xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Με λαμπρότητα ο εορτασμός της Αγίας Ακυλίνας στο Ζαγκλιβέρι Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

50390031807 21c721b3dd o

Πλήθος πιστών στις λατρευτικές εκδηλώσεις

Παρά τα μέτρα προστασίας του κοινού για τη μη μετάδοση του κορωνοϊού, η Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου πανηγύρισε την ιερά μνήμη της Αγίας Ενδόξου Νεομεγαλοπαρθενομάρτυρος Ακυλίνης (1745–1764 μ.Χ.) στη γενέτειρα της, το Ζαγκλιβέρι Θεσσαλονίκης.

Επίκεντρο των όλων Ιερών Ακολουθιών ο ομώνυμος Ιερός Ναός.

Την παραμονή της εορτής, εψάλη Τρισαρχιερατικός Μέγας Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννη, συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρα και του οικείου Ποιμενάρχου κ. Θεοκλήτου.

Πλήθος κόσμου προσήλθε στη χάρη Της, για να ζητήσει τη μεσιτεία Της και να προσκυνήσει τα λείψανά Της, αλλά και να αναπέμψει τις προσωπικές του δεήσεις στο δεικνυόμενο και φυλασσόμενο σπίτι Της, στο κέντρο του Ζαγκλιβερίου.

50390029982 d5b286628c o

Παρόντες ήταν οι Βουλευτές Β' Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος και Θεοδώρα Αυγέρη, ο Δήμαρχος Λαγκαδά Ιωάννης Ταχματζίδης, ο πρώην Δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας, η Περιφερειακή Σύμβουλος Μάγδα Φιλιππιάδου, ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Ζερβοχωρίων Χρήστος Κομπόγιαννος κ.ά.

Τον λόγο τιμής προς την Αγία εκφώνησε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, ο οποίος στο παρελθόν με συντονισμένες προσπάθειες και κινήσεις έφερε στο φως τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Ακυλίνας.

Ο κ. Ιωάννης, μετά τη γλαφυρή παρουσίαση του Μαρτυρίου της Αγίας, απευθύνθηκε πρώτα στο λαό και ζήτησε να έχει υψηλό το φρόνημα και γεραρά τη διάθεση να ομολογεί πάντα Χριστό και να μαρτυρεί αν χρειαστεί για το όνομά Του το Άγιο.

Έπειτα το λόγο έστρεψε προς τους παρόντες Άρχοντες του Τόπου και τους ζήτησε να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μιμηθούν το φρόνημα της Αγίας Ακυλίνας, μιας και ο τόπος αντιμετωπίζει σχεδόν τα ίδια προβλήματα με εκείνα που οδήγησαν την καλλίνικο Ακυλίνα στο μαρτύριο.

Προκάλεσε δε μεγάλη εντύπωση όταν παρότρυνε την εξουσία να είναι έτοιμη για οποιαδήποτε θυσία ζητήσουν οι καιροί για να στηριχθεί ο λαός και το ρωμαίικο φιλότιμο.

Ανήμερα της γιορτής, του πανηγυρικού Όρθρου και της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Μητροπολίτης Ιλίου, πλαισιωμένος από τους Μητροπολίτες Λαγκαδά και Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου.

50389161223 1755f56945 o

Τον λόγο κήρυξε ο κ. Αθηναγόρας, ο οποίος συνδύασε το μήνυμα το μαρτυρικό της γιορτής με το Αποστολικό Ανάγνωσμα της Κυριακής Α' Λουκά, περί της κλήσεως των Μαθητών από τον Κύριο, ώστε να καταστούν από αλιείς ψαριών σε αλιείς ανθρώπων.

Ο ομιλητής υπογράμμισε ότι "η Αγία Ακυλίνα από μικρό παιδί, πρωτοστατούσης της Μητέρας Της, εκλήθη από τον Κύριο και προετοιμάστηκε για το Μαρτύριο".

"Η αγέρωχη στάση Της μπροστά από τους μουσουλμάνους διώκτες Της είναι τόκος της δύναμης που έλαβε από τον Κύριο, σαν ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή Του στο αιμάτινο βάπτισμα, δηλαδή στο Μαρτύριο".

"Αλλά", συνέχισε ο Επίσκοπος, "και ο Κύριος όταν κάλεσε τους Μαθητές Του να εγκαταλείψουν τα δίχτυα και τις οικογένειες τους και να μεταμορφωθούν σε αλιείς ανθρώπων, καταγοητευμένοι από την αγιοπνευματική σαγήνη της Χάριτος, τους τόνισε: «Οὐχ ὑμεῖς με ἐξελέξασθε, ἀλλ' ἐγὼ ἐξελεξάμην ὑμᾶς, καὶ ἔθηκα ὑμᾶς ἵνα ὑμεῖς ὑπάγητε καὶ καρπὸν φέρητε...», δηλαδή: «Δεν με εδιαλέξατε εσείς, αλλά εγώ σας εδιάλεξα και σας όρισα να πάτε και να φέρετε καρπό...» ".

"Αυτό σημαίνει", ερμήνευσε ο έμπειρος Ιεροκήρυξ, "ότι ο Θεός μέσω του Υιού Του, Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, κάλεσε τον καθένα από εμάς, είτε να μαρτυρήσει την Αλήθεια, δηλαδή την ορθή πίστη στην αγιοτριαδική Θεότητα, είτε, πολύ περισσότερο, για να υποστεί Μαρτύριο γι' αυτή του την μαρτυρία".

"Και στις δυό περιπτώσεις ο Κύριος καλεί, ο Κύριος ενδυναμώνει και ο Κύριος τελικά στεφανώνει μετά την ομολογία ή το Μαρτύριο"

Και κατέληξε λέγοντας ότι η ανεύρεση των Ιερών Λειψάνων της Αγίας αποτελεί ένδειξη και μαρτυρία ότι ο Κύριος θέλησε να φανερώσει και να τιμήσει περαιτέρω το Μαρτύριο Της, τη θυσία Της για την Εκκλησία.

Ο οικείος Ιεράρχης Θεόκλητος και κατά το εσπέρας και το πρωί ευχαρίστησε από καρδιάς και επαίνεσε τον ευλογημένο Λαό και τους Ταγούς του για την πίστη τους και την πιστότητα τους στην Εκκλησία του Χριστού και κυρίως εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους παρόντες σεπτούς Ιεράρχες.

Προ της απολύσεως ο Μητροπολίτης Ιερισσού προεχείρησε σε Πνευματικό τον π. Αντώνιο Παπασωτηρίου, Εφημέριο του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Μεσοκώμου.

50390031882 3be79ca1a8 o

φωτογραφίες: romfea.gr

επιστροφή στην κορυφή

xrysopoulos