xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων κατά της πανδημίας

201127 Binis

Συναντήσεις του Διοικητή της ΕΑΔ με Τζιτζικώστα-Ζέρβα

Συνάντηση εργασίας με τον Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελο Μπίνη είχε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στο κτίριο διοίκησης της Περιφέρειας, στη Θεσσαλονίκη.

Η συνάντηση είχε ως αντικείμενο το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών στους ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κεντρική Μακεδονία.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει πολύ στενή συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας όλο αυτό τον καιρό και με ουσιαστικά αποτελέσματα, που δεν αφορούν αποκλειστικά στην πανδημία, αλλά σε μια σειρά ζητημάτων σχετικών με τη λειτουργία της Περιφέρειας συνολικά. Σε σχέση με την πανδημία, που ήταν σήμερα το κύριο αντικείμενο της συνάντησης εργασίας, εξετάσαμε την εξέλιξή της και συναποφασίσαμε το επόμενο διάστημα να προχωρήσουμε στην εντατικοποίηση των ελέγχων που κάνουμε από κοινού η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και εξετάσαμε τα δεδομένα της μέχρι σήμερα συνεργασίας μας, η οποία είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν μια σειρά συναντήσεων και συσκέψεων για ανταλλαγή τεχνογνωσίας, ώστε οι έλεγχοι που διενεργούνται να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικοί και εστιασμένοι. Εμείς ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την πρώτη στιγμή που κατέστη αναγκαίο να εντατικοποιήσουμε τους ελέγχους, είμαστε με όλες μας τις υπηρεσίες στην πρώτη γραμμή και συνδράμουμε το έργο των αρμοδίων και ιδιαίτερα της Αστυνομίας, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και άλλων φορέων, προκειμένου να μπορέσουμε μέσα από τους ελέγχους να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από την αυστηρή τήρηση των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να φύγουμε από αυτή τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού».

Ο κ. Μπίνης επισήμανε: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ένας βασικός εταίρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στη Βόρεια Ελλάδα. Με τον Περιφερειάρχη σήμερα επικεντρώσαμε τη συζήτησή μας στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας, στην ανάληψη δράσεων και στην εκπαίδευση των στελεχών των δυο αρχών. Επίσης, αποφασίσαμε τις επόμενες δέκα μέρες να κάνουμε από κοινού στοχευμένους ελέγχους σε εστίες υψηλής διακινδύνευσης, όπως είναι οι προνοιακές δομές, οι χώροι εντάσεως εργασίας, μεταποιητικές μονάδες αγροτικών προϊόντων και λαϊκές αγορές, ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, χτίζοντας συνέργειες και αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που δίνει η πανδημία για να συνεργαζόμαστε ακόμη πιο στενά οι φορείς μεταξύ μας. Με αφορμή τη σημερινή συνάντηση εργασίας ανακοινώνουμε ότι άρχισαν κάποιες δράσεις, που δεν αφορούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως είναι η συλλογή στατιστικών δεδομένων για να αναδείξουμε τη σπουδαία δουλειά που κάνουν τα στελέχη της Περιφέρειας και δράσεις σχετικές με πολιτικές ακεραιότητας, όπως ο Κώδικας Δεοντολογίας και η ενίσχυση του συστήματος εσωτερικού ελέγχου, εν όψει και της καλύτερης αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο είμαι βέβαιος ότι με την εμπειρία και την ικανότητα που έχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα θα αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό».

Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, ο κ. Τζιτζικώστας διευκρίνισε ότι «οι έλεγχοι δεν αφορούν μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά σε όλους τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, με έμφαση τις περιοχές με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο».

Στην ίδια ερώτηση ο κ. Μπίνης σημείωσε ότι «αυξημένοι έλεγχοι θα γίνουν στον άξονα Πέλλας–Ημαθίας–Πιερίας και ανατολικά μέχρι και τη Ροδόπη, με στόχο να κινητοποιηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της Βόρειας Ελλάδας».

Επίσης, ο κ. Μπίνης ανακοίνωσε ότι ανάλογες συναντήσεις θα γίνουν και σε άλλους Δήμους της Θεσσαλονίκης μέχρι την Κυριακή, εκτός του κεντρικού Δήμου, εντός και εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος.

ZERVAS MPINHS 1120

Ο Διοικητής της ΕΑΔ συναντήθηκε και με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν ζητήματα που αφορούν τον συντονισμό των οργάνων ελέγχου αναφορικά με την τήρηση των μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύ για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

«Με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε τη Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης. Σε αυτές τις μέρες, που έχουμε ένα δύσκολο αντικείμενο στην καταπολέμηση της πανδημίας, η συνεργασία αυτή επικαιροποιείται», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης του Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας διερευνήθηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω βελτίωσης των κοινών δράσεων που αναπτύσσονται αναφορικά με την παρακολούθηση εφαρμογής των μέτρων. Συγχρόνως, όπως πρόσθεσε ο κ. Ζέρβας, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την κατάλληλη προετοιμασία τόσο σε σχέση με την επαναλειτουργία της αγοράς όσο όμως και σε σχέση με την προοπτική ενός τρίτου κύματος της πανδημίας.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι ο σκοπός της συνεργασίας προφανώς δεν είναι αστυνομικός, αλλά έχει να κάνει με την επιτήρηση των κανόνων που υπάρχουν προς όφελος της λειτουργίας της πόλης, προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων. «Αυτή είναι η δική μας κοινή προσπάθεια και προς αυτόν τον στόχο λειτούργησε η σημερινή συνάντηση και η καθημερινή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Δήμου Θεσσαλονίκης, Δημοτικής Αστυνομίας και Εθνικής Αρχής Διαφάνειας», σημείωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διαφαινόμενη αποκλιμάκωση της κατάστασης, τονίζοντας ωστόσο ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός. «Το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά μεγάλο, ο κορωνοϊός στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται σχεδόν σε κάθε οικογένεια, σχεδόν σε κάθε εργασιακό περιβάλλον. Αυτό σημαίνει πως η προσπάθεια πρέπει να είναι πολύ πιο έντονη. Με τα πρώτα καλά αποτελέσματα δεν σημαίνει ότι μπορούμε να εφησυχάζουμε. Η προσπάθεια είναι διαρκής και στην αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό ακριβώς αυτό το νόημα θα έχει η δική μου τοποθέτηση: Πώς θα προφυλάξουμε την επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά κυρίως πώς θα προλάβουμε να αποφύγουμε ένα τρίτο κύμα πανδημίας, που πραγματικά θα είναι καταστροφικό για την πόλη, για τη χώρα μας», επεσήμανε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης υπογράμμισε: «Το ενδιαφέρον για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο και είναι αντιληπτό πως μόνο με τη συστράτευση όλων θα έχουμε τη δυνατότητα πολύ γρήγορα να αντιμετωπίσουμε την κρίση, να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο και να μπορέσουμε να κάνουμε καλύτερα Χριστούγεννα. Στεκόμαστε δίπλα και στους επαγγελματίες της υγείας –αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας δοκιμάζονται- και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες και τις συνέργειες που δίνει τόσο η τεχνογνωσία που έχει η Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης όσο και η Περιφερειακή Υπηρεσία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στην πόλη, έτσι ώστε και να μην κουράζουμε τους ελεγχόμενους και να έχουμε αποτελέσματα τα οποία δύνανται να αξιοποιηθούν για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων πολιτικής για την παράταση ή μη του lockdown και για τη λήψη ή τη χαλάρωση περαιτέρω των μέτρων».

»Η επιβολή προστίμων δεν είναι αυτοσκοπός», σημείωσε ο κ. Μπίνης, τονίζοντας ότι «οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι η τήρηση των μέτρων γίνεται για το κοινό καλό και ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση».

επιστροφή στην κορυφή

xrysopoulos