ΡΟΗ 24/7:

Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό

Autism1 b2

Η Γενική Συνέλευση το Ο.Η.Ε. καθιέρωσε από το 2008 την 2α Απριλίου ως παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό.

 

Για το 2014, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στο μήνυμά του αναφέρει: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό είναι κάτι περισσότερο από τη δημιουργία κατανόησης. Είναι μια πρόσκληση για δράση. Καλώ όλους τους ενδιαφερομένους να λάβουν μέρος στην προώθηση της προόδου, να υποστηρίξουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τις ευκαιρίες απασχόλησης και τα άλλα μέτρα που θα συμβάλλουν στην αξιοποίηση του κοινό μας οράματος για ένα κόσμο δίχως αποκλεισμούς». Το μήνυμα του γ.γ. του ΟΗΕ μπορείτε να το παρακολουθήσετε και εδώ σε μορφή βίντεο στα αγγλικά (cc για υπότιτλους):

.

Για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για την Αυτισμό, ο γ.γ. του ΟΗΕ, μαζί με την Autism-Europe καλούν τις κυβερνήσεις και τον ιδιωτικό τομέα να δημιουργήσουν καινοτόμες ευκαιρίες απασχόλησης για τα άτομα με αυτισμό.

Μελέτες έχουν δείξει ότι σχεδόν το 90% των ενηλίκων με αυτισμό είναι άνεργοι.

Σήμερα, που 1 στα 150 παιδιά διαγιγνώσκονται με αυτισμό - συνολικά περίπου 3,3 εκατ. άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης, αυτά τα παιδιά μεγαλώνουν για να αντιμετωπίσουν εκτεταμένη ανεργία και ελάχιστη ή καμία υποστήριξη ως ενήλικες.

Ο αυτισμός μπορεί να επηρεάσει σίγουρα την ικανότητα ενός ατόμου να αλληλοεπιδρά στο χώρο εργασίας, αλλά τα μεγαλύτερα εμπόδια για την απασχόληση που αντιμετωπίζουν είναι η έλλειψη υποστήριξης για να βρουν και να διατηρήσουν μια θέση εργασίας, και το κοινωνικό στίγμα για τον αυτισμό τους.

Φέτος, στην Ευρώπη θα συμμετάσχουν με άλλους από όλο τον κόσμο στην έκκληση για αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης για τα άτομα με αυτισμό όλο τον μήνα Απρίλιο. Σε πόλεις σε όλη την Ευρώπη πολλά εξέχοντα κτίρια θα φωτιστούν με μπλε χρώμα στη νύχτα της 2ας Απριλίου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ‘Light It Up Blue» για την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό.http://liub.autismspeaks.org/welcome .

Στην Αθήνα η Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (Ε.Ε.Π.Α.Α.) διοργανώνει ημερίδα την Παρασκευή 4 Απριλίου 2014 και ώρα 09:00-16:00 στο Ανατολικό Αμφιθέατρο του Γ.Ν.Α. «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ».

Στην χώρα μας ωστόσο, η στάση της κοινωνίας και της πολιτείας μας χαρακτηρίζεται από την απουσία όλων όσων επιτάσσει η Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, γεγονός που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά συνάμα διαμορφώνει και την χειρότερη μορφή διάκρισης που βιώνουν καθημερινά τόσο τα ίδια τα άτομα με Αυτισμό όσο και οι οικογένειες τους που οδηγούνται στην απόγνωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ υποστηρίζει, «καμία ουσιαστική πρόβλεψη από πλευράς Πολιτείας και πολιτικών δεν έχει υπάρξει για την προστασία των δικαιωμάτων και των Ατόμων με Αυτισμό στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην απασχόληση και την εργασία, στις υπηρεσίες πρόνοιας, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και αλλού, δεν έχει υπάρξει για την δικαιωματική προσέγγιση και αντιμετώπιση και την ισότιμη ένταξη των Ατόμων με Αυτισμό στην κοινωνία, όπως ορίζεται σαφώς και ρητώς στη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, αλλά συνεχίζεται η ιατροκεντρική προσέγγιση των Ατόμων αυτών», και για αυτό το λόγο, συνεχίζει η ανακοίνωση, «σε ένδειξη διαμαρτυρίας και έμφασης της καταγγελίας μας, η ΠΟΣΓΚΑμεΑ, το δευτεροβάθμιο όργανο εκπροσώπησης των Ατόμων με Αυτισμό και άλλες Βαριές Αναπηρίες, μέσω των συλλογικών φορέων των γονέων και των οικογενειών τους, θα ήταν υποκριτικό εάν έβγαζε κάποιο άλλο μήνυμα την ημέρα αυτή -2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό-διαφορετικό από την εκκωφαντική σιωπή μας.

Ίσως η εκκωφαντική σιωπή να μπορέσει να αφυπνίσει από τον κοινωνικό και πολιτικό λήθαργο και να κινητοποιήσει κοινωνία και Πολιτεία στον αγώνα καταπολέμησης της απομόνωσης, του κοινωνικού αποκλεισμού, του μη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της εξαθλίωσης των Ατόμων με Αυτισμό και άλλες Βαριές Αναπηρίες και των οικογενειών τους, στη δημιουργία μιας κοινωνίας ίσων ευκαιριών, αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού, μέσα στην οποία θέλουμε να ζήσουν τα παιδιά μας».

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937157193

πηγή:news.gr

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 02 Απριλίου 2014 21:36

Πολυμέσα

http://youtu.be/vCQ6XfUmBk0
επιστροφή στην κορυφή