xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Χαρδαλιάς: Τέλος το take away σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, μόνο delivery

magiork xardalias311

- Μαγιορκίνης: Εκθετική αύξηση της πανδημίας

Διευκρινίσεις για τα μέτρα που ισχύουν στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες που βρίσκονται σε καθεστώς lockdown, αλλά και τις περιοχές που έχουν περάσει στο επίπεδο Β, έδωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, από σήμερα εφαρμόζεται το νέο σχέδιο για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα, επισημαίνοντας ότι 46 περιοχές εντάσσονται στο επίπεδο Α – Επιτήρησης και 26 περιοχές εντάσσονται στο επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου, ενώ σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες. Για τις δύο αυτές περιοχές διευκρίνισε τα εξής:

- Σχετικά με το περιοριστικό μέτρο του ενός επιβάτη πλην του οδηγού σε ΙΧ και ταξί, εννοείται ότι δεν ισχύει σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, πχ. για ηλικιωμένους, ΑμεΑ, δύο γονείς με άρρωστο παιδί, εφόσον έχουν μαζί τους τα σχετικά αποδεικτικά.
- Η λειτουργία των καταστημάτων οπτικών και ακουστικών βαρηκοΐας προβλέπεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.
- Οι υπηρεσίες διανομής πετρελαίου θέρμανσης κατ’ οίκον εξακολουθούν να λειτουργούν ακόμη.
- Δεν επιτρέπεται το take away, το drive through και η παραλαβή πακέτων. Επιτρέπεται μόνο το delivery.

Επίσης σε αυτές τις δύο αυτές περιοχές εφαρμόζεται 24ωρος περιορισμός στις μετακινήσεις με εξαιρέσεις ανά χρονική ζώνη (5.00-21.00 και 21.00-05.00). Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών μπορούν να μετακινούνται με προηγούμενη (δωρεάν) αποστολή SMS στο 13033, όπως γινόταν στην πρώτη φάση της πανδημίας από τις 5.00 έως τις 21.00, ενώ μετά τις 21.00 επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο για εργασία (με τα απαραίτητα έγραφα) ή για λόγους υγείας.

Αναφορικά με τα σχολεία, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, οι ειδικοί αποφάσισαν ότι για τα Λύκεια σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες θα πρέπει να πραγματοποιείται τηλεκπαίδευση, προκειμένου να αποτραπεί η "είσοδος" του ιού στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Επίσης ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε πως πλέον και η Περιφερειακή Ενότητα της Μαγνησίας περνάει στην κατηγορία Αυξημένου Κινδύνου, στο επίπεδο Β δηλαδή, καθώς στην περιοχή παρουσιάζεται υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και καταγράφονται 130 ενεργά κρούσματα.

Πριν από την τοποθέτηση του κ. Χαρδαλιά, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι η πανδημία παρουσιάζει εκθετική αύξηση με 2.000 περιπτώσεις ανά ημέρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, «οι νέοι 19 με 39 έχουν μεγαλύτερη επίπτωση, ξεπερνώντας τις 350 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού, και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 40 με 65 που έφτασε πάνω από 250 διαγνώσεις αν εκατομμύριο πληθυσμού. Ανησυχητική είναι η αύξηση των διαγνώσεων στις ηλικίες άνω των 65 ετών, που αποτελεί και τον κύριο πυρήνα των ευπαθών ομάδων που επιβαρύνει το σύστημα υγείας, αλλά και η ενδιάμεση ηλικιακή ομάδα 40-65 προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Σαφείς αυξητικές τάσεις παρουσιάζει και ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη».

Παράλληλα ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι στην Αττική οι διαγνώσεις παρουσίασαν αύξηση 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ στη Θεσσαλονίκη - λίγες μέρες πριν - είχε καταγραφεί δραματική αύξηση με πολλαπλάσιες μολύνσεις σε σχέση με την Αττική. Τέλος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η χρήση μάσκας είναι αναγκαία παντού, δίνοντας περισσότερο έμφαση στους κλειστούς χώρους.

επιστροφή στην κορυφή

xrysopoulos