ΡΟΗ 24/7:

Συναγερμός στην Τουρκία! Όμηρος ο τούρκος πρόξενος στη Μοσούλη

iraqe

- Συνεχείς συσκέψεις Ερντογάν μετά την ομηρεία του τούρκου προξένου μαζί με άλλα 47 άτομα και την κατάληψη του προξενείου στην Μοσούλη από τους αντάρτες

Στα χερια ανταρτών είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ η Μοσούλη, σκορπώντας τον πανικό στους κατοίκους. Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους προσπαθώντας να αποφύγουν την μανία των ανταρτών.

Οι τζιχαντιστές αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ απείλησαν σήμερα να εντείνουν τις επιθέσεις τους αφού έθεσαν υπό τον έλεγχό τους μεγάλες περιοχές, κυρίως σουνιτικές, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Οι αντάρτες κατέλαβαν το τουρκικό προξενείο και κρατούν ομήρους τον τούρκο πρόξενο και άλλους 47 ανθρώπους μεταξύ των οποίων τρία παιδιά και αρκετά μέλη των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας.
Σύμφωνα με πηγή από την τουρκική κυβέρνηση οι αντάρτες μετέφεραν τους ομήρους σε μια βάση τους. Πάντως οι τουρκικές αρχές επιβεβαιώνουν ότι όλοι οι όμηροι είναι καλά.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε μια έκτακτη συνάντηση με τον αναπληρωτή επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και αναπληρωτή πρόεδρο της χώρας Μπεσίρ Αταλάι για να συζητήσει τις εξελίξεις.

Οι αντάρτες κατέλαβαν και περιοχές της πόλης Τικρίτ, 150 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης και γενέτειρας του πρώην ηγέτη της χώρας Σαντάμ Χουσέιν.

Οι αντάρτες κάνοντας επίδειξη δύναμης εκτέλεσαν 15 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράκ.

Το ΙΚΙΛ, με τη βοήθεια άλλων σουνιτικών τζιχαντιστικών ομάδων, κατέλαβε χθες Τρίτη, σχεδόν χωρίς να συναντήσει αντίσταση, την επαρχία Νινευή, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μοσούλη, και περιοχές δύο γειτονικών επαρχιών, του Κιρκούκ και της Σαλαχεντίν.

Σε ανακοίνωσή του το ΙΚΙΛ ανέλαβε την ευθύνη για την κατάληψη της Νινευή και προειδοποίησε ότι «δεν θα σταματήσουμε αυτή τη δοξασμένη επιδρομή».

Ανίσχυρη και διχασμένη εξαιτίας των εθνοτικών διαφορών, η ιρακινή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι, στην οποία υπερισχύουν οι σιίτες, ανακοίνωσε ότι θα δώσει όπλα στους πολίτες που θα δηλώσουν εθελοντές για να πολεμήσουν τους αντάρτες και κάλεσε το κοινοβούλιο, που θα συνέλθει αύριο Πέμπτη, να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μπροστά στην επέλαση των ανταρτών στον βορρά, οι οποίοι ελέγχουν ήδη μεγάλους τομείς της δυτικής επαρχίας αλ Άνμπαρ, οι ιρακινοί στρατιώτες και αστυνομικοί προέβαλαν μικρή αντίσταση και εγκατέλειψαν τις θέσεις τους, σύμφωνα με ιρακινούς αξιωματούχους και αυτόπτες μάρτυρες.

Σε μια προσπάθεια να γλιτώσουν από τις μάχες και τους τζιχαντιστές «περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι έχουν ήδη εκτοπιστεί στο εσωτερικό (της Μοσούλης) και γύρω από την πόλη», όπου κανονικά ζουν περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό για τους Πρόσφυγες (IOM).

Ο IOM έκανε λόγο για «σημαντικό αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων», την ώρα που δεν έχει δοθεί απολογισμός από κάποια ιρακινή πηγή για τις μάχες της προηγούμενης εβδομάδας.

Όπως επεσήμανε ο οργανισμός, οι κάτοικοι της Μοσούλης εγκαταλείπουν τις εστίες τους προς άλλες περιοχές της Νινευή και προς το αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν. Καθώς η χρήση αυτοκινήτων απαγορεύεται στην πόλη, οι κάτοικοι φεύγουν με τα πόδια, την ώρα που στα περίχωρα υπάρχει έλλειψη σε πόσιμο νερό και τα αποθέματα σε τρόφιμα είναι περιορισμένα.

Μέσα στη Μοσούλη μαχητές που φορούν στρατιωτικές στολές ή κάποιοι άλλοι μαύρα ρούχα και έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους έχουν λάβει θέσεις κοντά στις τράπεζες και τα δημόσια κτίρια.

Το ΙΚΙΛ, το προπύργιο του οποίου βρίσκεται στο δυτικό Ιράκ απ’ όπου διείσδυσε και στη Συρία, έχει στόχο να δημιουργήσει ένα ισλαμικό κράτος κατά μήκος των συνόρων μεταξύ του Ιράκ και της Συρίας.

επιστροφή στην κορυφή