ΡΟΗ 24/7:

Η τουρκική δικαιοσύνη άνοιξε το Twitter, αλλά κρατά κλειστό το YouTube

tourkia twiter

Το YouTube θα παραμείνει μη προσβάσιμο στην Τουρκία όσο 15 αμφισβητούμενα βίντεο παραμένουν αναρτημένα σε αυτό, αποφάσισε το ίδιο δικαστήριο που μερικές ώρες νωρίτερα είχε αποφασίσει την άρση του αποκλεισμού του Twitter.

 

Yπενθυμιζεται ότι η κυβέρνηση Ερντογάν είχε διατάξει το κλείσιμο του YouTube στις 27 Μαρτίου, επικαλούμενη λόγους «εθνικής ασφάλειας» μετά τη μετάδοση μιας ηχογράφησης στην οποία τούρκοι αξιωματούχοι αναφέρονται σε σχέδια στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

Υπενθυμίζεται ότι η Αρχή Τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας απέκλεισε την πρόσβαση στο Twitter τη νύχτα της 20ής προς 21η Μαρτίου, με εντολή Ερντογάν, ο οποίος εμφανίστηκε αποφασισμένος να τερματίσει την καθημερινή μετάδοση μέσω Διαδικτύου κατηγοριών για διαφθορά σε βάρος της κυβέρνησής του.

Πάντως με την απαγόρευση, ο Ερντογάν εκτέθηκε άσκοπα σε διεθνές επίπεδο, ενώ δέχθηκε πολλές επικρίσεις για φασίζουσα συμπεριφορά. Το μέτρο ήταν τεχνολογικά διάτρητο και μη εφαρμόσιμο στην πράξη.

Το πλέον ευτράπελο στην υπόθεση ήταν ότι ακόμη και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ δεν υπάκουσε στην απαγόρευση και μέσω του λογαριασμού του στο Twitter χαρακτήρισε απαράδεκτο τον αποκλεισμό στα κοινωνικά δίκτυα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το μέτρο δεν θα διαρκέσει.

Ενδεχομένως το μόνο όφελος για τον πρωθυπουργό ήταν ότι απέφυγε περαιτέρω αποκαλύψεις λίγο πριν οι πολίτες προσέλθουν στις κάλπες για τις τοπικές εκλογές.

Ακόμα και αυτό, ωστόσο, ελέγχεται, δεδομένου ότι ο Ερντογάν «κράτησε» στις τοπικές εκλογές, αφού η «καρδιά της Τουρκίας» ακόμα του ανήκει.

in.gr

επιστροφή στην κορυφή