ΡΟΗ 24/7:

Νίκη Φιγιόν στην γαλλική Δεξιά, ενόψει προεδρικών εκλογών

figion

Τον Μάιο του 2017 η μεγάλη αναμέτρηση

 

Ο Φρανσουά Φιγιόν πήρε πανηγυρικά το χρίσμα της γαλλικής Δεξιάς για τις προεδρικές εκλογές, και θεωρείται πως προδιαγράφεται ως ένας από τους δύο τελικούς μονομάχους για το Μέγαρο των Ηλυσίων. Η επικράτησή του στο γαλλικό Τύπο, έναντι του μετριοπαθέστερου Ζιπέ, αποτιμάται ως «συντηρητική επανάσταση» στο δεξιό στρατόπεδο, ενώ για μερικούς τα πράγματα δυσκολεύουν για την Μαρίν Λεπέν, επειδή η εκλογική της «πελατεία» επικαλύπτεται με τμήμα εκείνης του Φιγιόν.

«Στόχος το Μέγαρο των Ηλυσίων» είναι το πρωτοσέλδιο της Figaro, με έναν Φιγιόν θριαμβευτή με τα χέρια ψηλά. «Όλο δεξιά» γράφει η Le Parisien με τον νικητή Φιγιόν να έχει το χέρι στην καρδιά.

«Η λεπίδα της ουσίας» λέει η La Croix καλώντας με το στο κύριο άρθρο της για «Συσπείρωση».

Η Opinion μιλά για «ρήξη Φιγιόν» ενώ στο πρωτοσέλιδο της «Liberation» όπου κυριαρχεί η φιγούρα του Φιντέλ Κάστρο η είδηση της νίκης δίνεται με τον τίτλο: «Φρανσουά Φιγιόν λίντερ Μάξιμο».

Με την εκλογή Φιγιόν, τα τέσσερα και πλέον εκατομμύρια των Γάλλων που ψήφισαν, έδειξαν ξεκάθαρα την προτίμησή τους για ένα «ριζοσπαστικά φιλελεύθερο πρόγραμμα» όπως ο ίδιος ο Φρανσουά Φιγιόν το παρουσίασε στην τελευταία τηλεμαχία.

«Με την απόρριψη τον Αλέν Ζιπέ η γαλλική δεξιά σηματοδοτεί με λαμπρότητα τη θέλησή της να προχωρήσει στην υλοποίηση μιας συντηρητικής επανάστασης αλά γαλλικά, που να ανταγωνισθεί την εθνική επανάσταση που ετοιμάζει το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο» υπογραμμίζει η Liberation. «Με μια εκστρατεία συνεκτική, επίμονη και ασυμβίβαστη, ο Φρανσουά Φιγιόν καταγράφει μια ιστορική στροφή» προσθέτει στο κύριο άρθρο που τιτλοφορεί άλλωστε «Στροφή».

Μετά τα τέσσερα και πλέον εκατομμύρια των εκλογέων της δεξιάς και του κέντρου, που κατάφερε να πείσει ο Φρανσουά Φιγιόν, θα έχει τον ερχόμενο Μάϊο να πείσει τα πάνω από 40 εκατομμύρια που αποτελούν το εκλογικό σώμα των Γάλλων. Έτσι ένα νέο δύσκολο κεφάλαιο δουλειάς για τον Φρανσουά Φιγιόν, μόλις τώρα αρχίζει.

«Ο νέος δυνατός άνδρας της δεξιάς θα πρέπει πρώτα από όλα να αναδιοργανώσει το κόμμα, που είναι δικτυωμένο από τους πιστούς του Σαρκοζί» υπογραμμίζει η Monde. «Θα πρέπει να διαπραγματευθεί με τους κεντρώους και να προχωρήσει στην οργάνωση της νέας εκστρατείας όχι μόνο για την προεδρική του Μαΐου αλλά και για τις βουλευτικές που θα ακολουθήσουν στις 11 και18 Ιουνίου 2017, ορίζοντας τους εκπροσώπους στις εκλογικές περιφέρειες» συνεχίζει.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, επανειλημμένα ο Φρανσουά Φιγιόν είχε δηλώσει ότι αμέσως μετά την προκριματική και μήνες πριν τον Μάϊο θα παρουσιάσει τους μελλοντικούς βασικούς συνεργάτες με τους οποίους σκοπεύει να κυβερνήσει τη χώρα εφ' όσον εκλεγεί.

Αναμένεται επομένως ότι πολύ σύντομα θα πρέπει να παρουσιάσει ένα είδος «σκιώδους κυβέρνησης», με τα βασικά στελέχη και δυνητικά μελλοντικούς υπουργούς.

 

in.gr

επιστροφή στην κορυφή