xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Προετοιμάζουν κινητοποιήσεις οι αγρότες

lg AGROTES YMATH arch17

Οι πρώτες συγκεντρώσεις σε Τρίκαλα και Σέρρες

"Χορό" κινητοποιήσεων σχεδιάζει να "στήσει" ο αγροτικός κόσμος της χώρας, διεκδικώντας την ικανοποίηση σειράς αιτημάτων.

Πορεία με τα αγροτικά τους οχήματα πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας στο κέντρο των Τρικάλων οι αγρότες της Ομοσπονδίας "Άνοιξη".

20210125 111435 Medium 990x734

Η συμμετοχή ήταν μικρή, 10 με 15 οχήματα. Οι αγρότες παρέδωσαν ψήφισμα στον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη με τα παρακάτω αιτήματα:

– Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος –με κρατική ενίσχυση– των αγροτών και κτηνοτρόφων που πλήττονται από τις χαμηλές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής που επιβάλλουν βιομήχανοι και μεγαλέμποροι π.χ. σε βαμβάκι, οπωροκηπευτικά, καλαμπόκι, σιτάρι, κλπ.

– Άμεση κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι πλήττονται από την πανδημία, το lockdown, την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών, από ζημιές, στους κτηνοτρόφους από τον καταρροϊκό πυρετό, και άλλα προϊόντα που μένουν απούλητα ή έχουν εξευτελιστικές τιμές κλπ.

– Να δοθούν στο 100% της ζημιάς και του χαμένου εισοδήματος οι οφειλόμενες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, άμεσα χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

– Σε όλους τους παραγωγούς να εξοφληθεί το σύνολο των αποζημιώσεων στο 100% και για όλες τις ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο.

– Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα για την επιβίωση μας.

– Μείωση κόστους παραγωγής: αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροεφόδια καθώς και μείωση των τιμών τους.

-Να γίνουν άμεσα όλα τα αναγκαία και απαραίτητα αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα προστασίας των αγροτικών καλλιεργειών και αγροτικής οδοποιίας, καθώς και όλα τα έργα υποδομής για την εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης.

-Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές κλάδου υγείας στον ΕΦΚΑ και να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές τους από το κράτος για όσο διαρκεί το lockdown. Να υπάρχει αναστολή πληρωμών δανείων και άλλων οφειλών. Να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, γενναίο κούρεμα χρεών σε δημόσιο και τράπεζες.

– Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας ή χωραφιών. Καμιά διακοπή ρεύματος και νερού σε σπίτια και σε χωράφια. Να σταματήσουν τώρα οι απαράδεκτες ενοχλήσεις από εισπρακτικές εταιρίες ή δικηγορικά γραφεία.

– Να δοθεί στις αγρότισσες μητέρες ειδικό επίδομα φροντίδας ανήλικων τέκνων (ως 14 ετών) για όσο διαρκεί το lockdown.

– Να αυξηθούν οι συντάξεις και να δοθούν τα δώρα και στους συνταξιούχους του ΟΓΑ.

Στις Σέρρες

Σειρά συναντήσεων με αγρότες και φορείς, έχουν αυτές τις ημέρες Σερραίοι αγροτοσυνδικαλιστές, συντονίζοντας τις κινήσεις τους και αποφασίζοντας τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν.

Έχοντας ως σύνθημα πως «η δύναμη δεν προκύπτει από τις νίκες, αλλά οι μάχες που δίνονται είναι αυτές που μεγαλώνουν τη δύναμη», οι Σερραίοι αγρότες ετοιμάζονται να δώσουν μία ακόμη σκληρή «μάχη» διεκδικώντας το μέλλον του πρωτογενούς τομέα.

Για το λόγο αυτό, αποφασίστηκε- σε πρώτη φάση- να γίνουν στα τέλη Φεβρουαρίου, κατά τόπους συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, κατεβάζοντας τα τρακτέρ στην πόλη των Σερρών.

Τα βασικά αιτήματα της διαμαρτυρίας τους είναι:

• Να δοθεί ενίσχυση στους βαμβακοπαραγωγούς, λόγω covid-19,

• Να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στους πληγέντες- από τις πρόσφατες πλημμύρες- παραγωγούς,

• Να δοθεί λύση στο πρόβλημα των εξοντωτικών προστίμων που επιβάλλονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ,

• Να αρθεί το «πράσινο τέλος» στους αγρότες, που όχι μόνο δεν έχει συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά αντίθετα το επιβαρύνει ακόμη περισσότερο.

αρχική φωτογραφία: αρχείο halkidikifocus.gr

επιστροφή στην κορυφή

xrysopoulos