ΡΟΗ 24/7:

Διαδηλώσεις στη Μαδρίτη κατά της απόσχισης της Καταλονίας

diadilosi madriti

Σε «δημοκρατική αντίσταση» καλεί ο Πουτζντεμόν

«Ο Πουτζντεμόν στη φυλακή!»: Φωνάζοντας αυτό το σύνθημα χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Μαδρίτη υπέρ της παραμονής της Καταλονίας στην Ισπανία, μία ημέρα μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της περιφέρειας.

«Όσα διαδραματίστηκαν στην Καταλονία αποτελούν ντροπή» δήλωσε ο Κάρλος Φερνάντεθ, ένας μηχανικός ηλικίας 41 ετών, που συμμετείχε μαζί με χιλιάδες άλλους συμπολίτες του στην κινητοποίηση στην πλατεία Χριστόφορου Κολόμβου.

Κατόπιν ο 41χρονος διαδηλωτής πρόσθεσε: «Και όσα συνέβησαν μετέπειτα» είναι επίσης ντροπή, καταδικάζοντας με αυτόν τον τρόπο την προκήρυξη των εκλογών από την κεντρική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος διέλυσε χθες το τοπικό κοινοβούλιο, όπου επικρατούσαν οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας και απέπεμψε τον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν.

Για τον Φερνάντεθ, «τίποτα δεν θα αλλάξει τους επόμενους δύο μήνες», όταν αναμένεται να διεξαχθούν οι εκλογές, την 21η Δεκεμβρίου, και ο κίνδυνος μιας κλιμάκωσης παραμένει ζωντανός.

Η συμμετοχή του κόσμου δεν ήταν τόσο μαζική όσο στις πιο πρόσφατες διαδηλώσεις υπέρ της ενότητας της Ισπανίας, τις οποίες είχε οργανώσει το Ίδρυμα για την προάσπιση του ισπανικού έθνους.

«Υπάρχει λιγότερος κόσμος διότι οι πολίτες πιστεύουν ότι η χθεσινή απόφαση διευθέτησε τα πάντα» εκτίμησε, αποθαρρυμένος, ο Κάρλος Φερνάντεθ.

Η Μαδρίτη αναλαμβάνει την κηδεμονία της Καταλονίας

Η Μαδρίτη συνεχίζει σήμερα να θέτει υπό την κηδεμονία της την Καταλονία, αναλαμβάνοντας τα ηνία της κυβέρνησης και της αστυνομίας της περιφέρειας, την επομένη της χωρίς προηγούμενο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας από το περιφερειακό κοινοβούλιο.

Το μεσημέρι, στη Μαδρίτη, χιλιάδες υποστηρικτές της παραμονής της Καταλονίας στην Ισπανία διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης ανεμίζοντας ισπανικές σημαίες.

Η ισπανική σημαία εξακολουθεί να υψώνεται πλάι στην καταλανική σημαία στο μέγαρο της περιφερειακής κυβέρνησης στη Βαρκελόνη, όπου επικρατεί ηρεμία, με τους φιλοπερίεργους να έχουν αντικαταστήσει τους διαδηλωτές υπέρ της ανεξαρτησίας που είχαν συγκεντρωθεί εκεί χθες.

Όμως τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί δραστικά στην περιοχή της νομαρχίας, συμβόλου του κεντρικού κράτους στην Καταλονία.

Την αυγή η επίσημη εφημερίδα ανακοίνωσε την αποπομπή του επικεφαλής της καταλανικής αστυνομίας, του εμβληματικού Τζουσέπ Λουίς Τραπέρο, ο οποίος είχε ήδη τεθεί υπό έρευνα για «ανταρσία».

Το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει τον έλεγχο της τοπικής αστυνομίας και ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι καθίσταται η υπ΄αριθμόν ένα αρχή στην Καταλονία, αναφέρεται στο κείμενο. Σύμφωνα με τα μμε, σχεδόν 150 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της καταλανικής διοίκησης θα απαλλαγούν από τα καθήκοντά τους.

Η καθημερινή διαχείριση της Καταλονίας ανατέθηκε στην υπ΄αριθμόν δύο στην ιεραρχία της κυβέρνησης, στη Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, η οποία παίρνει τη θέση του αυτονομιστή Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος αποπέμφθηκε χθες μαζί με την κυβέρνησή του.

Ο αποπεμφθείς πρόεδρός της καλεί σε «δημοκρατική αντίσταση»

Ο Πουτζντεμόν, που δεν είχε μιλήσει μετά την ανακοίνωση της αποπομπής του, κάλεσε σήμερα σε «δημοκρατική» αντίσταση.

«Είμαστε βέβαιοι πως ο καλύτερος τρόπος να υπερασπιστούμε τις νίκες που κερδίσαμε μέχρι τώρα είναι η δημοκρατική αντίσταση στην εφαρμογή του άρθρου 155», δήλωσε ο Πουτζντεμόν σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την οικοδόμηση μιας ελεύθερης χώρας», συνέχισε, σε μια ομιλία με προσεκτική επιλογή των λέξεων, στην οποία δεν φάνηκε να αναγνωρίζει την αποπομπή του.

Ο Πουτζντεμόν εμφανίστηκε δίπλα σε μια καταλανική και μια ευρωπαϊκή σημαία. Στη γραπτή εκδοχή του τηλεοπτικού διαγγέλματος που μεταδόθηκε παράλληλα υπογράφει ως «Κάρλες Πουτζντεμόν, πρόεδρος της Τζενεραλιτάτ (κυβέρνησης) της Καταλονίας».

Η αποπομπή της καταλανικής κυβέρνησης και η διάλυση του περιφερειακού κοινοβουλίου που αποφασίστηκαν χθες από τη Μαδρίτη «είναι αποφάσεις που αντιτίθενται στη βούληση των πολιτών της χώρας μας όπως αυτή εκφράζεται στις κάλπες», πρόσθεσε.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

επιστροφή στην κορυφή