμων. Το ύψος των προστίμων δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο, αφού υπολογίζεται σε 55.000 ευρώ την ημέρα για κάθε ανεξέλεγκτη ενεργή χωματερή, ποσό που θα κληθεί να καταβάλει ο οικείος δήμος…
Η Κομισιόν έχει ήδη λάβει απόφαση για την επιβολή προστίμων, όμως τον τελικό λόγο έχει το Ευρωδικαστήριο, που συνεδριάζει αύριο και αναμένεται να επικυρώσει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όσοι δήμοι δεν έκλεισαν ή δεν αποκατέστησαν τις χωματερές είναι σε… αναμμένα κάρβουνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υπολογισμοί που έχουν γίνει εντός συνόρων για τις ανεξέλεγκτες και παράνομες χωματερές, που ακόμη λειτουργούν, δεν ταυτίζεται με τον υπολογισμό της Κομισιόν. Κι αυτό επειδή πολλάκις στο παρελθόν δηλώσαμε ως χώρα ότι χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) έκλεισαν και αποκαταστάθηκαν, όμως κάτι τέτοιο αποδείχτηκε… λανθασμένο. Έτσι, η Κομισιόν έχει πλέον φωτογραφίες από δορυφόρο, που δείχνουν ποιες χωματερές παραμένουν χωρίς αποκατάσταση.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει στείλει κατάλογο 292 χωματερών σε όλη τη χώρα, από τις οποίες οι 69 παραμένουν ενεργές, ενώ στις υπόλοιπες είτε έχει ξεκινήσει, είτε έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποκατάστασης, με ολοκλήρωση του συνόλου των αποκαταστάσεων εντός του 2015 (οι αποκαταστάσεις σε πολλές γίνονται με κονδύλια του ΕΣΠΑ).
Σε ό,τι αφορά την Κεντρική Μακεδονία, τυπικά δεν υπάρχει κανένας ενεργός ΧΑΔΑ. Ωστόσο, δε θεωρούνται όλοι αποκαταστημένοι, επειδή αρκετοί έκλεισαν πρόσφατα… Πρόστιμα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κυρίως δήμοι από τη Χαλκιδική, την Ημαθία και τις Σέρρες. Είναι χαρακτηριστικό, παρά το γεγονός ότι οι απαιτούμενοι ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ και ΣΜΑ δεν έχουν ολοκληρωθεί, ότι η Κομισιόν επέμεινε στο κλείσιμο και την αποκατάσταση των χωματερών. Κυρίως, όπως εξηγούν στελέχη των αρμόδιων εποπτικών αρχών, επειδή επί πάρα πολλά χρόνια καθυστέρησαν τα «λουκέτα», όπως άλλωστε καθυστέρησαν και σχεδόν όλα τα έργα του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων.
Πέρσι πάντως επισήμως είχαν μείνει μόλις τέσσερις ΧΑΔΑ ενεργοί σε όλη την Κεντρική Μακεδονία (δυο στη Χαλκιδική, ένας στην Ημαθία και ένας στις Σέρρες), ωστόσο από τους υπόλοιπους 71 που έκλεισαν κανείς δεν είχε αποκατασταθεί. Πλέον, ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση τριών και για τους υπόλοιπους 64 εκκρεμούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ στο οποίο είναι ενταγμένοι, ώστε να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες αναπλάσεις.
Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, Μιχάλη Γεράνης, δήλωσε αισιόδοξος ότι οι δήμοι έχουν λάβει τα μέτρα τους και δε θα τους επιβληθούν πρόστιμα.
Είναι γεγονός ότι η Γενική Γραμματεία Περιβάλλοντος πίεσε πολύ τους δήμους που είχαν ανοιχτές χωματερές, προκειμένου να φτάσουν έστω ως το σημείο της δημοπράτησης των αποκαταστάσεών τους, που θα τους γλίτωνε από το πρόστιμο. Πόσοι συμμορφώθηκαν θα το δείξει η σημερινή απόφαση…
Στελέχη του υπουργείου σημείωναν ότι το πρώτο πρόστιμο που επιβλήθηκε στη χώρα (22 εκ ευρώ για την περίοδο 2005-2009) μάλλον δε θα το αποφύγουμε, όμως ακόμη και σήμερα υπάρχουν περιοχές με σημαντικότατο πρόβλημα. Σε αυτές δεν περιλαμβάνεται (ευτυχώς) η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η χώρα μας έχει μια πρώτη καταδίκη για τις χωματερές το 2005 (τότε ήταν ενεργές 1.128 από μια πρώτη καταγραφή 3.036). Τότε δόθηκε περιθώριο συμμόρφωσης ως το 2008. Η Κομισιόν ξεκίνησε νέα διαδικασία το 2009 και το καλοκαίρι του 2013 μας παρέπεμψε ξανά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για όσους από εκείνους τους ΧΑΔΑ του 2005 είχαν παραμείνει ενεργοί (90) ή είχαν κλείσει και δεν αποκαταστάθηκαν (306). Τον προηγούμενο Ιούνιο εκδικάστηκε η υπόθεση για 292 ΧΑΔΑ, από τους οποίους 69 ενεργοί. Και αύριο αποφασίζονται τα… πρόστιμα.

του Τάσου Τασιούλα

voria.gr

 

 

 

 

 

 

επιστροφή στην κορυφή

xrysopoulos